Nebati'den ihracatçılara: Döviz kurundan boşuna şikayet etmesinler

Nebati'den ihracatçılara: Döviz kurundan boşuna şikayet etmesinler

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, yüksek döviz kurundan şikayetçi olan ihracatçılara yönelik "Döviz kurundan boşuna şikayet etmesinler. Optimal noktanın çok uzağında değil" dedi

Nebati'den ihracatçılara: Döviz kurundan boşuna şikayet etmesinler
16px
24px
12.12.2022 07:31
ABONE OLgoogle

NB EKONOMİ gazetesinden Vahap Munyar'a değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonda baz etkisiyle yaşanacak gerilemenin mayıs sonuna kadar süreceği, yaz rahatlığı ile birlikte ise gıdada negatif oranların görülebileceği görüşünü dile getirdi. Nebati, dövizdeki artışın, kendisinin "enflasyon planını" da bozacağını belirterek "Enflasyonu yukarı çekici etki yapabilir" diye konuştu.

Enflasyonda baz etkisiyle yaşanacak gerilemenin mayıs sonuna kadar süreceğini, yaz rahatlığı ile birlikte ise gıdada negatif oranların görülebileceğini söyleyen Bakan Nebati, “2022, en kötü yıl olarak tarihe geçecek. 100 milyar dolar dış ticaret açığı ve 50 milyar dolar cari açık söz konusu ama çok şükür bu zor dönemi geride bırakıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Nebati, “2022, en kötü yıl olarak tarihe geçecek. 100 milyar dolar dış ticaret açığı ve 50 milyar dolar cari açık söz konusu ama çok şükür bu zor dönemi geride bırakıyoruz” diye konuştu.

NEBATİ’DEN DİKKAT ÇEKEN MESAJLAR:

KUR SEVİYESİ: (İhracatçılar) döviz kurundan boşuna şikayet etmesinler. Optimal noktanın çok uzağında değil. Dövizdeki artış, benim enflasyon planımı bozar.

- İhracatçılar, doların 18 TL düzeyinde yatay seyir izlemesinin rekabet gücü kaybına yol açtığını savunuyor. Ürünlerine içerideki maliyetlerini karşılayacak, alıcının kabul edeceği döviz fiyatı belirlemekte zorlandıklarını belirtiyorlar.

Nebati, önce ihracatçıya şu tavsiyeyi yaptı:

- Döviz kurundan boşuna şikayet etmesinler. Optimal noktanın çok uzağında değil.

Ardından dövizle ilgili şu mesajı verdi:

- Dövizdeki artışlar benim enflasyon planımı bozar. Enflasyonu yukarı çekici etki yapabilir

KONUT SORUNU: Konut sektörünü canlandırmaya dönük “gerçek mortgage” hazırlıklarımız var. Kredi vadesi 15 yıl olabilir. Konut bedeline göre kademeli bir faiz modeli olacak.

HAZİNE ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gayrimenkul sektöründe yaşanan sıkıntıya işaret etti:

- Sektör temsilcileri ile konuştuk. Tabi, onların beklentileri konut kredisi faizinin yüzde 0.65-0.99 düzeyine inmesi.

Ardından orta direğin hayali üzerinde durdu:

- Orta direğin hayali bir ev, bir otomobil sahibi olabilmektir değil mi?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın dar gelirliye konut kampanyasına değindi:

- Çok doğru bir adım atıldı, dar gelirli vatandaşlarımız o kampanya ile konut sahibi olma fırsatı yakalayacak.

Sonra yaptıkları hazırlıklardan ipuçları verdi:

- Konut sektörünü canlandırmaya dönük “gerçek mortgage” konusunda hazırlıklarımız var. Orta direğin konut sahibi olma hayalini bu modelle gerçekleştirebileceğini düşünüyoruz.

Hazırlıklarını yaptıkları modelde kullanılacak “mortgage kredisi”nin vadesinin 15 yıl düzeyinde olabileceğini bildirdi:

- Bu modelde kredi faizleri alınacak konut fiyatlarına göre farklı uygulanacak. Örneğin 10 milyon liranın altındaki konuta uygulanacak faiz, üstündekine göre daha düşük olacak. Yani, kademeli bir model olacak.

ASGARİ ÜCRET: Asgari ücretliye, memura, emekliye ne verilse haklarıdır. Asgari ücretin enflasyonu fazla tetiklemesine yol açacak bir adım da atılmasa iyi olur.

DÖVİZ REZERVİ: Net döviz rezervimiz 25 milyar dolar. Rusya’dan döviz ufak ufak geliyor. Gelen turist bankalarımızda hesap açıyor. Bu bizim için çok iyi.

ENFLASYON: Vatandaş enflasyonda  “baz etkisi”ne değil, cebine bakar. Matematiksel düşüş göreceğiz ama hissedilecek gerileme de olacak.

Yazının tamamı için tıklayın

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde