Melen Suyu için saat verdi

Melen Suyu için saat verdi

Topbaş, İstanbul'un uzun dönemli su ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan Melen Projesi'nden suyun akacağı saati açıkladı

Melen Suyu için saat verdi
16px
24px
06.08.2007 15:51
ABONE OLgoogle

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un uzun dönemli su ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan Melen Projesi'nin birinci aşaması kapsamında ''20 Ekimde, saat 16.59'da Melen'den İstanbul'daki Ömerli Barajı'na su akmaya başlayacağını'' söyledi.

Topbaş, Sakarya'nın Kocaali ilçesine bağlı Ortaköy beldesinde Melen su alma yapısı, terfi istasyonu ve 6 pompa istasyonunu basın mensuplarına gezdirerek, proje hakkında bilgi verdi.

İstanbul'u susuz bırakmamak için hummalı bir çalışma sürdürüldüğünü belirten Topbaş, kentin uzun dönemli su ihtiyacını karşılamak amacıyla DSİ tarafından Büyük Melen Projesi'nin birinci aşamasının başlatıldığını bildirdi. Topbaş, projenin 2009-2010 yılında biteceğini, ancak kentin acil su ihtiyacını karşılamak amacıyla Melen ile Yeşilçay regülatörü arasına 105 kilometre boru hattı döşeyerek, buradan Ömerli Barajı'na su aktarılacağını kaydetti. Bu hattın 75 kilometresinin tamamlandığını, geriye 30 kilometrelik bir mesafenin kaldığını anlatan Topbaş, şöyle devam etti:

''Bu hat önümüzdeki günlerde bitecek. 2 bin personel, 691 iş makinesi, gece-gündüz, 3 vardiya halinde hummalı bir çalışma sürdürüyor. Adım adım İstanbul'un su kaynağı geliyor. İstanbulluları suyuna kavuşturacağız. 20 Ekimde saat 16.59'da Melen'den Ömerli'ye su akacak. Günde 750 bin metre küp su gelecek. DSİ 1. etabı tamamladığında İstanbul'a ilk aşamada yılda 268 milyon metre küp su verilecek. İkinci ve üçüncü aşamalar tamamlandığında da yılda 1 milyar 180 milyon metre küp su temin edilerek, kentin 2040 yılına kadar olan su ihtiyacı karşılanmış olacak.''

Proje kapsamında 2,5 metre çapında çelik boruların döşendiğini ve Avrupa yakasının su ihtiyacını karşılamak için de Boğaz Geçişi Projesi'ni başlattıklarını belirten Topbaş, ''Projenin ihalesi yapıldı ve temeli atıldı. Melen Çayı'ndan Ömerli Barajı'na gelecek su, buradan Boğaz geçişi ile Avrupa yakasına aktarılacak. Avrupa yakasının su ihtiyacını karşılamak için başlattığımız Boğaz Geçişi Projesi, Melen'le eş zamanlı bitirilecek. 2 bin 500 metre deniz geçişini kapsayan proje 32 milyon YTL'ye mal olacak'' diye konuştu.

''BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANI YÜZDE 26,5 DÜZEYİNDE''

Kadir Topbaş, İstanbul baraj havzalarının, kentin 1,5 yıllık suyunu karşılayacak kapasitede olduğunu ve şu anda barajlardaki doluluk oranının yüzde 26,5 düzeyinde bulunduğunu bildirdi. Melen Projesi'nin 3 aşaması da tamamlandığında İstanbul'un, yıllık su tüketiminden daha fazla su kaynağına kavuşmuş olacağını vurgulayan Topbaş, tüm bu projelerin DSİ tarafından ÇED değerlendirmeleri yapılarak uygulamaya konulduğunu kaydetti. Büyük Melen Çayı'nın su seviyesinin azalması veya çayın tamamen kuruması yönündeki endişelere de işaret eden Topbaş, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, olsa bile daha ileride 55 milyon metre küp su hacmi bulunan Hasanlar Barajı'ndan su alabileceklerini söyledi.

Topbaş, DSİ uzmanlarının yıllardan beri bu projeyle ilgili her türlü değerlendirmeyi yaptığını, bölgedeki birkaç derenin su kapasitesinin düşmesinin projeye fazla olumsuz etkisinin olmayacağını ifade etti. Boru hatlarının depreme göre tasarlandığını, olası bir deprem halinde içme suyu hattının zarar görmeyeceğini belirten Topbaş, DSİ tarafından yürütülen Melen Projesi'ne kendilerinin de 190 milyon YTL kaynak sağladığını kaydetti. İstanbul'un su sorununu İstanbulluların desteğiyle aştıklarını ifade eden Topbaş, tasarruf miktarının her geçen gün arttığına dikkati çekti.

''İSKİ TARAFINDAN GETİRİLECEK ZAM ÖNERİSİ EYLÜL'DE GÖRÜŞÜLECEK''

 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, suya zam talebiyle ilgili sorular üzerine de alt gelir gruplarının kullandığı su miktarına yönelik bir zam düşünülmediğini, daha fazla su kullananların dikkatlerini çekme adına bir zam düşünüldüğünü, ancak buna da Büyükşehir Belediye Meclisi'nin karar vereceğini bildirdi.

İSKİ tarafından getirilecek zam önerisinin eylülde yapılacak Meclis Toplantısı'nda görüşüleceğini belirten Topbaş, konuşmasının ardından basın mensuplarına Melen su alma yapısı, terfi istasyonu ve 6 pompa istasyonunu gezdirdirerek bilgi verdi. Toplantıya, İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural ile DSİ 14. Bölge Müdürü Cüneyt Gerek de katıldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde