Merkez Bankası'nda 307 milyon liradan fazla usulsüz harcama

Merkez Bankası'nda 307 milyon liradan fazla usulsüz harcama

Enflasyonla mücadele ve faiz politikası eleştirilen Merkez Bankası, kanuna aykırı olarak personelinin ve yakınlarının sağlık giderleri için kanuna aykırı bir şekilde 45 milyon lira daha harcadı.

Merkez Bankası'nda 307 milyon liradan fazla usulsüz harcama
16px
24px
30.09.2022 04:51
ABONE OLgoogle

SGK yerine özel sağlık sigortasından faydalanan kurum çalışanları ve aileleri için ödenen para 9 yılda 307 milyon lirayı aştı.

2013 yılında bu yana Sayıştay'ın uyarılarını dikkate almayan Merkez Bankası'nın söz konusu tarihten bu yana personeli ve ailelerinin tedavi ve ilaç giderleri için yasalara aykırı olarak 307 milyon liradan fazla harcama yaptığı ortaya çıktı.

Sayıştay'ın “Merkez Bankası 2021 Yılı Denetim Raporu'nda yer alan bilgiye göre sadece geçtiğimiz yıl kurumun personel için banka bütçesinden yapılan özel sağlık harcaması 42 milyon 167 bin lira oldu.

Sayıştay, bu uygulamaya 1 Ocak 2018 itibariyle son verdiğini açıklayan Merkez Bankası'nın 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 3 (c) maddesine istinaden “istisna” kapsamında “Dış Kaynak Temini” ile Grup Sağlık Sigortası hizmeti satın alınarak bu uygulamaya devam ettiğini belirledi.

Sayıştay geçmiş yıllarda Merkez Bankası tarafından özel sağlık kurumlarına yapılan ödemeleri de hatırlattı. SÖZCÜ'nün yaptığı incelemeye göre, özel sigorta şirketlerine;

2013'te 23.4 milyon,
2014'te 24.9 milyon,
2015'te 28.5 milyon,
2016'da 29.8 milyon,
2017'de 30.5 milyon,
2018'de 34.3 milyon,
2019'da 38.9 milyon,
2020'de 52.1 milyon ve
2021’de 45.1 milyon lira ödeme yapan Merkez Bankası, personeli ve ailelerinin sağlığı için 8 yılda toplam 307 milyon liradan fazla para harcadı.

SGK'YI KULLANMADILAR

Sayıştay'ın denetim raporunda yer alan bilgilere göre Merkez Bankası personelinin özel hastanelere gidişlerde Sağlık Uygulama Tebliğleri (SUT) ile belirlenen tutarların SGK tarafından, SUT bedellerini aşan kısmın ise Banka personeli tarafından, anlaşmalı olmayan özel sağlık kurum ve kuruluşları ile özel hekimlere gidişlerde ise tedavi giderinin tamamının banka personeli tarafından karşılanması gerekiyordu. Ancak Merkez Bankası banka mensupları ve bakmakla yükümlü oldukları aile bireyleri için kurumun kasasını kullanarak özel sağlık sigorta yaptırdı.

SAYIŞTAY: UYGULAMAYA SON VERİN

5510 sayılı Kanun ile birlikte 2010 yılından itibaren tüm çalışanların SGK çatısı altında birleştirildiğini ve kanun kapsamındaki idarelerin bütçelerinden tedavi ile ilaç ödemesi uygulamasına son verildiğini hatırlatan Sayıştay, Merkez Bankası'nı uyardı.
Uygulamanın bir an önce sona erdirilmesini isteyen Sayıştay denetçileri raporda, “SGK tarafından yürütülmesi gereken sağlık hizmetleri için hem SGK’ya hem de özel sigorta şirketine ödeme yapılması sonucu mükerrer ve mevzuata aykırı ödeme yapılması uygulamasından vazgeçilmesi hukuki bir gerekliliktir” dedi.

BAĞIMSIZLIĞI YANLIŞ ANLADINIZ

Merkez Bankası konuyla ilgili olarak uzun süredir bağımsız ve kendine özgü bir hukuki statüye sahip olduğunu belirterek, “bağımsızlık” vurgusu yaparak savunma yapıyor. Sayıştay'ın bununla ilgili cevabı ise şöyle:

“1211 sayılı Kanun'un 4'üncü maddesi dolayısıyla Bankanın kendisine verilen görevleri yerine getirirken bağımsız olması, 22'nci maddesi dolayısıyla mali bağımsızlığının bulunması ve bütçesini kendisinin hazırlaması, 32 ve 33'ncü maddeleri dolayısıyla personelin statüsünü belirleme yetkisinin Banka Meclisine ait olması hususları Banka Meclisine 1211 sayılı Kanun'un 34'üncü maddesinde yer alan personel hakkında 5510 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanacağı hükmüne aykırılık teşkil edecek şekilde, personelin sağlık giderlerini Banka bütçesinden karşılama yetkisini tanımamaktadır. Banka Meclisi tarafından çıkarılan sağlık harcamaları ile ilgili düzenlemeler üst norm olan Kanun maddesinde yer alan hükme aykırı olamaz.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde