Moda bu kartlar! Seç, para yüklet, hediye et!

Moda bu kartlar! Seç, para yüklet, hediye et!

“Özel günlerde ne hediye alacağım” diye düşünenler için pratik bir önerimiz var. Artık birçok mağaza “hediye kartı” alternatifi sunuyor.

Moda bu kartlar! Seç, para yüklet, hediye et!
16px
24px
19.02.2010 15:36
ABONE OLgoogle

Tuğçe Altınsoy/Para Dergisi

HEDİYE seçmek pek çoğumuz için sıkıntılı bir süreçtir. Turizmden teknolojiye, tekstilden gıdaya birçok firma bunu fark etmiş olmalı ki son dönemde hediye kartlarının sayısı artmış durumda. Belli limitlerde para yüklenebilen, farklı tasarımlara sahip bu kartlar, kişiye kendi hediyesini seçme ayrıcalığını yaşatıyor. Aynı zamanda hediye alan kişinin de bu süreci daha pratik ve kısa sürede çözmesini sağlıyor.
İşte belli başlı mağaza ve markaların hediye kartları, özellikleri, sağladığı avantajlar...

MİGROS
12 farklı tasarım
Migros, Aralık 2009’da hayata geçen HediyeM Kart uygulamasıyla müşterilerine 5 ile 500 TL arasında değişen tutarlarda yükleme yapılan kartları sevdiklerine hediye etme imkanı sunuyor. HediyeM Kart’ı olan kişi, kartında yüklü olan tutar karşılığında alışveriş yapabiliyor, dilediği ürünü seçebiliyor. Tüm Migros ve 5M mağazaları ile Sanal Market’te geçerli olan bu kart, farklı kutlama ve özel günlere göre tasarlanmış 12 farklı seçeneğe sahip. Karta sahip olmaksa çok kolay. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya’daki Migros ve 5M mağazalarını ziyaret eden tüketiciler beğendikleri kart tasarımını seçtikten sonra kartlarına yüklemek istedikleri tutarı belirleyip mağazadaki kasa görevlisine iletiyorlar. Kasa görevlisi istenilen miktarı karta yükledikten sonra bakiye durumunu gösteren makbuzla birlikte HediyeM Kart’ı müşteriye teslim ediyor. Karta sahip olmak isteyenlerden herhangi bir işlem ücreti alınmıyor. Alternatif bir hediyeleşme aracı olan bu karta tekrar yükleme yapılabiliyor. Kart, bakiye durumuna göre istenilen sıklıkta kullanılabiliyor. Bakiye durumu ise mağazalardaki kiosklardan öğrenilebiliyor. HediyeM Kart’ın çok yakında farklı tasarımlı yeni seçenekleriyle birlikte yurt çapındaki tüm Migros ve 5M mağazalarında yer alması planlanıyor.

MUDO
Şirketlere özel kartı var
Mudo, hediye çeki sistemini Ocak 2008’de daha güncel ve kullanım kolaylığı sağlayan bir sistem olması nedeniyle hediye kart sistemiyle değiştirdi. Ve farklı tasarımları olan, kullanıcının istediği zaman istediği kadar harcama yapmasına izin veren Mudo Gift Card’ı yarattı. Ayrıca 2009 yılında Platin ve Gold olarak ikiye ayrılan Kurumsal Mudo Gift Card’ı da hizmete sundu. Şirketlerin çalışanlarına ödül olarak verdikleri bu kartlar, çalışanların Mudo’dan beğendikleri ürünü satın almalarını sağlıyor.

Mudo Gift Card, tüm Mudo mağazalarında geçerli ve nakit para gibi işlem görüyor. Kartın içine yüklenmiş olan tutar azaldığında ya da tükendiğinde tekrar yükleme yapılabiliyor. Kart, indirim dönemlerinde de kullanılabiliyor. Kurumsal Platin Card da tüm mağazalarda her dönem geçerli. Kurumsal Gold Card ise sadece indirimsiz sezon ürünlerinde geçerli ve outlet mağazalarında kullanılamıyor. Sınırsız para yüklenebilen kartlara satın alınırken ise herhangi bir ücret ödenmiyor.

Mudo Gift Card tüm Mudo mağazalarından ve www.mudo.com.tr adresli web sitesinden alınabiliyor. Kurumsal kartları ise Mudo Kurumsal Satış departmanından temin etmek mümkün. Bugüne kadar Mudo Gift Card yaklaşık 20 bin, Kurumsal Gift Card’lar ise yaklaşık 11 bin müşteri tarafından kullanılmış.

BOYNER
800 markada geçerli
Boyner mağazalarında Aralık 2009’da satışa sunulan Boyner Gift Card; 50, 100, 250 ve 500 TL seçenekleriyle şık ve pratik bir hediye alternatifi oluşturuyor. Boyner mağazalarından satın alınabilen bu kart, tüm Boyner, Boyner Beauté, Boyner Evde ve Boyner Sports mağazalarında kullanılabiliyor. Ayrıca bu mağazalarda geçerli kampanya, indirim ve promosyonlardan faydalanarak yapılacak alışverişlerin ödemesi de Boyner Gift Card’la yapılabiliyor. Kart, Boyner Outlet, BSSD ve Boyner Internet Mağazaları’nda ise geçerli değil. Boyner Gift Card’a tekrar yükleme yapılamıyor.
Bu kartla yapılan alışverişlerde Boyner mağazalarında uygulanan iade ve değiştirme koşulları da aynen geçerli. Tabii bunun için öncelikle satın alınan ürünlerin faturasını ibraz etmek ve 1 ay içinde değiştirmek ya da iade etmek gerekiyor. İade durumunda, ürünün tutarı kadar bedel, ürün iade belgesi olarak müşteriye teslim ediliyor. İade edilen bedel Boyner Gift Card’a geri yüklenemiyor. Boyner Gift Card hamiline olduğu için sahibi olan kişi isterse kartı dilediği kişiye hediye edebiliyor.

Kart için toplu alım yapmak da mümkün. Bunun için Boyner mağazalarındaki müşteri ilişkileri yöneticilerine ya da Boyner Büyük Mağazacılık Genel Müdürlük Toplu Satış Departmanı’yla irtibata geçmek gerekiyor.

Bugüne kadar 7 bin 435 kişi toplam 1 milyon TL’ye yakın tutarda Boyner Gift Card satın aldı. Bu arada hemen hatırlatalım, Boyner, 25 yıldan fazla süredir bireysel ve kurumsal müşterilerine Boyner Hediye Çeki’yle de hizmet veriyor.

YAPI KREDİ
50 bin kişi kullandı
Yapı Kredi de 19 Şubat 2009 tarihinde World Hediye Kartı’nı piyasaya sundu. Şubat 2010’dan itibaren Esse ve Darty mağazalarında da yer alan World Hediye Kartı, 444 0 444 Yapı Kredi Telefon Bankacılığı, Yapı Kredi Internet Bankacılığı ve Yapı Kredi şubelerinden de alınabiliyor.
World Hediye Kartı’na 50 ile 1000 TL arasında yükleme yapılabiliyor. Tüm World üye işyerlerinde geçerli olan bu karta istenilen tutar, Yapı Kredi kredi kartları veya World banka kartıyla da yüklenebiliyor. Kredi kartıyla yapılan yüklemelerde peşin ödemenin yanı sıra vade farksız 3 taksit seçeneği sunuluyor. World Hediye Kartı satın alırken 5 TL işlem ücreti ödeniyor.

Kartla ATM’lerden nakit para çekimi, internet, mail order işlemleri ve taksitli alışveriş yapılamıyor. Yine harcamalardan Worldpuan kazanılamıyor. Kart değişikliği işlemleri için kartın satın alındığını gösteren slip ya da dekont gibi bir belge gerekiyor.
Yapı Kredi, önümüzdeki dönemde yeni kurumsal markalarla işbirliğini sürdürmeyi ve üye işyerinden World Hediye Kartı satışlarına yeni markaları eklemeyi planlıyor. Kartı bugüne kadar 50 bin kişinin kullandığını da belirtelim.

GARANTİ
Hem Bonus hem Flexi
Garanti Bankası’nın Bonus ve Flexi olmak üzere iki farklı hediye kartı var. İlk hediye kartını Bonus markasıyla 2002’de kullanıma sunan Garanti, 2006’da da Flexi’nin hediye kartını çıkardı. Flexi’de kart üzerindeki görsel geniş clipart koleksiyonundan seçilebiliyor.
Hediye kartlar, Bonus ve Flexi için gerçekleştirilen kampanyalar kapsamına girmiyor. Buna karşın, hediye kartların kullanıldığı firmalar, kendi kampanyalarını yaratarak müşterilerine özel fırsatlar sunabiliyor. Yine bu kampanyalarda ödül olarak müşterilerine kart sunabiliyor.
Garanti Bankası’nın hediye kart uygulaması pek çok şirket tarafından da tercih ediliyor. Firmalar, çalışanlarını ödüllendirmek veya kampanyalarında dağıtacakları ödüller için hediye kartları kullanıyorlar. Bu kapsamda özellikle Pepsi, Coca-Cola, Unilever, Fritolay, Efes, Ülker ve Eti’yle çalışmalar yapılıyor.
Ayrıca Bonus ve Flexi kredi kartı sahipleri, internet şubesine girerek limitlerini istedikleri kadar artırabiliyor, Bonus program ortaklarından istedikleri hediyeyi alabiliyorlar. Birden fazla ve farklı günlerde harcama yapma imkanı tanıyan hediye kartların limit sorgulaması, Bonus üye işyerlerindeki POS’lar üzerinden gerçekleşebiliyor.

Bonus ve Flexi Gift Card’la sadece Bonus üye işyerlerinde alışveriş yapılabiliyor. 50 ile 1000 TL arasında yükleme yapılabilen kartlarla alışverişlerden bonus kazanılamıyor, nakit çekim ya da taksitlendirme işlemleri yapılamıyor. Her iki kartı da açıldıktan sonra 6 ay içinde kullanmak gerekiyor. Kart işlem ücretleri belirlenen limitlere göre değişiyor. En az 50 TL’lik yükleme için 5 TL ücret alınıyor.

TEKNOSA
Darüşşafakalı çocuklara destek
Teknosa, 2007 yılından bu yana hediye kartı uygulamasına sahip. 50, 100 ve 250 TL gibi seçenekleri olan Teknosa Hediye Kart, Türkiye’de 66 ilde 250’ye yakın Teknosa mağazasında geçerli. Tüketiciler bu kartları nakit para gibi diledikleri alışverişlerde kullanabiliyorlar. Kart, alışveriş tutarını karşılamadığı durumlarda da üzerine ek ödeme yapılarak daha yüksek meblağlı alışverişlerde de kullanılabiliyor.
Kart hiçbir ek ücret ödemeden, tüm Teknosa mağazalarından alınabiliyor. Ayrıca yılbaşı ve bayram gibi özel günlerde şirketlerin toplu alımı için Teknosa kurumsal satış kanallarından da çeşitli tutarlarda temin edilebiliyor.
Teknosa son olarak bu kartlarda Darüşşafaka’da eğitim gören çocuklar tarafından yaratılan desenlere de yer verdi. Çocukların tasarımlarıyla renklenen kartların gelirinin yüzde 1’lik bölümü Teknosa tarafından Darüşşafakalı çocukların eğitimi için Darüşşafaka Cemiyeti’ne kaynak olarak aktarılıyor.

MULTİNET
Sosyal sorumluluk için de kullanılıyor
Multinet’in Aralık 2004’te hizmete sunduğu Giftcard sistemi farklı alanlarda kullanılabiliyor. Kurumsal Multinet Giftcard, kurumlara çalışanlarına verecekleri gıda ya da kıyafet yardımı gibi ayni yardım tutarlarını dağıtmalarını, aynı zamanda raporlamalarını sağlıyor. Kurumlar bu sistemle yardım, prim, ödül ya da diğer ek ödeneklerini akıllı bir kart aracılığıyla çalışanlarına ulaştırıyor. Çalışan motivasyonunu artırmayı ve bütçe yönetimini kolaylaştırmayı hedefleyen bu kart, devletin ayni yardımlar için sağladığı vergi istisnasının da doğru olarak kullanılabilmesini sağlıyor. Yine Giftcard’ın kurumsal olarak çalışan “Sosyal Sorumluluk Kart Sistemi”, sosyal dayanışma ve yardımlaşma vakıfları tarafından belirlenen ihtiyaç sahiplerine destek oluyor.

Bireysel tarafta ise Giftcard’a kargo ya da kart bedeli gibi ekstra ücret ödemeden sahip olmak mümkün. İçine istenen tutarda yükleme yapılabilen bu kart Multinet’in üye ağı içerisinde restoran, kafe, market, otel ve akaryakıt istasyonlarından oluşan 20 bini aşkın üye iş yerinde geçerli.
Multinet Giftcard üye noktaları ise giyim, ayakkabı, kozmetik gibi alanlardaki mağazalar ve marketlerden oluşuyor. Şu anda hem Multinet üyesi hem de Giftcard üyesi olan 500 market bulunuyor. Bu rakamın 2010’da 3 bine yükseleceği tahmin ediliyor. Marketler dışında Multinet’in genel üye ağından ayrılan ve mağazalardan oluşan bin 500 adet Giftcard üye noktası arasında Sarar, Network, YKM, İpekyol, Pierre Cardin, US Polo, Damat, Beta gibi markalar var. Multinet Giftcard bugüne kadar başta kurumsal müşteriler olmak üzere 450 bine aşkın kart kullanıcısına ulaşmış durumda.

SETUR
Limit yok
Setur Hediye Kartı, yurtiçi ve yurtdışı turlar, gemi turları, yurtiçi ve yurtdışı uçak bileti alımları, araç kiralama ve bireysel rezervasyonlarda kullanılabiliyor. İçine istenen miktarda kredi yüklenebilen bu kart için minimum ya da maksimum limit yok. Setur Hediye Kartı tüm Setur (İstanbul-Altunizade, Elmadağ, İzmir, Ankara) ofislerinde geçerli. Bu ofisler dışındaki illerden hediye kartını kullanarak alışveriş yapmak isteyenlerin işlemleri de mail order form’la gerçekleştiriliyor.
Hediye kartları alış tarihi itibariyle 6 ay boyunca kullanılabiliyor. Setur Hediye Kartı online olarak da satın alınabiliyor. Kart, başvurunun ardından en geç 2 işgünü içerisinde belirtilen adrese kurye tarafından teslim ediliyor. Kartla birlikte isme özel veya özel mesaj içeren bir mektup da gönderilebiliyor. Hediye kartı sahipleri Setur’da mevcut tüm dönemsel kampanyalardan ve indirimlerden faydalanabiliyor. Nakde çevrilemeyen hediye kartın içindeki kredinin bir miktarı kullanılmak istenirse kalan miktar bir sonraki alışverişte kullanılabiliyor. Kartlar kurumsal alışverişlerde ise geçerli değil.

Hediye kartlarının özellikleri ve avantajları
* Kişiye dilediği hediyeyi seçme özgürlüğü sunuyor.
* Firmaların çalışanlarına modern bir sistemle ödül ya da prim vermesini sağlıyor.
* Üye işyerlerinde geçerli.
* İçine belli limitlerde yükleme yapılıyor.
* Nakde çevrilemiyor.
* İndirim dönemlerinde geçerli.
* Outlet mağazalarında kullanılamıyor.
* Genellikle karttan işlem ücreti alınıyor.
* Özel günlere göre tasarlanmış farklı seçenekleri bulunuyor.
* Bazı kartlara tekrar yükleme yapılabiliyor.
* Genellikle alış tarihi itibariyle 6 içinde kullanılması gerekiyor.
* Hamiline olduğu için sahibi olan kişi isterse kartı dilediği kişiye hediye edebiliyor.
* Kart, alışveriş tutarını karşılamadığında ek ödeme yapılarak daha yüksek meblağlı alışverişlerde de kullanılabiliyor...

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde