Öğretmen çocuğuydu, şimdi okulları ısıtmak için çalışıyor

Öğretmen çocuğuydu, şimdi okulları ısıtmak için çalışıyor

Baymak’ın CEO’su Ender Çolak, "Ben öğretmen çocuğuyum. Babam öğretmendi. Sabah erkenden kalkar çocuklar üşümesin diye okulun sobasını yakardı. Biz de şimdi okulları ucuza ısıtmak için çalışıyoruz" dedi.

Öğretmen çocuğuydu, şimdi okulları ısıtmak için çalışıyor
16px
24px
24.12.2019 11:14
ABONE OLgoogle

Türkiye’de ısıtma ve soğutma pazarı açısından 2019 çok parlak geçmedi. Avrupa kombi pazarının ilk üç ülkesi arasında yer alan Türkiye’de, iklimlendirme pazarı son yıllarda küçülüyor. Sektörün 50 yıllık firması Baymak’ta ise durum pek de böyle değil. Öyle ki Baymak’ın yüzde 100’ünün Hollandalı BDR Thermea Group’a geçiş sürecinde CEO’luk koltuğuna oturan Ender Çolak, tıpkı 2018’de olduğu gibi 2019’u da yüzde 27 büyüyerek 850 milyon TL ciroya ulaşarak kapatacaklarını açıklıyor.

Bu büyümede, ısıtma sektöründe Avrupa’nın ilk üç firmasından biri olan BDR Thermea Group’un Türkiye operasyonuna çıta atlatmasının ve cihazların akıllanmasıyla birlikte yaşanan dijital dönüşüm ve elbette ihracat coğrafyasının büyümesinin önemli bir katkısı var. Ancak tüm bunlara ek olarak Çolak, “İşin asıl sırrı müşteri deneyiminde. Türk mühendislerin ve Baymak’ın yarattığı bu hikaye, dünyanın da iklimini değiştirmeye devam ediyor” diye vurguluyor. 

Yarım asırdır tüketicilerin güvenini kaybetmeden yola devam etmek hiç de kolay değil. “İşimiz sizi anlamak” diyerek bunu başardıklarını ileten Baymak’ın CEO’su Ender Çolak, işin sırrını da sağladıkları müşteri deneyimine bağlıyor.

Türkiye’de üretip, dünyaya satıyor

Rakamlar da bunu haksız çıkarmıyor. 2019’da dolar bazında ihracatta yüzde 41 artış gerçekleştirdiklerini açıklayan Çolak, şöyle devam ediyor:

 “İhracat rakamlarımız, Türk mühendislerin sınır ötesini de ısıttıklarını ortaya koyuyor. Yakın dönem hedefimiz, ihracat yaptığımız coğrafyayı genişleterek, sunduğumuz müşteri deneyimini dünyaya taşımak. İhracatta önemli başarı hikayelerine imza atmayı da sürdürüyoruz. Özbekistan’da 10 bin konutluk toplu konut projesini biz ısıtıyoruz. Rusya’ya sattığımız kombilerde ise adetsel bazda 4 kat büyüdük ve 30 bin adede ulaştık. Gürcistan, Azerbaycan, Özbekistan, Ukrayna ve Moldova’da önemli ihracat alanlarımızdan… Almanya’nın boyler, Fransa’nın katı yakıtlı kazan ihtiyacını biz karşılıyoruz. Rusya başta olmak üzere Doğu Bloğu ülkelerindeki kombi üretimlerinin bir kısmını Tepeören’de üretmeye başladık. Ayrıca ABD için de boyler üretiyoruz. Baymak’ın grubun üretim üssüne dönüştüğünü söyleyebiliriz.”

12’si Türk toplam 30 mühendis tarafından geliştirilen yeni nesil kombinin ise BDR’nin bulunduğu tüm ülkelerde yakın zamanda satışa sunulacağını da açıklayan Çolak, “Türk mühendislerinin de inovasyon sürecinde rol aldığı Premix Kombi Projesi’ni Türkiye’de üretiyoruz. Kasım ayı itibariyle ülkemizde satışa başladık; şimdi dünyaya ihraç etme zamanı. Toplam ihracatın verdiği güçle 2020’de de büyüme ivmemiz devam edecek” diye vurguluyor.

“Isı pompası ekonomik ve inovatif bir çözüm”

Sektörün gündeminde ise dijitalleşmeyle birlikte akıllı iklimlendirme çözümleri var. Teknolojideki dönüşüm; enerjiden de maliyetten de tasarruf eden, karbon emisyonunu da azaltan çözümleri harekete geçiriyor. Bunun son dönem temsilcilerinin başında ısı pompası geldiğini belirten Çolak, “Isı pompası yoğuşmalı kombiye göre ortalama yüzde 20’ye kadar daha avantajlı olabiliyor. Tasarruflu, çevreye duyarlı ve inovatif bir ürün olduğu için teşvik ediliyor” diyor. Çolak sözlerine şöyle devam ediyor: BDR Thermea Group 2019’da ısı pompası cirosunda 100 milyon Euro’yu aştı. Baymak ise 2018 yılında ısı pompasından yaklaşık 3 milyon TL ciro yaparken, bu tutar 2019 yılında 7.3 milyon TL’ye yükseldi.”

Baban Bayburt'ta öğretmendi

Okullarda dönüşüme çok önem verdiklerini söyleyen  Çolak, "Benim babam Bayburt'ta öğretmenlik yapıyordu. Orada herkesten önce gidip okulda sobaları yaktırıyordu. Öğrenciler geldiğinde okul sıcak olsun diye. Ben okulun sıcak olmasının önemini 6 yaşından beri iyi biliyorum. Eşim Ankara'da Çayyolu'nda Okul Aile Birliği Başkanı olunca da paranın nasıl ödeneceğini çok yaşadık. Dolayısıyla bu okul ısıtmanın önemimini iyi biliyorum. Bizim yaptığımız sistemle iki yılda kendini amorti ediyor. Faturalar daha az gelmeye başlıyor. Bunun için okulların ıstılmasına çok önem veriyoruz" dedi.

“Müşteri deneyimini de dijitalleştiriyoruz”

Akıllı ev teknolojilerinde aktif olmaya devam edeceklerini söyleyen Ender Çolak, “Sadece ürünlerimizi değil, başarımızın sırrı olarak gördüğümüz müşteri deneyimini de iyileştirmeye devam ediyoruz. Bu alanda da dijital çözümler üzerine çalışıyoruz. Web sitemiz üzerinden geliştirdiğimiz NPS ölçümlemesi, doğru ürüne yönlendirmek amaçlı geliştirdiğimiz tasarruf hesaplama araçları ve bilgilendirme videolarıyla müşterilerimize daha kaliteli bir hizmet ve sürdürülebilir bir bağ sunuyoruz. 2020, müşteri deneyimi ile dijitalleşme konseptlerini birleştirdiğimiz bir yıl olacak” diyor.

Pazar payları:

Kombi: 2019 yılında kombi pazarında %20-25 bandında daralma öngörüyoruz.

Baymak Pazar Payı 2018: %13,2  2019:%13,4 

Klima: 2019 yılında klima pazarında %25-30 bandında daralma öngörüyoruz.

Baymak Pazar Payı 2018: %6,7  2019: %8,4 

Isı Pompası: Baymak Pazar Payı 2018: %7,2  2019: %8,3 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde