Mehmet Cengiz İngiltere'de fabrika satın aldı!

Mehmet Cengiz İngiltere'de fabrika satın aldı!

En fazla kamu ihalesi alan müteahhitlerinin başında gelen ve bu alanda dünya rekorunu elinde bulunduran Mehmet Cengiz, İngiltere'de fabrika satın aldı.

Mehmet Cengiz İngiltere'de fabrika satın aldı!
16px
24px
07.01.2022 05:42
ABONE OLgoogle

Dünya Bankası istatistiklerine göre, Kamu İhale Kanunu’nda 2002 yılında gidilen değişiklik ardından kamu ihalelerinin neredeyse tamamını toplayan inşaat şirketleri Makyol, Cengiz, Kalyon ve Kolin, 1990-2017 yılları arasında tüm dünyada devletten en çok ihale alan şirketler sıralamasında ilk sıralara yerleşti. 

Cengiz Holding'in iştiraki Eti Bakır A.Ş. Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisinin Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, Sabah gazetesi'ne İngiltere'de fabrika aldıklarını açıkladı.

İNGİLTERE'DE FABRİKA ALDIK

Otomotiv bataryası ve bilgisayar pilleri başta olmak üzere pek çok sektör için kritik öneme sahip kobaltın dünyada sadece 120 bin ton üretimi olduğunu anlatan Kayışoğlu, "Üretimimizi artırmak için 2020'de İngiltere'deki ICoNIChem şirketini satın aldık. Uzun vadede Türkiye'de 3 bin, İngiltere'de 2 bin ton kobalt üretmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

İSMET ÖZÇELİK, "SOKAK SATIN ALDI" DİYE YAZMIŞTI

Cengiz Holding'in patronu Mehmet Cengiz'in Londra'da ailesi için sokak satın aldığı iddia edilmişti.

 Aydınlık Gazetesi İsmet Özçelik, söz konusu iddiayı isim vermeden köşesine şu satırlarla taşımıştı:

 "Kulislerde çok konuşulan bir müteahhit var. “Kamu ihaleleri yıldızı” müteahhit, ailesi için Londra’da bir sokak satın almış.

 Bu da Reis’in kulağına gitmiş. Çok tepki göstermiş."

12 milyar liralık kamu ihalesi

 AK Parti döneminde aldığı kamu ihaleleriyle değerine değer katan ve 2010 yılında 422 milyon liralık vergi borcu silinen Cengiz Holding’in devletten aldığı ihalelerin bedelleri altı yılda 10 kat arttı.

2011 yılında aldığı iki işin ihale bedeli 774 milyon 611 bin lira olan şirketin 2017 yılında aldığı sekiz ihalenin bedeli ise 7 milyar 901 milyon oldu.

Yedi yılda, aralarında Ordu-Giresun Havaalanı emniyet sistemleri ve deniz dolgusu inşaatı ve Samsun-Sinop arasındaki Güzelceçay-Dikmen Yolu’nun tünel ve üstyapı inşaatı gibi işlerin de yer aldığı 26 kamu ihalesini üstlenen Cengiz Holding’in 2011’den bugüne aldığı ihalelerin toplam bedeli 12 milyar 597 bin lira oldu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde