Merkez Bankası’ndan korkutan rakam

Merkez Bankası’ndan korkutan rakam

TCMB bugün "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi" verilerini yayımladı. Nisan 2019 dönemine ait verilerde o ay için resmî rezervlerin % 3,6 azalarak 92,8 milyar düzeyine indiği görülüyor.

Merkez Bankası’ndan korkutan rakam
16px
24px
28.05.2019 11:09
ABONE OLgoogle

Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 3,6 azalarak 92,8 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 4,3 azalarak 70,7 milyar ABD doları olarak kaydedilmiş, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 1,5 oranında azalarak20,5 milyar ABD doları olmuştur.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) bir önceki aya göre net bazda yüzde 11,1 oranında azalarak 10,8 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Bu tutarın 6,1 milyar ABD doları anapara, 4,7 milyar ABD doları faizlerden oluşmaktadır. Ayrıca, Merkez Bankası’nın yurtiçi ve yurtdışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net yükümlülükler 14,9 milyar ABD doları olup, söz konusu tutarın 11,9 milyar ABD doları bir ay vadelidir.

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (Bankacılık sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluşmaktadır. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre değişmeyerek 31,2 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde