Milyonlarca araç sahiplerine kötü haber! Yeni vergi geliyor

Milyonlarca araç sahiplerine kötü haber! Yeni vergi geliyor

İktidarın muhalefet belediyelerinin yetkilerini kısıtlayan, gelirlerini azaltan Yerel Yönetimler Yasa Taslağı vatandaşın vergi yükünü de arttıracak.

Milyonlarca araç sahiplerine kötü haber! Yeni vergi geliyor
16px
24px
01.02.2020 09:07
ABONE OLgoogle

Çevre vergisi arttırılırken yurttaşlardan Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin yüzde 10’u tutarında “Yol ve Trafik Payı” alınacak

AKP’nin hazırlıklarında son aşamaya gelinen Yerel Yönetimler Taslağı ile yine yurttaşların cebine el atılacak. Edinilen bilgiye göre, 61 maddelik taslak yurttaşların vergi yükünü daha da artıracak hükümler içeriyor.

Yurttaşlardan Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin yüzde 10’u kadar “Yol ve Trafik Payı” alınmasını öngören taslak, çevre vergisini de arttırıyor.

5393 Sayılı Belediye Kanunu ile Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yasa Taslağı’nda yer alan düzenlemelerden bazıları özetle şöyle:

ÇEVRE VERGİSİ DE CUMHURBAŞKANI’NIN YETKİSİNDE:

Konutlara ait çevre vergisinde büyükşehir ve diğer yerler ayrımı kaldırılıyor. Vergi su tüketim miktarı esas alınarak hesaplanacak. Bu hesaplamada metreküp başına en az 17 kuruş en fazla 47 kuruş esas alınacak. Cumhurbaşkanı, çevre vergisi için esas alınan bina gruplarını belirlemeye ve tutarları yöreler, yerleşim yerleri, belediyelerin nüfusları ve bina grupları itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte yarı yarıya kadar indirmeye, iki katına kadar artırma yetkisine sahip olacak.

YOL VE TRAFİK KATKI PAYI:

Araç sahibi yurttaşlardan Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) yüzde 10’u oranında “yol ve trafik katkı payı” alınacak. Havuzda toplanacak bu tutar, belediyelerin ulaşım, trafik alt ve üst yapı hizmetlerinde kullanılacak. MTV ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca tahsil edilecek. Cumhurbaşkanı, bu oranı yüzde 1’e kadar indirebildiği gibi iki katına kadar arttırabilecek.

Toplanan bu tutarın yüzde 40’ının yüzde 90’ı nüfus, yüzde 10’u yüzölçümü esas alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından büyükşehir belediyelerine gönderilecek. Yüzde 60 ise aynı kriterler esas alınarak büyükşehirlerdeki ilçe belediyelerine dağıtılmak üzere Iller Bankası’na aktarılacak.

TAKDİR KOMİSYONLARINDA BAKANLIK TEMSİLCİSİ:

Belediye başkanı başkanlığında kurulan ve arsaların birim değer tespitini yapan takdir komisyonlarında belediyeden bir memur, defterdar ya da vergi dairesi başkanının görevlendireceği iki memur, tapu sicil müdürü, ticaret odasının seçtiği bir üye, mahalle ve köy muhtarının yanı sıra çevre ve şehircilik il müdürü veya görevlendirdiği bir memur da yer alacak.

Nurcan Gökdemir/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde