Mesa, Evren Ünver'e 'Bizimle değilsin' dedi

Mesa, Evren Ünver'e 'Bizimle değilsin' dedi

Temsa'da bankalarla yaşanan kriz, olayla hiç ilgisi olmayan Mesa İnşaat’a sıçramıştı. Mesa'dan flaş karar geldi.

Mesa, Evren Ünver'e 'Bizimle değilsin' dedi
16px
24px
20.02.2020 10:26
ABONE OLgoogle

Ekonomi dünyasında en çok konuşulan konuların başında Temsa satışı hikayesi geliyor. Firmanın konkordato ilan etmesiyle sonuçlanan süreç özetle şöyle...

Önce Temsa’nın True Value Capital Partners'a satışı duyuruldu. Adı yabancı ve İsviçre merkezli olan bu fonun kurucuları ise tanıdıktı. Türkven fonunun kurucularından Evren Rıfkı Ünver tarafından kurulmuştu.

Bu fon tarafından satın alınan Temsa’da önce üretim durmuş, sonrasında konkordato kararı alınarak üretim tekrar başlamıştı. Ancak bu olayın perde arkasında ilginç pazarlıklar yaşanmış. Ve sonuç itibariyle Temsa’daki sıkıntı başka bir şirkete daha yansımış.Bankalara 1.3 milyar borcu olan Temsa da konkordato ilan etti

AKBANK NE ŞARTI KOŞTU?

Ünver Ailesi Temsa’yı alırken Akbank bir şart koşmuş. Temsa’nın Akbank’a olan borçlarını kapatması istenmiş. Aile de Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası’ndan kredi çekerek Akbank’taki borçlarını kapatmış. Bu operasyon sonrasında Temsa’nın satışı sonuçlanmış. Asıl sıkıntı da bundan sonra başlamış.

Yapı Kredi ve Garanti, kendilerinden çekilen kredi ile başka bir bankaya olan borcun kapatıldığını öğrenince krediyi geri çağırmışlar.1.5 ayda neler oldu? TEMSA'da 'mali sıkıntı' nedeniyle üretim durdu.

Konkordato başvurusunda bulunan ve son aylarda hacizlerle boğuşan TemSa’yı Sabancı Holding ve Çek troleybüs üreticisi Skoda yüzde 50’şer payla geri satın alacağını açıkladı.

ÜNVER MESA'YA ORTAK OLMUŞTU

Temsa'da yaşanan kriz de bu noktada olayla hiç ilgisi olmayan bir şirkete, Mesa İnşaat’a sıçradı. Ünver Ailesi 2017’de Mesa’nın çoğunluk hisselerini almıştı.

Ancak yönetim firmanın kurucuları olan Boysanoğlu Ailesi’nde devam ediyor. Yapı Kredi ile Garanti, verdikleri krediye karşılık Mesa’daki Ünver Ailesi’ne ait hisselere tedbir koydurmuştu..

Bu operasyon Mesa’da işleri kilitlemiş. Hatta inşaatların durduğu bile söyleniyordu.

ÜNVER'İN HİSSELERİ BOYSANOĞLU'NA GEÇTİ

Öğrendiğimize göre Mesa İnşaat'ta önemli bir gelişme yaşandı. Mesa'da hisse dağılımı değişti. Boysanoğlu Ailesi, Evren Ünver'den tüm hisseleri satın aldı. Böylelikle Mesa'da tüm hisseler Boysanoğlu'na geçti. 

Sırada Temsa var. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde