Noterlerde yeni dönem

Noterlerde yeni dönem

Nöbetçi noterlik uygulaması vatandaştan ilgi gördü.

Noterlerde yeni dönem
16px
24px
31.12.2019 15:29
ABONE OLgoogle

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından 6 Nisan 2019’da başlatılan nöbetçi noterlik uygulaması vatandaştan ilgi gördü. 9 aylık sürede nöbetçi noterliklerde yaklaşık 600 bin işlem yapıldı. Ayrıca noterlerde kredi kartı ile ödeme 1 Şubat 2020’de başlayacak.

Adalet Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği’nin çalışmasıyla 6 Nisan 2019 tarihinde ülke genelinde faaliyete geçirilen ‘nöbetçi noterlik’ uygulaması başladığı günden bu yana 598 bin 872 işlem yapıldı.

EN FAZLA İŞLEM İKİNCİ EL ARAÇ ALIM SATIMINDA

Nöbetçi noterliklerde yapılan 598 bin 872 işlemin büyük çoğunluğunu ikinci el araç satış, sicil ve tescil işlemleri oluşturdu. 6 Nisan’dan bu yana nöbetçi noterliklerde 381 bin 722 ikinci el araç satış işlemi yapıldı. Nöbetçi noterliklerde ikinci el araç satış işlemini 81 bin 643 işlemle vekaletname işlemi takip etti.

Bilindiği gibi nöbetçi noterliklerde, hafta içinde olduğu gibi, ikinci el araç satışı, ilk tescil işlemi, araç satış harici sözleşmeler, vekaletname, ihtarname, azilname, protesto, mirasçılık, defter, belge onayı vb. işlemler yapılıyor.

NOTERLERDE KREDİ KARTIYLA ÖDEME DÖNEMİ

Noterliklerde, özellikle ikinci el araç alım satımlarında dolandırıcılık olaylarının önlenebilmesi ve vatandaşların noterlik ücretleri ile harç ve giderlerinin kredi veya banka kartlarıyla ödenmesi konusunda yapılan çalışmalarda da sona gelindi. Yeni uygulamalar 1 Şubat 2020’den itibaren hayata geçirilecek.

Ayrıca Adalet Bakanlığı vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda noterliklerde güvenli ödeme sistemini de hayata geçirecek. Getirilen bu uygulama ile vatandaşlar, özellikle ikinci el araç alım satımında yaşadığı sorunlar ortadan kalkacak. Belirlenecek emanet hesabına alınan para, noterlik işleminin tamamlanmasından sonra ilgilisine güvenli bir şekilde aktarılacak. Bu uygulama da 1 Şubat 2020’de başlayacak.   

130 YENİ NOTERLİK KURULDU

Bilindiği gibi Türkiye genelinde bin 931 noterlik faaliyet gösteriyor. Bu noterliklerde halen bin 595 noter görev yapıyor. Ayrıca 2019 yılında 27 adet 1. sınıf, 78 adet 2. sınıf, 25 adet 3. sınıf olmak üzere toplam 130 adet noterlik daha kuruldu. Böylece toplam noterlik sayısı ise 2 bin 61’e yükseldi. Yeni açılan noterliklerin kurulacağı yerlerin adres tespiti işlemleri devam devam ediyor. Yeni noterliklere adres tespit işleminden sonra noter ataması yapılması bekleniyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde