Merkez Bankası'nda kritik isim de görevden alındı, dolar yükseldi

Merkez Bankası'nda kritik isim de görevden alındı, dolar yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya görevden alındı. Çetinkaya'nın yerine ise Mustafa Duman atandı.

Merkez Bankası'nda kritik isim de görevden alındı, dolar yükseldi
16px
24px
30.03.2021 04:31
ABONE OLgoogle

Geçtiğimiz günlerde Naci Ağbal’ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınıp yerine AKP eski milletvekili Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’nun atanmasının ardından bankada kritik bir görev değişimi daha oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya görevden alındı. Çetinkaya’nın yerine ise Mustafa Duman atandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda şu ifadeler kullanıldı:

* Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan (Guvernör) Yardımcısı Murat Çetinkaya, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35’inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2’nci maddesi gereğince görevden alınmış ve bu suretle boşalan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan (Guvernör) Yardımcılığına, 1211 sayılı kanunun 29’uncu maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2, 3 ve 7’nci maddeleri gereğince Mustafa Duman atanmıştır.

DUMAN DA ESBANK KÖKENLİ

Murat Çetinkaya yerine Merkez Bankası Başkan yardımcısı olarak atanan Mustafa Duman, ODTÜ, Marmara Üniversitesi ve Londra Şehir Üniversitesi’nde eğitim gördü. Duman, Esbank’ta 8 yıl çalıştıktan sonra 5 yıl Portekiz Ticaret Bankası’nda görev yaptı. ABD yatırım bankası Morgan Stanley’e 2007 yılında geçen Duman 2009'da Portekiz Ticaret Bankası’na direktör olarak geri döndü. Mustafa Duman, 2011 yılından bugüne dek Morgan Stanley Menkul Değerler Genel Müdürü görevindeydi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da eğitimin tamamladıktan sonra Esbank TAŞ’de Müfettiş Yardımcısı, Müfettiş, Şube Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştı.

ATAMAYLA DOLAR YÜKSELDİ

Haftaya serbest piyasada 8.07 lira seviyelerinde başlayan ABD doları gün içinde yükselişini sürdürdü ve akşam saatlerinde 8.18-8.20 TL’den işlem gördü. Gece Merkez Bankası atama kararının Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından uluslararası piyasalarda işlem gören dolar kuru saat 00.30’da 8,20 TL’den 8.2758 TL seviyelerine kadar yükseldi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde