Norveç Merkez Bankası faiz artırdı!

Norveç Merkez Bankası faiz artırdı!

Politika faizi kararını açıklayan Norveç Merkez Bankası, beklentileri şaşırtmadı ve faizi arttırma yoluna gitti. Banka, artışın önümüzdeki yıl da devam edebileceğini belirterek koronavirüs vakalarının artışına ve Omicron varyantına işaret etti.

Norveç Merkez Bankası faiz artırdı!
16px
24px
16.12.2021 11:23
ABONE OLgoogle

Norveç Merkez Bankası (Norges Bank) para politikası komitesi, son üç ayda üçüncü kez faiz arttırma kararı alarak politika faizini 0.25'ten 0,50'ye yükseltti.

Merkez Bankası Müdürü Oeystein Olsen, karara ilişkin açıklamasında "Salgının gidişatı ve ekonomi üzerindeki etkileri konusunda ciddi bir belirsizlik var. Ancak ekonomik gelişmeler genel olarak öngörülerimizle paralel doğrultuda ilerlerse politika faizi muhtemelen Mart ayında tekrar yükselecek" dedi.

Norveç para birimi kron, faiz arttırma kararı karşısında euro karşısında değer kazanarak 10.13'ten 10.20'ye yükseldi.

Banka, faiz arttırma kararını alırken salgının Norveç ekonomisi üzerindeki muhtemel etkilerinin yaratacağı riskleri ele aldıklarını kaydetti. Açıklamada, koronavirüs salgını nedeniyle yeni kısıtlamaların gelmesi ve ekonomik hareketliliğin 2022 bahar aylarına doğru azalma göstermesi durumunda planlanan faiz arttırımının ertelenebileceğinin altı çizildi.

Norveç hükümeti Omicron varyantının yayılmasını engellemek amacıyla koronavirüs kısıtlamalarını yeniden genişletmiş ve kısmi kapanmaların yanı sıra, bar ve restoranlarda 4 hafta süreyle alkollü içecek servisine yasak getirmişti.

Norveç Merkez Bankası, kısıtlamalar ve küresel fiyat baskıları nedeniyle ülke içerisindeki fiyatların ve ücretlendirmelerin öngörülenden daha fazla artmasından endişe duyduklarının altını çizerek, "Devam eden yüksek enflasyon beklentilerinin oluşması durumunda, politika faizi daha hızlı yükseltilebilir" uyarısında bulundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde