Meydanlar emekçilerle doldu

Meydanlar emekçilerle doldu

Bugün 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bugün meydanlarda coşkuyla kutlanan bayramda, izin verilmeyen Taksim Meydanı'nı çıkmak isteyenler gözaltına alınırken, Maltepe'de polis pankarta müdahale edince gerginlik yaşandı.

Meydanlar emekçilerle doldu
16px
24px
01.05.2023 08:32
ABONE OLgoogle

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından tüm dünyada birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak kutlandı. Birçok ülkede resmi tatil olarak kutlanan 1 Mayıs, ilk kez 1856 yılında Avustralya'nın Melbourne kentinde ortaya çıktı. Taş ve inşaat işçileri, günde 8 saatlik iş günü için parlamento binasına yürüyüş düzenlediler.

1886 yılında ise ABD'de işçi sendikaları önderliğinde günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bırakma eylemi gerçekleştirildi. Chicago'da yapılan işçi eylemine yarım milyondan fazla işçi katıldı. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs günün tüm dünyada “Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kutlanmasına karar verildi.

Zamanla 8 saatlik iş günü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal ve Bolivya gibi sosyalist rejimlerin yanı sıra daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutluyor.

TÜRKİYE’DE 1 MAYIS

Türkiye'de 1 Mayıs İşçi Bayramı ilk kez 1923'te kutlandı. 1 Mayıs 1977'de İstanbul Taksim Meydanı'ndaki kutlamalar sırasında 34 kişi öldü, 136 kişi yaralandı. Sonraki 1 Mayıs günleri de hep hareketli geçti. Özellikle İstanbul'da kutlama etkinliklerine izin verilmemesi nedeniyle olaylar çıktı, gözaltılar yaşandı. 2008'de ise Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanması kabul edildi. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile de 1 Mayıs, resmi tatil ilan edildi.

İstanbul'daki kutlamaların adresi olan Taksim'de 1 Mayıs kutlamasına 2010 yılında izin verildi. Ancak 2013'ten itibaren yeniden yasak kondu. Bu yıl da Taksim, yine 1 Mayıs'a kapalı olacak. Öte yandan geçtiğimiz Cuma günü 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri anmak için Taksim'deki Kazancı Yokuşu'nda bir tören düzenlendi.

ANITA ÇELENK BIRAKILDI 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü nedeniyle Taksim'e ilk olarak DİSK üyeleri geldi. DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, yönetim kuruluyla birlikte Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na yürüdü. Çerkezoğlu burada basın açıklaması yaptı. Anıta aralarında Hak-İş, Sivil Memurlar Sendikası, Türk-İş Sendikası'nin da bulunduğu çok sayıda sendika ve sivil toplum örgütü de çelenk bıraktı. 

İZİNSİZ GRUBA MÜDAHALE 

Türkiye'de 1 Mayıs'ın simgesi haline gelen Taksim Meydanı'nda kutlamaya bu sene de izin verilmezken  kutlamalar için resmi adres Maltepe Meydanı oldu. Sabah saatlerinde  İstanbul Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen iki gruba polis müdahele etti. Gruplardan çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Resmi izin verilen Maltepe Meydanı'nda da miting alanına yürüyen gruba polis, ellerindeki pankartlar konusunda uyarıda bulundu. Polis, pankartlarla yürümeye devam etmek isteyen gruba müdahale etti. Grubun karşı koymasıyla arbede yaşandı. Gruptakiler gözaltına alınırken arbede sırasında polis otobüsünün camı kırıldı.  Meydandaki kutlamalar olaysız bir şekilde tamamlandı. 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde