Murat Ülker'e Godiva'yı almasını ilk kim tavsiye etti?

Murat Ülker'e Godiva'yı almasını ilk kim tavsiye etti?

"2006 yılının bir sabahı Güngör beyin köşesinde “Godiva satılık, Ülker alsın!” diye yazmıştı. Bizim 2000 yılında stratejimizde bir yabancı markayı almak vardı ama ihaleden henüz haberimiz yoktu. Hemen araştırdım, gerçekten de Godiva bizim alabileceğimiz şekilde satışa çıkmıştı"

Murat Ülker'e Godiva'yı almasını ilk kim tavsiye etti?
16px
24px
07.11.2021 13:02
ABONE OLgoogle

pladis Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Godiva'yı nasıl aldığını anlattı...

Bir Güngör Uras Anısı

Dünya Kitap güzel bir çalışma yapmış, 2018 yılında kaybettiğimiz Güngör Uras için Saygı Kitabı(*) çıkarmış. İçinde birçok ünlü akademisyen ve ekonomistler hem Güngör Uras ile anılarını yazmışlar hem de Türkiye ekonomisini, sanayileşmeyi, büyümeyi analiz etmişler. Keza birçok ünlü gazeteciler ise bir ekol haline gelen Güngör Uras gazeteciliğini anlatmışlar.

Kendi yarattığı “içimizden biri” karakterleri Ayşe Hanım Teyze, Ali Rıza Bey ile ekonomiyi hepimize sevdiren Güngör bey aynı zamanda karikatürcülere yakın ilgisiyle bilinirdi. Yakın mesai arkadaşlığı yaptığı karikatüristler kitabında çizimleri ile yer almışlar. 

Rahmetli Güngör beyin yazıları iktisadi konularda olduğu için yakından takip ederdim. Hayretle gördüğüm, mübarek günlerde günün önemini anlatan yazılara yer verirdi, iyi bir mürşitti.

2006 yılının bir sabahı Güngör beyin köşesinde “Godiva satılık, Ülker alsın!” diye yazmıştı. Bizim 2000 yılında stratejimizde bir yabancı markayı almak vardı ama ihaleden henüz haberimiz yoktu. Hemen araştırdım, gerçekten de Godiva bizim alabileceğimiz şekilde satışa çıkmıştı. Güngör beyi aradım ve teşekkür ettim, ama “lütfen yazmayın ihsas-ı rey olmasın” dedim, gülüştük.

Daha sonra Rabbim yardım etti, Godiva’yı Yıldız Holding bünyesine kattık. El sıkıştığımızda haber vermek için aradığımda tesadüf Güngör bey New York’taydı. O akşam yemekte buluştuk ve birbirimizi kutladık.

Rahmetli Güngör beyin kızı Elif Uras’la ilgili de bir şey yazmam gerekiyor. Elif Hanım çok müstesna bir sanatçımız, seramik sanatında dünya çapındadır. Çalışmalarını New York ve İznik’te sürdürüyor “Hamile Helezon” adındaki eseri Victoria&Albert Müzesi’nin daimi koleksiyonunda, “Hamile Haliç II” eseri ise Metropolitan Müzesi’nin koleksiyonunda bulunuyor. Elif Uras’ın Janet isimli seramik heykeli biz Türklerin sedirden batı tipi sandalye kullanımına geçişleri sırasında 18’inci yüzyılda Fransa’dan Mihrimah Sultan için ithal edilen sandalyenin gerçek boyutlarda kopyası ve bu eseri Yıldız Holding Sanat Koleksiyonunda muhafaza ediyoruz.

NOT: Güngör Uras 1933te bir memur çocuğu olarak Düzce’de doğdu. Ankara Koleji sonrasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Mali Şubesi’nden mezun oldu (1955). İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde doktorasını tamamlayarak Boğaziçi Üniversitesinde doçent (1988), sonra Marmara Üniversitesinde profesör oldu (1994).

1962-1974 yılları arasında Devlet Planlama Teşkilatında, 1974-80 TÜSİADın ilk genel sekreteri oldu. Bir süre Aksigorta İdare Meclisi başkanlığı yaptı. Otuzdan fazla basılı yayını var. TRT 2 “Olayların İçinden”, CNN Türk’te “Akıl Defteri” programları sonrasında NTV Radyo’da ‘Ayşe Teyze Ne Yapsın’ adlı sabah programı ile NTVde Berfu Güven ile birlikte Sokağın Ekonomisi adlı programı sunuyordu. Evli ve bir çocuk sahibi olan Uras 19 Ağustos 2018de yaşamını yitirdi. Allah rahmet eylesin. (*)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde