Merkez Bankası politika faizini sabit bıraktı!

Merkez Bankası politika faizini sabit bıraktı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı, yüzde 9 olan politika faizi sabit tutuldu.

Merkez Bankası politika faizini sabit bıraktı!
16px
24px
22.12.2022 14:08
ABONE OLgoogle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın son toplantısında piyasa beklentileri doğrultusunda faizi değiştirmeyerek yüzde 9'da tuttu.

Metinde "Mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskler dikkate alınarak yeterli düzeyde olduğu değerlendirildi" ifadesine yer verildi.

TCMB Aralık toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 9'da tuttu.

Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi de faizin değiştirilmemesi yönündeydi.

Metinde "Mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskler dikkate alınarak yeterli düzeyde olduğu değerlendirildi" ifadesine yer verildi.

"Para politikalarında ayrışma artarak devam ediyor"

Açıklamada "Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonu yüksek seviyelerini sürdürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma artarak devam etmektedir.

Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdüğü gözlenmektedir. Ayrıca finansal piyasalar, artan durgunluk risklerine karşı faiz artışı yapan merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracağını beklentilerine yansıtmaya başlamıştır." ifadeleri yer aldı.

"Mevcut politika faizi yeterli düzeyde"

Fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ve küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağı öngörüldğ.

Mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğu belirtilirken "Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir." dendi.

TCMB geçen ayki toplantıda politika faizini yüzde 9 seviyesine çekmiş, böylece faiz 2020'den bu yana ilk kez tek haneye inmişti. Metinde indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar verildiği belirtilmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde