Merkez Bankası yeniden faiz indirir mi?

Merkez Bankası yeniden faiz indirir mi?

Türkiye'de faiz oranlarıyla ilgili değerlendirme ve tartışmalar sürüyor

Merkez Bankası yeniden faiz indirir mi?
16px
24px
14.01.2020 15:47
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın ilk faiz kararı için perşembe günü toplanacak. Aralık ayında yapılan geçen yılın son toplantısında yüzde 12’ye indirilen haftalık repo ihale faizi konusunda perşembe günü nasıl bir karar alınacak, piyasa buna odaklanmış durumda.

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş konuya değindiği bugünkü yazısında "Mevduatta ortalama faize bak, Merkez’in faizini tahmin et!" diyor. 

Geçen yıl yaklaşık yedi ay yüzde 24 olarak uygulanan politika faizi beş ayda yarı yarıya düşürülerek yüzde 12’ye çekilmişti.

Yazısında bu durumu hatırlatan Aktaş, devam ediyor: 

"Faiz ve enflasyonda bu yıl tek haneyi göreceğimiz dile getiriliyor. Bu konuya en çok değinen ve tek hane ısrarını ifade eden de Cumhurbaşkanı Erdoğan.

Şimdi perşembe günü ne olabilir, bu tartışılıyor. Halen yüzde 12 olan faizin sabit bırakılabileceğini söyleyenler de var ama ağırlıklı görüş faizdeki indirimin süreceği yönünde. İndirim bekleyenlerin tahmini de bir puanı pek aşmıyor. Çeyrek ya da yarım puan indirim bekleyenler de var.

Biz perşembe günkü toplantıda faizin aynı düzeyde tutulacağını pek sanmıyoruz. Bir faiz indirimi kararı gelecek gibi görünüyor da, bu hangi boyutta olur, konu bu..."

"Bankaların vadeli mevduata uyguladıkları ortalama faiz ile Merkez Bankası’nın ortalama fonlama maliyetini karşılaştırdık ve ortaya ilginç bir çapraz eşleşme çıktı" diyen Aktaş devam ediyor:

"Ortalama mevduat faizi, bir ay gecikmeyle ortalama fonlama maliyeti oluyor. Tabii ki yaklaşık... Örneğin ağustos ayındaki mevduat faizi yüzde 17.88, eylül ayındaki ortalama fonlama maliyeti de yüzde 17.81. Bu bağlantı diğer aylarda da böylesine yakın olmasa da devam ediyor.

Bankaların vadeli mevduata uyguladıkları ortalama faizde bu aya ilişkin henüz birkaç günün verisi var; ancak ortalama faizin yüzde 10’un altına indiğini görüyoruz. Ortalama mevduat faizinin ay ortalamasında yüzde 9.5’e kadar gerilemesi beklenebilir.

Diğer yanda Merkez Bankası’nın ocak ayının ilk on gününü kapsayan ortalama fonlama maliyetine ilişkin oran yüzde 11.53 düzeyinde.

Yani ortalama mevduat faizi ile ortalama fonlama maliyeti arasındaki fark iki puan kadar açılmış durumda.

Fark böyle devam etmez, bir şekilde kapanır.

Bu kapanma nasıl olur dersiniz?

Ya bankalar mevduat faizini artıracaktır ya da Merkez Bankası fonlama maliyetini kayda değer ölçüde aşağı çekecek şekilde politika faizini düşürecektir.

Yüzde 10’a indirilir mi?

Biraz önce belirttik; indirim bekleyen finans çevrelerinin tahmini bir puanı pek aşmıyor.

Biz ise tam tersine indirimin en az bir puan olacağı, hatta iki puanı bile bulabileceği görüşündeyiz.

Yani Merkez Bankası Para Politikası Kurulu perşembe günü yapacağı yılın ilk toplantısında politika faizini yüzde 10’a çekerse buna pek şaşırmamak gerektiğini düşünüyoruz.

Böylesine hızlı sayılabilecek bir indirimin piyasada yaratacağı dalgalanma apayrı bir konu tabii ki. Ama şu dönemde piyasada ortaya çıkabilecek bir dalgalanma üstünde fazla düşünülüyor mu, bu konu irdeleniyor mu, bundan pek emin değiliz."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde