Meralara inşaat, kıyılara millet bahçesi: Talanda ‘durmak yok’

Meralara inşaat, kıyılara millet bahçesi: Talanda ‘durmak yok’

AKP, daha önce geri çekmek zorunda kaldığı meraların yapılaşmaya açılmasına ilişkin düzenlemeyi yeniden gündeme getiriyor.

Meralara inşaat, kıyılara millet bahçesi: Talanda ‘durmak yok’
16px
24px
31.10.2019 04:55
ABONE OLgoogle

Düzenleme ile mera, yaylak, kışlak, otlak ve harman yerlerinin yanı sıra kıyılar da yapılaşmaya açılacak. Kıyılara millet bahçesi yapılabilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Boğazı ile ilgili taslağın yanı sıra bir de Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik yapan 40 maddelik yeni bir taslak hazırladı. Bununla, iktidar daha önce TBMM gündemine getirdiği ancak geri çekmek zorunda kaldığı meraların yanı sıra kıyıları da yapılaşmaya açacak.

?Yasa taslağına göre, idare tarafından ihtiyaç duyulan mera, yaylak, kışlak, otlak ve harman yeri niteliğindeki taşınmazlar kamu yatırımları için yapılaşmaya açılacak.

Bu kapsamda yapılaşmaya açılacak bu yerler için uygun görülecek inşaat talepleri yatırım süresinde tamamlanacak. Böylelikle AKP, daha önce TBMM gündemine getirdiği ancak muhalefetin ve kamuoyunun tepkisi üzerine geri çekmek zorunda kaldığı düzenlemeyi yeniden hayata geçirmeye çalışacak.

BELEDİYE YETKİLERİNE TIRPAN

Taslak ile İmar Kanunu’nda da değişiklik yapılması da planlanıyor. Buna göre, mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz olması durumunda veya yeni yerleşim alanlarının acilen kullanmaya açılması için belediyeler ve valilikler tarafından “Mevzi İmar Planı” hazırlanmasına ilişkin düzenleme değiştiriliyor. İmar planı olmayan yerlerde bakanlık tarafından hazırlanacak yönetmelik esaslarına göre uygulama yapılacak. Erdoğan'ın 'Kirlettik, rezil ettik' dediği Ayder Yaylası'na otel ve otopark inşa edilecek

Gecekondu Kanunu’nda yapılan değişiklik ile belediye sınırları ve mücavir alanlarda belediyelere ait olan imar uygulama yetkisine ilişkin hüküm de yürürlükten kaldırılacak.

KIYILARA MİLLET BAHÇESİ

Taslakla kıyılara millet bahçeleri yapılmasına da olanak sağlanıyor.

Bir başka düzenleme ile de kayalık ya da kumluk veya çakıllı olmasına rağmen kullanımının güç olduğu kıyılara yerlere genişliği üç metreyi geçmeyen iskeleler yapılmasının yolu açıldı.

Taslak ile kıyılara “kamu hizmet alanı” ya da “resmi kurum” alanı yapılmasına da izin veriliyor.

Nurcan Gökdemir/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde