Nihat Özdemir’den Kürtlere ağabey nasihati

Nihat Özdemir’den Kürtlere ağabey nasihati

Diyarbakır doğumlu işadamı Nihat Özdemir'den Kürtlere ağabey nasihati

Nihat Özdemir’den Kürtlere ağabey nasihati
16px
24px
13.01.2013 12:38
ABONE OLgoogle

Milliyet olarak düzenlediğimiz “Türkiye’ye Yatırım, Geleceğe Yatırım” toplantılarının 11’incisi... Batman yolundayız... Konuğumuz Maliye Bakanı Mehmet Şimşek.
 Havadaki iki uçak Batman’a yaklaşıyor ama gökyüzü sisle kaplı. Şehre arabayla 45 dakika mesafedeki Siirt’e iniyoruz.

 Yazın son gördüğümde yeşil bir ovanın ortasında iniş yaptığım havaalanı, bu kez karlar altında. Beyazla kaplı bir Siirt.

İki özel uçak art arda Siirt’e iniş yapınca ve yanımızda Siirtli işadamı Ethem Sancak olunca, tartışmasız ilk durak şehrin göbeğindeki ünlü büryan kebapçısı “Bahattin” oluyor. Lezzetli bir yemek sonrasında Batman’dayız.

Hızlı koşu başladı, kuyruk var!

Güneydoğu’nun ekonomi ve sosyal yaşam cephesinde talihsiz kentlerinden biri olan, “yatırımcı” ve “istihdam” tarafında bugüne kadar yüzü pek de gülmeyen Batman ve Batmanlı işadamları geleceğe dair umutlarını hiç kaybetmemiş. Bir zamanlar, kurulu Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) tek un fabrikası varken şimdilerde OSB’deki fabrika sayısı 95’e ulaşmış. Şu an şehirde ikinci OSB için arazi tahsis çalışması var. Yeni teşvik sistemiyle birlikte bölgenin avantajlarıyla büyümeyi seçen 60’a yakın yeni girişimci kuyrukta, buradan yer almak için bekliyor.

 Gerek toplantıda yaptığı konuşmada, gerekse tüm günlük sıcak Batman seyahatimizde bölgenin potansiyeline inanan ve çevre ülkelere ihracatla şehrin hızla büyüyeceğini ifade eden Bakan Mehmet Şimşek, memleketi Batman için iddialı hedefler ortaya koyuyor. Türkiye önümüzdeki 10 yılda ihracat rakamını 4’e katlamayı planlarken, Batman’ın buradaki hedefi şu anki rakamı 12’ye katlamak ve Türkiye’de ‘milyar dolarlık ihracat yapan şehirler’ kulübüne adım atmak.

Özdemir’den ağabey nasihati

Diyarbakır doğumlu işadamı Nihat Özdemir, “Bugüne kadar Kürt olduğum için hiç kimse bana ‘Şunu yapamazsın, bu işe giremezsin, buraya başkan olamazsın’ demedi. Emin olun size de kimse bunu söylemez” sözleriyle etkinliğin düzenlendiği salonda geleceğe umutla bakmaya çalışan işadamlarına adeta ufuk açıyor.

 Nihat Bey, yaptığı işlerle milyar dolarlık operasyonlarda imzası olan bir işadamı. Güneydoğu’da enerji ve çimento yatırımları bulunan Limak grubunun patronu. Nihat Bey, bölgedeki işadamlarına ‘marka olun’ çağrısı da yapıyor. Ve bu çıkış bölge işadamlarına büyük oynamaları yönünde bir ağabey nasihatı niteliği taşıyor.

Dev yatırım sözü geldi...

 Salondaki bir diğer isim işadamı Ethem Sancak. Kurucusu olduğu ilaç dağıtım devi Hedef Alliance’ın çoğunluğunu İngiliz Boots’a sattı. Halen grubun global yönetim kurulunda. Hatta bugün yönetim toplantısı için Şikago’ya uçuyor. Türkiye için, bölge için gerçekten de önemli bir isim.

Ethem Bey, Batman’ın ve çevre illerin önünün açılması için kara yollarının ve demiryollarının çok eskiden olduğu gibi Bağdat’a ve İran’a kadar uzatılması gerektiğini ısrarla vurguluyor. Bu gerçekleştirdiği taktirde, huzur ortamıyla birlikte yatırımların çığ gibi büyüyeceğine işaret ediyor. Ayrıca kendisinin de başta tarım, hayvancılık olmak üzere büyük yatırımlara imza atacağının taahhüdünü veriyor. Ethem Bey bunları söylerken, atılacak adımların, beraberinde onlarca büyük işadamını da hızla bölgeye çekeceğini ifade ediyor.
 
Son bir not: Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013’le birlikte hayatımıza giren lüks konutta KDV’nin %1’den %18’e çıkarılması hakkında “Bu yoldan geri dönüş yok” diyor. Ve şu anki projelerin primli olduğu vurgusunu yapıyor...

Bu arada Maliye arsa birim fiyatlarını emlak değerleriyle güncelleyecek. Böylece birçok bölge yüksek KDV sınıfına girecek.

Şükrü Andaç/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde