‘Next Level’ soruları: Ziraat Bankası'na ne kadar borç taktı?

‘Next Level’ soruları: Ziraat Bankası'na ne kadar borç taktı?

Pasifik İnşaat, 500 milyon liralık olduğu açıklanmış yatırım karşılığında Ziraat Bankası’na ne kadar borç taktı, Kredi alındığı ileri sürülen devlet bankası Halkbank’a da borç var mı, Pasifik İnşaat’ın geri planda başka siyasi ortakları var mıydı?

‘Next Level’ soruları: Ziraat Bankası'na ne kadar borç taktı?
16px
24px
05.12.2019 04:26
ABONE OLgoogle

AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi, Rizeli işadamı Fatih Erdoğan’a ait Pasifik İnşaat şirketi tarafından arsası TOKİ’den alınarak yapılan “Next Level” gökdelenine, alınan kredi borcu karşılanamadığı için Varlık Fonu’na ait Ziraat Bankası tarafından el konulması, başkent kulislerinde birçok soruyu da beraberinde getirdi.

Pasifik İnşaat’ın, yatırım değeri 500 milyon dolar olduğu açıklanan Next Level’ın devlet bankası Ziraat Bankası’na ne kadar borç taktığı sır gibi saklanıyor.   Pasifik İnşaat'a şok! Next Level'e Ziraat Bankası el koydu

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, şeffaf olması gereken kamu bankalarının ödenmeyen kredi yükümlülüklerinin ne kadar olduğunun milletvekillerine bile açıklanmadığına değinerek, “Usulsüzlük, siyasi kayırma ve yolsuzluklar böylece gizlenmiş oluyor. Bilgi edinemediğimiz için de yanlış yürütülen işlere çözümler üretemiyoruz” dedi. 

Pasifik İnşaat’ın, Next Level gökdelenini gerçekleştirmek için Ziraat Bankası’nın yanı sıra Halkbank’tan kredi alındığına ilişkin savlar da “banka sırrı” gerekçesiyle kamuoyundan özenle saklı tutuluyor.

Gökdelenin yapım aşaması sırasında Pasifik İnşaat’ın sahibi Fatih Erdoğan, “Başkent’in kesinlikle en iyi arsası” diye tanımladığı arsayı 2010 yılı başında “hasılat paylaşımı modeli” ile satın aldığını açıklamıştı.

Geçen 9 yıl boyunca bankaya olan kredi borçlarını kapatmamış olan bir şirket, aynı konuda TOKİ ile anlaştığı “hasılat paylaşımı”na ilişkin paylarını ödeyip ödemediği de bir başka soru olarak ortaya çıkıyor.

Konuya ilişkin bilgisine başvurduğumuz CHP’li Kuşoğlu, söz konusu gökdelenin hem alışveriş merkezi, hem de rezidans olarak Ankara’nın en lüks inşaatlarından biri olarak tanıtıldığını ifade etti ve “Next Level’ın borçları karşılığı Ziraat Bankası’na devri, şimdiye değin AKP iktidarının öncelediği inşaat sektörünün çöktüğünü de kanıtlamış oluyor. Öbür yandan da olay, iktidarın siyasi yatırımları teşvik etmesiyle rant ve yolsuzluk ekonomisinin devam ettiğini gösteriyor” dedi.  Emlak Konut'a şok! Merkez Ankara projesi sıkıntıya girdi

BAŞKA ORTAK VAR MI?

Rizeli küçük bir inşaat şirketinin Ankara’da milyon liralık yatırımlara girişmesi, bunların karşılığında kamu bankalarından krediler alması, şirket sahibinin eşinin AKP’den milletvekili seçilmesi, gökdelenin açılışının dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ile birçok siyasinin ve bürokratın katılımıyla yapılması da, Pasifik İnşaat’ın geri planında başka siyasi ortakları ve destekçileri olup olmadığı konusunda çeşitli soru işaretlerini içinde barındırıyor. 

‘ORTADA NİTELİKLİ SUÇ VAR’

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, durumun yasa ve anayasaya aykırı olduğunu, Türk Ceza Kanunu’nun 257’nci maddesi uyarınca “görevi kötüye kullanma” suçu oluşturduğunu kaydetti. Tanal, “Savcıların gazetenizdeki haber doğrultusunda derhal hareket etmesi gerekmektedir. Çünkü ortada nitelikli bir suç hali vardır. Bu da kamu kaynaklarının israfı ve belirli gruplara peşkeş çekilmesi nedeniyle resen soruşturulması gereken bir suçtur” ifadelerini kullandı. 

‘BİZE İHBAR GELDİ’ 

Tanal, “Devletten ihale, maden ruhsatı, enerji ruhsatı vb. ruhsat izinlerini almak isteyen şirket veya gerçek kişilerin, habere konu olan alışveriş ve iş merkezinden ofis satın almaya zorlandıkları, iktidar yetkilileri tarafından ruhsatın ofis satın alma şartına bağlandığı” şeklinde ihbarların kendilerine ulaştığını söyledi. 

Tanal, “Bu konu ayrıntılı bir şekilde tapu sicil müdürlüklerinden araştırıldığında, sözü edilen iş merkezindeki ofis sahiplerinin devletten sürekli ihale alan, maden, enerji vs. gibi ruhsatları alan şirketler olduğunun ortaya çıkma ihtimali yüksektir” dedi.

Işık Kansu/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde