Merkez Bankası rezervleri Suudi Arabistan mevduat katkısıyla 127 milyar dolara yükseldi

Merkez Bankası rezervleri Suudi Arabistan mevduat katkısıyla 127 milyar dolara yükseldi

Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam rezervlerinin, Suudi Arabistan mevduatın katkısıyla geçen hafta yaklaşık 7 milyar dolar artışla 127 milyar dolara yaklaştığı tahmin ediliyor. Geçten hafta pazartesi günü 5 milyar dolar tutarındaki mevduat Merkez Bankası hesaplarına girmişti.

Merkez Bankası rezervleri Suudi Arabistan mevduat katkısıyla 127 milyar dolara yükseldi
16px
24px
22.03.2023 15:57
ABONE OLgoogle

Her hafta perşembe günü yayımlanan Merkez Bankası (TCMB)'nın döviz rezervleri verileri para ve maliye politikasının seyri konusunda gösterge olduğu için yakından izleniyor ve bankacılar tarafından çeşitli varsayımlarla önceden hesaplanıyor.

Reuters'da yayımlanan haberde üç bankacının toplam rezervdeki artış tahmininin 6.5 milyar dolar olduğu belirtilmişti. Ancak bankacılar varsayımlara dayalı tahminlerini revize ettiklerini ifade ettiler.

TOPLAM REZERV 126.9 MİLYAR DOLAR

Reuters'ın tahminlerine başvurduğu altı bankacı toplam rezervdeki artış tahminlerinin 7 milyar dolara yükseldiğini belirttiler. Tahminlere göre toplam rezerv miktarı da 126.9 milyar dolara yükseldi.

Net uluslararası rezervlere bakıldığında ise artış tahmini 6 milyar dolardan 2 milyar doların biraz üzerinde bir seviyeye revize edildi. Tahminlerdeki revizyonla birlikte net uluslararası rezerv büyüklüğünün geçen hafta cuma itibarıyla 25 milyar dolar yerine 20.8 milyar dolar olduğu öngörülüyor.

Bankacılar tahminlerdeki revizyonun büyük ölçüde Suudi Arabistan'dan gelen mevduatın muhasebeleştirilmesi kaynaklı olduğunu, bu mevduatın net rezerve dahil olmayacağını belirttiler.

5 MİLYAR DOLAR PAZARTESİ GİRMİŞTİ

Bankacılar toplam ve net rezerv tahminlerini, aralarında ihracat kaynaklı döviz gelirlerinin de dahil olduğu 10'dan fazla girdiye ve bu girdilerin tahmini seyrine bağlı olarak oluşturuyorlar. Ayrıca günlük olarak açıklanan sektör verileri gibi kalemler de tahminleri şekillendiriyor.

Bazı haftalarda tahmini oluşturmak için kullanılan kalemler büyük sapmalar içerebiliyor. Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'nun, 5 milyar dolar tutarındaki mevduatı geçen hafta pazartesi günü itibarıyla TCMB hesaplarına girmişti. Bu kalem brüt rezervlerdeki artışın ana bileşeni oldu.

DEPREMDEN SONRA BİR İLK

TCMB verilerine göre altın ve brüt döviz rezervinden oluşan toplam rezervler, deprem öncesi 3 Şubat itibarıyla bulunduğu 129.63 milyar dolar seviyesinden 10 Mart itibarıyla 120 milyar dolara inmişti. Toplam 5 haftada yaşanan 9.6 milyar dolarlık düşüşün ardından geçen hafta rezervler 7 milyar dolarla depremden sonra ilk kez belirgin artmış olacak.

Resmi veriler bu hafta perşembe günü saat 14:30'da açıklanacak. Dolar/TL bu sabah 19.04 civarında seyrederken, TL depremden bugüne geçen 1.5 ayda dolar karşısında %1.1 değer kaybetti.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde