Melen'den İstanbul'a ek su akışı

Melen'den İstanbul'a ek su akışı

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Melen Sistemi'ne kurulan 3. pompa istasyonu sayesinde kente yılda 75 milyon metreküp ilave su sağlanabileceğini bildirdi.

Melen'den İstanbul'a ek su akışı
16px
24px
20.03.2023 12:54
ABONE OLgoogle

İSKİ, yapımı hala tamamlanamayan Melen Barajı’nın su temini noktasında yaratabileceği sıkıntıları azaltmak için Melen Çayı’nda 3. pompa istasyonu kurdu. Yeni pompa istasyonu ile İstanbul’a yılda 75 milyon metreküp yani Alibeyköy Barajı’nın 2 katı kadar ilave su sağlanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kuruluşu İSKİ, son dönemde yaşanan olağanüstü kuraklığa karşı önlem almak için harekete geçti DSİ tarafından yapımı henüz tamamlanamayan Melen Barajı'nın, su temini noktasında yaratabileceği olumsuz etkileri azaltmak amacıyla projelendirilen Melen Sistemi 3. Pompa İstasyonu, 225 milyon liralık bir yatırımla hizmete alındı.

Günlük 590 bin metreküp su iletim kapasitesine sahip yeni pompa istasyonunun verimi yıllık bazda 75 milyon metreküpü bulacak.

 

SU TASARRUFU ÇAĞRISI YENİLENDİ

Açıklamada, İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, kente baraj dışı kaynaklardan sağlanan su potansiyelini arttırdıklarını belirtti.

"Küresel iklim değişikliği nedeniyle yaşanan hidrolojik kuraklık, su kullanım alışkanlıklarımızı değiştirmeyi ve tasarrufu zorunlu kılıyor. Suyumuzu korumak için tüm paydaşlarımızla ortak hareket etmeliyiz. Gerçekleştirdiğimiz bu yatırım vesilesiyle 16 milyon hemşerimize su tasarruf çağrımızı yineliyorum."

 

MELEN’DE SON DURUM

İstanbul’un su sorununu çözmek üzere Sakarya'da geliştirilen Melen Barajı'nın projeleri, DSİ Genel Müdürlüğünce 2011 yılında onaylanmış, 2012 yılında inşaatına başlanmıştı.

2016 tarihinde bitirilmesi planlanıyordu, ancak baraj gövdesinde su tutulmasına engel olacak derecede çatlaklar oluştuğundan tamamlanamamıştı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu göreve gelince 2019'da baraj inşaatında incelemelerde bulunarak duran inşaatı bir kez daha gündeme getirdi. Bunun üzerine DSİ, güçlendirme inşaatı için 2020'de 412 milyon 151 bin 148 TL’lik ihale düzenlendi.

İnşaat başladı ancak işin gerçekleşme oranı yüzde 10’lar seviyesindeyken şirket, beklenmeyen fiyat artışı nedeniyle projeyi tasfiye kararı aldı. 8 Temmuz 2022’de çalışmalar durdu.

Son olarak DSİ Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı, Melen Barajı'nın güçlendirme projesini revize etmek için tekrar ihaleye çıktı.

11 Ocak günü ön yeterlilik başvurularını toplayan DSİ, adayları 17 Mart günü teklif vermeye davet etti.

 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde