Merkez Bankası'nı 200 puanlık faiz artışına iten 3 önemli neden!

Merkez Bankası'nı 200 puanlık faiz artışına iten 3 önemli neden!

Merkez Bankası'nın faizleri beklentilerin de üzerinde arttırması doların yüzde 2'ye yakın değer kaybına neden oldu

Merkez Bankası'nı 200 puanlık faiz artışına iten 3 önemli neden!
16px
24px
18.03.2021 13:08
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası beklentilerin aksine faiz artış oranını daha da yüksek tuttu. Piyasa 100 baz puanlık faiz artışı beklerken Merkez Bankası 200 baz puanlık artışa gitti. Peki Merkez Bankası neden piyasaların beklentisinin üzerinde faiz artırdı.

İşte Merkez Bankası'nı 200 puanlık faiz artışına iten 3önemli gelişme:

1-HDP KAPATILMASI:

Dün Anayasa Mahkemesi'nde dün açıkan HDP'nin kapatılması davası. Bu dava haberinin gelmesi ile birlikte dolarda 7.600'e kadar bir yükseliş yaşanmıştı. Ancak Merkez faiz beklentisiyle geri çekilmişti. Merkez Bankası olası tepkilerin de önüne geçmek ve TL'nin ilerdeki günlerde sarsılmaması için ön tedbir aldı ve faizi 200 puanlık artırdı.

2-AMERİKAN 10 YILLIKLARI:

Merkez Bankası analistleri ABD 10 yıllık tahvillerinin yüzde 2'ye kadar yükseleceğinin farkındalar ve bu nedenle önümüzdeki günlerde olası TL sarsıntısını önlemek için şimdiden faiz arttırdı. 

3-REZERVE İHTİYACI VAR:

Merkez Bankası'nın halen ciddi bir rezerv sorunu var ve global piyasalarında etkisi ile bu rezervi yüksek faizle sağlayabilir.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde