Merkez Bankası ne zaman faiz indirimi yapar? Dev banka tarih verdi

Merkez Bankası ne zaman faiz indirimi yapar? Dev banka tarih verdi

ABD merkezli uluslararası bankacılık ve finansal hizmetler şirketi JP Morgan, Merkez Bankası'nın faiz indirimini nisan ayında yapacağını tahmin etti.

Merkez Bankası ne zaman faiz indirimi yapar? Dev banka tarih verdi
16px
24px
05.01.2021 14:50
ABONE OLgoogle

Enflasyon nedeniyle Merkez Bankası'nın hata yapma alanı olmadığı belirtilen açıklamada, 2021 yılı için enflasyon tahmini ise yüzde 10.5 oldu.

Uluslararası yatırım kuruluşu JP Morgan tarafından hazırlanan raporda, TCMB Başkanı Ağbal ve ekibi açısından dün açıklanan enflasyon rakamlarının zorluk oluşturduğu kaydedildi.

Aralık ayında enflasyonun kasım ayı kadar olmasa da yukarı yönlü sürpriz yaptığı kaydedilen raporda, rakamların piyasaya mevcut kırılganlıkları ve politika yapımında ihtiyat ihtiyacını gösterdiği ifade edildi.

2021 ENFLASYON TAHMİNİ DEĞİŞMEDİ

JP Morgan, aralıkta enflasyonda yukarı yönlü sürprizin çekirdek ürünlerden ve beyaz eşyadan kaynaklandığını ifade ederken artan faizler ve azalan kredi büyümesi nedeniyle özellikle dayanıklı mal tarafında fiyat artışlarının yavaşlamasını beklediğini kaydetti.

Kuruluş, 2021 yılı için enflasyon beklentisini yüzde 10,5 olarak sürdürdü. “TCMB tarafından atılan sert sıkılaştırma adımları ile bunun sonucu olarak oluşan TL’nin değerlenmesi tahminimiz için aşağı yönlü risk” ifadelerini kullandı.

Tarımsal fiyatlarda artış, vergi artışları ve kredibilitede azalma yaşanması ise muhtemel yukarı yönlü riskler olarak sıralandı.

ENFLASYON YIL SONUNA DOĞRU AZALIR

Değerlendirmede enflasyonda gerilemenin özellikle yıl sonuna doğru yaşanmasının beklendiğinin altı çizildi. İdari fiyat artışlarının enflasyonu 0,3 puan artıracağını öngören JP Morgan, talepte azalma konusunda ise güvenli olduklarını kaydetti.

NİSAN AYINDA İNDİRİM OLABİLİR

Son adımları ile güven kazanan TCMB ekibinin artan enflasyon nedeniyle hata yapma alanına sahip olmadığına dikkat çeken kuruluş, “TCMB’nin ek sıkılaştırma adımı atmasını beklemiyoruz. TCMB’nin bir sonraki adımının halen faiz indirimi olacağını düşünüyoruz. İlk indirim nisan ayında 100 baz puan bekleniyor.” yorumu yaptı.

Enflasyon gelişmelerine göre kararın 1-2 ay ertelenmesinin mümkün olabileceğini vurguladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde