Mart ayında mücevher sektörü ihracatta yüzde 70 artış yaşadı

Mart ayında mücevher sektörü ihracatta yüzde 70 artış yaşadı

Mart ayı dış ticaret verileri açıklandı. En çok ihracat yapılan sektör 3.3 milyar dolarla otomotiv olurken, sektör bazında en yüksek artış ise mücevherden geldi. Geçen senenin mart ayına göre yüzde 70 artış yaşayan mücevher sektörü, 740 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.

Mart ayında mücevher sektörü ihracatta yüzde 70 artış yaşadı
16px
24px
05.04.2023 08:38
ABONE OLgoogle

Türkiye Mart’ta 23,6 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin aylık ihracat rekoruna imza attı. 12 aylık dönemdeki ihracat ise 255,7 milyar dolar oldu. Türkiye’nin ithalatı da bu dönemde 32 milyar dolara ulaştı ve aylık açık 8.6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Mart ayında sektör bazında en yüksek artış mücevherden geldi. Geçtiğimiz yılın Mart ayına ve bu seneki şubat ayına göre yüzde 70 artış yaşayan mücevher sektörü, martta 740 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Mücevher ihracatı, geçtiğimiz sene şubat ayında 489 milyon 249 bin 996 dolar olarak belirtilmişti.

OTOMOTİV İHRACATTA LİDER

Martta en çok ihracat yapan sektörler arasında ise 3,3 milyar dolarla otomotiv ilk sırada yer aldı. Kimya 2,9 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon 2 milyar dolarla üçüncü sıradaki yerini korudu.

İhracatta aylık rekoru ise otomobil getirdi. Yükselişini 3'üncü aya da taşıyan otomobil sektörü 3.3 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirdi. Deprem bölgesi de, şubat ayının ardından, martta toparlanarak ihracatını tekrar 1 milyar dolar seviyesine çıkarttı.

Mart ayı dış ticaret verileri Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un da katıldığı toplantıyla Ankara’da açıklandı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe deprem bölgesinde insani sorunların çözümüne odaklanırken diğer taraftan da üretimi yeniden ayağa kaldırmaya çalıştıklarını söyledi. Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:

"GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 4,4 ARTIDAYIZ"

“İhracatçımız bu büyük sınavı başarıyla geçti. Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Mart’ı 23,6 milyar dolar ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 artıdayız. Bu sonuçla aynı zamanda Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracat değerine ulaştık. Ocak-mart dönemini kapsayan ilk çeyrekteki ihracatımız yüzde 2,5 artışla 61,6 milyar dolara yükselirken, son 12 aylık ihracatımız ise 255,7 milyar dolar oldu.”

Otomobilin mart ayında da zirveye çıktığını belirten Gültepe, “Geçen ay ihracatımıza en yüksek katkıyı 3,3 milyar dolarla yine otomotiv sektörümüz verdi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,9 milyar dolarla kimya, 2 milyar dolarla hazır giyim, 1,5 milyar dolarla elektrik elektronik ve 1,4 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı. Mart ayında 38 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan ilk beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,4 artışla 1,67 dolara yükseldi" dedi.

HATAY 230 MİLYON DOLAR İHRACATA YAKLAŞTI

Depremin en çok etkilediği bölgelerde sanayi ve ihracat yaralarını çabuk sardı. Büyük bir dayanışma örneğinin sergilendiği bölgede yaşanan birçok olumsuzluğa rağmen, şubat ayının kayıpları büyük ölçüde telafi edildi. Yıllık 20 milyar dolar ihracat yapan bölge ihracatını, şubat ayına göre yüzde 70’in üzerinde artış kaydetti. Bu oran Gaziantep’te yüzde 85’e ulaştı.

Bölgenin en çok ihracat yapan ili Gaziantep, 914 milyon 140 dolar dış satım gerçekleştirdi. Bu rakam şubat ayında 515 milyon, ocakta ise 800 milyon dolardı. Gaziantep yaşanan kaybı telafi ederken, önceki ayların da üzerine çıkarak Türkiye’de en çok ihracat yapan altıncı il oldu. Ocak’ta 192 milyon dolar ihracat sağlayan Hatay, depremin meydana geldiği şubat ayında 106 milyon dolar ihracat yaparken, martta 230 milyon dolara yaklaştı. Malatya önceki aya göre kayıplarını tamamen telafi etti. Kahramanmaraş ve Adıyaman da ihracatını arttırdı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde