Mustafa Koç'a göre en zor şirket evlilikleri

Mustafa Koç'a göre en zor şirket evlilikleri

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, en zor şirket evliliğini açıkladı

Mustafa Koç'a göre en zor şirket evlilikleri
16px
24px
16.01.2013 06:20
ABONE OLgoogle

Koç, VI. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi’nde düzenlenen, “Şirketlerin Piyasa Değerinin Oluşmasında Kurumsal Yönetimin Etkisi” başlıklı panelde konuşurken, kurumsal yönetim ilkelerinin, ABD’deki kriz sonrasında kurumsal yönetim ilkelerinin fevkalade önem arz ettiğini söyledi. Bunun için şirketlerin yeterli sermayeye kendine çekebilmesi için çok ciddi değişimlerden geçmesi gerektiğini belirten Koç, o nedenle şeffaflık, hesap verilebilirlik gibi konuların özümsenerek, içselleştirilmesi gerektiğini kaydetti.
 
“KOÇ HOLDİNG’TE AİLE BİREYLERİ DAHİL İCRACI İSE YÖNETİMDE YER ALMIYOR”

“Ya hesap veren olacaksınız, ya hesap soran olacaksınız” diyen Koç, Holding’te eskiden bir çok profesyonel yöneticilerinin icrada olduğunu, aynı zamanda özellikle holdingin yönetim kurulunda bulunduğunu söyledi.

Bu durumun yöneticiler hem hakim, hem savcı pozisyonuna soktuğunu ifade eden Mustafa Koç, “Bunu tamamen kaldırmış durumdayız. Buna aile bireyleri de dahil. Hiçbir aile bireyi, eğer icracı ise yönetim kurulunda yer almıyor veya yönetim kurulundaysa, icrada yer almıyor. Bu da çok ciddi bir kuvvetler ayrılığı yaratıyor ki yabancı yatırımcının gözünde de pozitif bir şekilde karşılanıyor” dedi.
 
FUTBOL KULÜPLERİ
 
Koç, panelde moderatörün “Futbol kulüplerinde kurumsal yönetim diye bir şey yapar mıyız?” sorusu üzerine, “Yapılması çok gerekiyor. Fakat nasıl yapılır, bu süreç ne kadar sürer onu tahmin etmek biraz zor. Fakat çok zor bir iş. Ancak eninde sonunda bu da kaçınılmazdır. Çünkü kulüplerinde de çoğu borsada kote. Belirli değerleri var. Onları da kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde yönetmek gerekir diye düşünüyorum” yanıtını verdi.

“DÜNYANIN EN ZOR EVLİLİĞİ YÜZDE 50-50 ORTAKLIKLAR”
 
Yabancı yatırımın çekilmesi noktasında kurumsal yönetim ilkelerini değerlendiren Koç, daha evvelki senelerde Sabancı, Anadolu ve Koç Topluluğu’nun, günümüz şartlarının yaşanmadığı dönemlerde çoğunlukla yüzde 50-50 ortaklıkları kurduklarını belirterek, “Dünyada yüzde 50-50 ortaklık dünyanın en zor evliliğidir” değerlendirmesinde bulundu.

Bugün otomotiv sanayinde kurdukları ortaklıkların her ikisinin de 40 seneye dayandığını hatırlatan Koç, banka yönündeki ortaklığın da bu yıl 10’uncu yılını doldurduğunu söyledi. UniCredit’in 2001 krizinin hemen sonrasında Türkiye’ye geldiğini belirten Mustafa Koç, “UniCredit, daha bu düzenlemeler henüz tamamlanmamışken, Koç gibi bir ortakla Türkiye’nin uzun vadeli potansiyeline yürekten inanarak yüzde 50-50 ortaklığa imza attı. Üç sene sonra da, en büyük banka alımlarından birini beraber gerçekleştirdik. Burada da tabii kurumun itibarı, kurumsallaşmış olmak. Kurumsal ilkeleri benimsemiş olmak, yabancı yatırımcının ve sermayenin güveni açısından çok büyük önem arz ediyor” dedi.
 
“ŞİRKETLERİMİZ, EN AZ İSKONTO ALAN ŞİRKETLER ARASINA GİRİYOR”
 
Koç şirketlerinin piyasa değeri açısından kurumsal yönetimi nasıl gördüğünün sorulması üzerine Koç, “Borsaya kote şirketlerimize baktığınız zaman, benimsendiğini açıkça görebiliyoruz. Koç şirketleri, öbür şirketlere nazaran iskonto açısından en az iskonto alan şirketler arasına giriyorlar. O bakımdan bu çok büyük bir önem arz ediyor” dedi.
 
“YEMEĞİN KISIK ATEŞTE 20 YIL PİŞİRİLMESİ GEREKİYOR”
 
Koç, moderatörün, “Yemeğin içinde adillik, şeffaflık hesap verilebilirlik sorumluluk gibi kurumsal yönetim ilkelerini koyarsınız, bir de yemeğin tadına bakarsınız o da borsa değeridir. Bunları eklediniz mi yemek oldu demektir” yorumu üzerine, “Yemeğin kısık ateşte 20 yıl pişirilmesi gerekiyor” karşılığını vererek şöyle devam etti: “Türkiye’nin bu genç nüfusa iş yaratma açısından en az yüzde 5-6 büyümesi gerekiyor. Eskiden yüksek enflasyonun olduğu ortamda ekonomik kar kavramına çok fazla önem verilmezdi. Özellikle şirket değerinin ölçülmesi veya alçalması açısından, bu işin küçük ama çok önemli bir parçası.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde