Nihat Özdemir'e 30 yıla kadar hapis istemi

Nihat Özdemir'e 30 yıla kadar hapis istemi

İhaleye fesat karıştırmak ve rüşvet vermekle suçlanıyor

Nihat Özdemir'e 30 yıla kadar hapis istemi
16px
24px
05.02.2010 08:42
ABONE OLgoogle

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı BOTAŞ ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla başlatılan "Mavi Hat Operasyonu" sonucunda, aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü 2. Başkanı, Limak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir'in de bulunduğu 71 sanık hakkında örgütlü suçtan dava açıldı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz, BOTAŞ'taki yolsuzluk iddiaları üzerine Enerji Bakanlığı bünyesinde başlatılan "Mavi Hat" operasyonuna ilişkin yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak, dava açtı.
İddianamede, işadamı İbrahim Selçuk liderliğindeki sanıkların, kurulan örgüt kapsamında kamu kuruluşlarının yaptığı ihalelerde diğer sanıklarla birlikte "ihaleye fesat karıştırmak", "rüşvet anlaşması yapıp, rüşvet almak" ve "suç gelirlerini aklamak" suçlarını işlediklerinin tespit edildiği kaydedildi.

İddianamede Selçuk'un, 10 ihaleye fesat karıştırmaktan, 17 rüşvet anlaşması yapmaktan, örgüt kurmak ve yönetmekten ve suçtan kaynaklanan mal gelirlerini aklamak suçundan toplam 148 yıldan 396 yıla kadar hapsi talep edildi.

İddianamede, çok sayıda ünlü işadamı da sanık olarak yer aldı.

Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir'in, örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, bilerek ve isteyerek "örgüte yardım etmek, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet vermek" suçlarından 1 yıldan 30 yıla kadar hapsi istenirken, kardeşi Bahaddin Özdemir'in de aynı suçlardan aynı oranlarda hapisle cezalandırılması talep edildi.
Özdemir'in ortağı Sezai Bacaksız'ın da sanık olarak yer aldığı iddianamede, Fernas'ın sahibi Muzaffer Nasıroğlu'nun yanı sıra Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şükrü Koçoğlu'nun da "rüşvet vermek" suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapsi istendi.
İddianamede, aralarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bekir Aksoy ile BOTAŞ'ta görevli üst düzey bürokratların da bulunduğu çok sayıda kişi hakkında benzer suçlamalardan değişen oranlarda hapis cezaları talep edildi.

Özdemir için istenen cezalar

İddianamede Nihat Özdemir'in için şu cezalar istendi: TCK'nın 'örgüt üyesi olmak' suçunu düzenleyen 220. maddesi uyarınca 1 yıldan 3 yıla kadar, TCK'nın 'rüşvet vermek' suçunu düzenleyen 252/1. maddesine göre 4 yıldan 12 yıla kadar, 'ihaleye fesat karıştırmak' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istendi.
Savcılık, Özdemir'e ihaleye fesat karıştırmak suçundan verilecek cezanın yarı oranında artırılmasını istedi. Ceza miktarı 7.5 yıldan 15 yıla çıkmış oldu. Böylece Özdemir'e iddia edilen suçlardan verilecek hapis cezasının üst sınırı 30 yıla çıktı.

A.A.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde