Nihat Özdemir: Benim hayalimde hep bir köprü yapmak vardı; Allah bunu bana nasip etti

Nihat Özdemir: Benim hayalimde hep bir köprü yapmak vardı; Allah bunu bana nasip etti

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, Türk futbolu, hakemler ve kulüplerin harcama limitleri hakkında önemli açıklamalar yaptı. Özdemir, “TFF Başkanlığı gerçekten çok zor. Çünkü aldığınız her karar, bir tarafı üzüyor” dedi

Nihat Özdemir: Benim hayalimde hep bir köprü yapmak vardı; Allah bunu bana nasip etti
16px
24px
25.01.2021 04:54
ABONE OLgoogle

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, Günaydın'dan Tuba Kalçık'a önemli açıklamalar yaptı. Fenerbahçe'nin Mesut Özil transferinin büyük bir transfer olduğunu söyleyen Özdemir, "Mesut'a siyasi sebeplerden dolayı ağır uygulamalarda bulunuldu, bu kadar yetenekli bir futbolcu uzun süre futboldan uzaklaştırıldı" dedi.

Göreviniz gereği dönem dönem ağır eleştirilere maruz kalıyorsunuz. Bunları nasıl karşılıyorsunuz? 'Keşke bu koltuğa hiç oturmasaydım' dediğiniz anlar oluyor mu?

TFF Başkanlığı gerçekten çok zor bir görev. Çünkü aldığınız her karar bir tarafı üzüyor. Ben saygı çerçevesinde kaldığı sürece eleştirilere açık biriyim. Eleştiri iyi niyetli yapılırsa bizi de geliştirir. Biz yönetim olarak zor bir dönemde görev aldık. Hem mali olarak kulüplerin sıkıntıları, hem de yayıncı kuruluş ile ilgili sıkıntılar vardı. Ayrıca pandeminin de spor üzerinde çok büyük etkisi oldu. Ama bunları düzene koyduğumuzu düşünüyorum. Milli takımlarla ilgili de bu dönem önemli başarılarımız oldu. Avrupa Şampiyonası'na katılıyoruz, genç ve yetenekli bir takımımız var. Katar'da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası'na katılmayı hedefliyoruz. 'Keşke' bana göre bir ifade değil. Ben her zaman bardağın dolu tarafına bakmaya çalışırım.

TARAFTAR BASKISI VAR

 Ligdeki takımların çoğu hakemlerden şikayetçi. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hakemlerin verdiği kararlar bir tarafı memnun ederken, diğer takımı memnun etmiyor. Böyle olunca memnun olmayan takım, hakem kararlarına yönelik şikayetlerde bulunuyor. 'Hakkımız yeniyor, neden susuyorsun?' diye taraftar baskısı olduğu için kulüp başkanları da basın önüne çıkıp hakemleri eleştiriyor. Sonrasında da inanın çoğu başkan beni arıyor ve 'Taraftarlarımız hakkımızın yendiğini düşünüyor, o yüzden biz böyle bir açıklama yaptık' diyor. Eleştirilere açığız, eleştirebilirler ama hakaretlere varan sözleri asla kabul etmeyiz. Burada önemli olan tenkitlerin saygı çerçevesinde yapılması. Her insan, futbolcu veya teknik adam gibi, hakemler de zaman zaman hatalı kararlar verebiliyor ancak geride bıraktığımız haftalarda hakemlerimizin genel performansının iyi olduğunu düşünüyorum. Tecrübeli hakemlerin yanına Süper Lig'de ilk kez görev alan genç ve yeni isimler de katıldı.

Maçlar seyircili oynanmaya ne zaman başlayacak?

Biz burada tamamen Sağlık Bakanlığı'nın ve Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri ile hareket etmek durumundayız. Bununla ilgili olarak da tüm senaryoları federasyon olarak tartışıyoruz. Salgın etkisini yitirdiğinde yine ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli şekilde maçları seyircili olarak oynatmaya başlayacağız.

SOSYAL MEDYADA YAZILANLARLA İLGİLENMİYORUM

TFF Başkanı olarak sosyal medyada futbol-siyaset ilişkisi üzerinden eleştirilerin hedefi oluyorsunuz...

Burası bağımsız ve özerk bir federasyon. Ben de buranın başkanıyım. Ancak aldığımız her kararın, attığımız her adımın Türkiye Cumhuriyeti'nin menfaatleri ile çelişmemesi lazım. Başkan olarak devletimizin kurumlarıyla iletişim halinde olmak, iyi ilişkiler kurmak son derece normal bir durum. Sosyal medyada yazılanlara bakarsam ben TFF'yi yönetemem. O yüzden ilgilenmiyorum yazılanlarla. Aldığımız kararların tümünü TFF'de tartışarak alıyoruz. Hiçbir kararımızda sosyal medyada yazılanların etkisi olmaz, olamaz da.

LİMİTİNİ AŞANA PUAN SİLMEYE KADAR GİDEN YAPTIRIMLAR UYGULUYORUZ

 Dört büyüklerin borçları katlanarak artıyor. Bu sıkıntılı sürece nasıl bakıyorsunuz?

Göreve gelince Takım Harcama Limitleri uygulamasını getirdik. İki sezondur uyguluyoruz. UEFA da bunu tavsiye ediyor ve uygulamalarımızı takdir ediyor. Limitlerini aşan kulüplere puan silmeye kadar giden yaptırımlar uyguluyoruz. Hangi takım olursa olsun... Burada tabii ki yeniden yapılandırma sürecinin içindeyiz. Bunu bankalar birliği ve kulüplerimizle görüşerek harcama limitleri oluşturduk. Burada amacımız kulüplerimizi mali bir disiplin altına almak.

PANDEMİ DÖNEMİNDEKİ KAYIPLARIMIZI HIZLA TOPARLAYACAĞIZ

 Ülkemizin salgın sürecindeki ekonomi politikalarını nasıl buluyorsunuz?

Ben Türkiye'nin temel dinamiklerine ve potansiyeline inanmış biriyim. Bu sıkıntılı dönemden hızla çıkacağımızı düşünüyorum. Özellikle aşının bulunması umut yarattı. Türkiye gerek genç nüfusu, gerek eğitimli iş gücü ve coğrafi konumu sayesinde müthiş bir potansiyel barındırıyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin bu potansiyeli sayesinde pandemi dönemindeki kayıplarını hızla toparlayacağına inanıyorum.

EŞİMİN YOKLUĞUNU HER ZAMAN HİSSEDİYORUZ

 Korona süreci ailenin önemini bizlere bir kez daha hissettirdi. Eşinizin kaybı sonrasında hayatınızda neler değişti?

Eşim vefat edeli 5 yıl oluyor. Maalesef kendisini erken kaybettik. Yokluğunu hep hissediyoruz. Kendisi çok hayırsever biriydi ve özellikle kız çocuklarının eğitimine önem verirdi. Biz de bugün onun adına eğitim kurumları yaptırdık, sosyal projeler yürütüyoruz ve ismini yaşatmaya çalışıyoruz. Aile, Türk toplumunun temel yapı taşı ve aile hayatı çok önemli. Mümkün olduğunca çocuklarım ve torunlarımla vakit geçirmeye çalışıyorum.

KADINLARIMIZ İŞ HAYATININ HER ALANINDA DAHA ÇOK YER ALMALI

TFF Başkanı olarak kadına şiddet hakkında neler söylemek istersiniz?

Kadına şiddetin her zaman karşısındayım. Ben her zaman okuyan, üreten kadınların destekçisiyim. Kadınlarımız iş hayatının her alanında daha fazla yer almalı. Ülkemizde bu açıdan kadınlarımızın daha aktif görevlere gelmesini umut ediyorum. Kızımın da iş hayatında aktif rol almasını hep destekledim. Daha çok kadınımız okusun, çalışsın ve üretsin istiyorum.

MESUT ÖZİL'E SİYASİ SEBEPLERDEN DOLAYI AĞIR UYGULAMALARDA BULUNULDU

 Mesut Özil, FB kadrosuna katıldı...

Bu, çok büyük bir transfer. Sadece Türkiye'de değil, uluslararası alanda da yankı uyandırdı. Ligimizin marka değeri açısından, dünyaca ünlü bir futbolcunun burada forma giyecek olması futbolumuza katkı sağlayacak. Mesut'a, siyasi sebeplerden dolayı ağır uygulamalarda bulunuldu. Milli takıma alınmadı, en son Arsenal'de kadroya alınmadı. Bu kadar yetenekli bir futbolcu, uzun süre futboldan uzaklaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la fotoğraf çektirdiği için değil mi?

 

Evet. Mesut'u, Cumhurbaşkanımızla görüştüğü ve fotoğraf verdiği için takımından uzak tuttular. Bu duruma çok üzülmüştüm. Özil'e yapılan haksızlığı birçok yerde dile getirmiştim. Mesut, çok başarılı bir futbolcu. Ümit ediyorum, kısa zamanda maç eksikliğini tamamlar, ligimizde oynamaya başlar.

DÜNYANIN EN UZUN KÖPRÜSÜNÜ 2022'DE AÇACAĞIZ

Dünyanın en uzun asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nü yapıyorsunuz. Çalışmalarınız nasıl gidiyor?

1915 Çanakkale Köprüsü'nü iki Türk, iki de Güney Koreli olarak 4 ortak yapıyoruz. Köprünün kuleleri tamamlandı. Çelik halatların yapımı için gerekli olan kedi yolu da bitti. Çelik halatların montajı ile ilgili süreçteyiz. Bağlantı yolları ve devamındaki otobanın da inşaatı büyük ölçüde bitti. Tabliyeler de sahaya gelmeye başladı. İnşallah 18 Mart 2022'de köprü ve otoyolu halkımızın hizmetine sunacağız. Ülkemiz için son derece önemli bir proje. Köprü, İstanbul üzerinden Anadolu'ya geçen trafiği de büyük ölçüde hafifletecek ve İstanbul'u da rahatlatacak. Ayrıca Ege Bölgesi'nin ekonomisine çok büyük katkı sağlayacak.

 Sizi heyecanlandıran başka projeleriniz var mı peki?

Benim hayalimde hep bir köprü yapmak vardı. Allah bunu bana nasip etti. Bugün Çanakkale'de, dünyanın en uzun ara açıklığına sahip asma köprüsünü inşa ediyoruz. İki kule arasındaki mesafe tam 2023 metre. Bu projeden sonra Türk müteahhitleri olarak yurt dışında bu tarz köprü projelerine teklif verebilir hale geleceğiz.

Tuba Kalçık/Günaydın

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde