Merkez Bankası ile bankalar arasında opsiyonlu KKM zirvesi

Merkez Bankası ile bankalar arasında opsiyonlu KKM zirvesi

KKM belirsizliği, pazartesi akşamı banka yöneticileri ile TCMB yönetiminin bir araya geldiği toplantıda masaya yatırıldı

Merkez Bankası ile bankalar arasında opsiyonlu KKM zirvesi
16px
24px
11.01.2023 05:36
ABONE OLgoogle

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın kısıtladığı opsiyonlu Kur Korumalı Mevduat (KKM) işlemlerinin nasıl hesaba katılacağı ve yapılmaya devam edilip edilmeyeceği konusundaki belirsizlik dün bankalar ile Merkez Bankası yönetiminin bir araya geldiği toplantıda masaya yatırıldı.

Bloomberg HT’nin edindiği bilgiye göre, bankaların taleplerini dinleyen Merkez Bankası’nın kararının gerekçelerini anlattığı vurgulandı. Sorunun çözümü adına Kur Korumalı Mevduatı her iki tarafı da rahatsız etmeyecek şekilde geliştiren yeni bir model için mevzuat uyumunun araştırılacağı da belirtiliyor.

Getirilen sınırlamaların canlı opsiyonlu KKM’leri kapsayıp kapsamadığı, bu işlemlerin hangi türlerinin Merkez Bankası’nda rahatsızlık yarattığı gibi konuların tartışıldığı toplantıda, bankalar konuya ilişkin çekincelerini dile getirdi.

Merkez Bankası yöneticilerinin düzenlemenin gerekçelerini aktardığı toplantıda, duyulan rahatsızlığın piyasada Döviz talebinden kaynaklandığını dile getirdiği ifade edildi.

Düzenlemenin, opsiyonlu KKM yapan bazı bankaların bu işlemi gerçekleştirirken müşterilerine döviz bozdurarak Merkez Bankası’na TL verdikleri, sonrasında pozisyonu hedge edebilmek için yeniden piyasadan aynı miktarda döviz aldıkları gerekçesiyle yapıldığı vurgulandı.

Bu şekilde hareket eden bankalara yönelik olarak düzenlemenin etkin şekilde uygulanacağı belirtilirken, opsiyonu TL netleşmeli olarak yapan ve kendi pozisyonlarında yöneten bankalara yönelik bir sorun olmadığı belirtildi.

Toplantıda, sorunun çözümü için çeşitli önerilerin de tartışıldığı ifade ediliyor. Kur Korumalı Mevduat ürününün hem yatırımcılara cazip gelecek, hem TCMB hem de bankalara uyacak bir modelde daha cazip hale getirileceği bir çalışma da yapılacağı belirtiliyor. Fikir aşamasında olan bu ürünün mevzuat uygunluğuna bakılacağı da vurgulanıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde