Murat Ağırel: Kız Kulesi’ndeki restorasyon işi yandaşa gitmiş

Murat Ağırel: Kız Kulesi’ndeki restorasyon işi yandaşa gitmiş

"Sahada çalışan isimler alanında uzman, AKP'li de olsa şirket işi şansa bırakmamış"

Murat Ağırel: Kız Kulesi’ndeki restorasyon işi yandaşa gitmiş
16px
24px
17.09.2022 08:51
ABONE OLgoogle

“Restorasyon yine yandaşa gitmiş” diyen Ağırel, söz konusu şirketin 2 yılda almış olduğu ihaleler toplamının, restorasyon üzerine ve ortak iş girişimleri dahil, 40 milyon TL olduğunu yazdı.

Yeniçağ yazarı, Kız Kulesi’nin yıkıldığı iddialarının ardından ziyarete gittiğini belirterek, “Kubbe kısmı fotoğraflarda da göründüğü gibi kaldırılmış. Zaten, İstanbul'un incisi olan şairlerin ‘Şiir Cumhuriyeti’ dedikleri Kız Kulesi bugüne kadar bu yanlışlıklar ile nasıl ayakta durmuş şaşmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Restorasyon işinin yandaşa gittiğini belirten Ağırel, “Ama sahada çalışan isimler alanında uzman, yetkin isimler. Belli ki AKP'li de olsa şirket işi şansa bırakmamış” dedi.

Ağırel, Kulenin restorasyon çalışmalarına alanında uzman isimlerden Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı ve Han Tümertekin’in danışman olarak destek verdiğine vurgu yaptı.

Ağırel, Kız Kulesi’yle ilgili izlenimlerini de şöyle aktardı:

“Kız Kulesi restorasyon alanına girdiğimde ise gerçekten kulenin yıllar içerisinde nasıl tahribata uğradığını gözlerimle gördüm. Yapının beden duvarlarına gergiler monte edilmiş. Kuleye yaklaşık 9 ton yük bindirmiş ve paslanarak duvarlara zarar vermiş.

Sökülen beton duvarlarda kolon ve döşeme donatılarının bağlantısı yok, aynı zamanda içeriğinde deniz kumu kullanılmış ve deniz kabukları var.

90'lı yıllarda kale avlusu bölümüne çelik çatı eklenmiş. Bir de bu yetmemiş restoran için asma kat ilave etmişler. Hem avludaki çelik çatı hem de asma kat sökülmüş. Çimento bazlı derz imalatları kulenin duvarlarından sökülmüş ve II. Mahmut dönemindeki taş ve kiremitler ortaya çıkarılmış. Yine geçmiş dönemlerde kapatılan siperlikler ortaya çıkarılmış ve mazgallar temizlenmiş.

Aldığım bilgiye göre orada kullanılan toplar yerine tekrar konulacak…

Kulenin tartışmaların odağında olan kısmı yani balkon kotu üzerinde bulunan ve 500 ton ağırlığa sahip olan betonarme yapı sökülmüş. Yerine Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı ve Han Tümertekin'in direktifleri doğrultusunda aslına uygun yığma ve ahşap yapı yapılacakmış.

Kule'yi ziyaret edecekler için İstanbul'u seyretmeleri için avluda ahşap seyirdim terasları ve buralardan kuleye çıkan ahşap merdivenler yapılıyor.

Kulenin bulunduğu yerin deniz derinliği 30 metre civarında ve  çok kuvvetli dalgaya maruz kaldığından kulenin daha önce yapılan dolguları ve tahkimat malzemeleri çatlamış zarar görmüş. Bunlarda restorasyon kapsamında güçlendiriliyor.” 

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde