Markette temizlikçiydi, şimdi milyarderleri getiriyor

Markette temizlikçiydi, şimdi milyarderleri getiriyor

İşadamı Vedat Aşcı geçen yıl Bodrum'da hizmete açtıkları Mandarin Oriental'in dünyanın en zenginlerinin gözdesi olduğunu söyledi.

Markette temizlikçiydi, şimdi milyarderleri getiriyor
16px
24px
19.04.2015 08:47
ABONE OLgoogle
İşadamı Vedat Aşcı geçen yıl Bodrum'da hizmete açtıkları Mandarin Oriental'in dünyanın en zenginlerinin gözdesi olduğunu söyledi. Aşcı, "Ultra zenginler için önemli bir adres olduk" dedi

80'lerde tekstil makineciliğiyle iş yaşamına adım atan Vedat Aşcı, son yıllarda rotasını gayrimenkul ve turizm yatırımlarına çevirdi. Aşcı'nın geçen yıl 700 milyon dolarlık yatırımla hizmete açtığı The Residences&Mandarin Oriantel Bodrum, dolar milyarderlerinin gözdesi oldu. Bodrum Göltürkbükü'nde 600 dönüm otel üzerine yapılan villa, rezidans ve otel projesi yabancıların akınına uğradı.

Kraliyet aileleri ve dünyanın önde gelen zengin işadamları, gecelik fiyatları 20 bin euroya kadar çıkan villaları şimdiden kapattı. Bu kişilerin özel uçakları ve 100 metreyi aşan yatlarıyla Mandarin Oriental'e geldiklerini söyleyen Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşcı ile yatırım planlarını konuştuk. 

 2015 nasıl gidiyor, bu yıldan beklentileriniz neler? 

İşlerimiz çok iyi gidiyor. Makine bölümündeki cirolarımızda yüzde 15-20 büyüme var. Gayrimenkulde de ciddi anlamda bir artış bekliyoruz. 

 Mandarin Orientel'in performansından memnun musuz?

Geçen yıl temmuzda açılmasına rağmen çok büyük bir ilgi gördü. Mandarin Bodrum dünyanın elit ve üst düzey aileri için önemli bir adres oldu. Türk Cumhuriyetleri, Amerika ve Avrupa'da iş dünyasının önde gelen aileleri otelimizde yer ayırttı. Körfez ülkelerinden prens ve prensesler de gelecek. Hindistan, Çin, Japonya, Hong Kong'dan büyük talep görüyoruz. Geniş bir yelpazeye hitap ediyoruz. Fas, Suudi Arabistan, Katar, Abu Dabi, Dubai ve Kuvyt'ten kraliyet ailesi üyeri kral villalarımızda yer ayırttı. Onlara ciddi talep var. Nisan ayı itibarıyla ciddi bir doluluk söz konusu. Yüzde 80-100 arasında doluluk olur. 

 Birçok bölgede siyasi ve ekonomik çalkantılar yaşanıyor. Bu durum zenginleri etkilemiyor mu? 


Genellikle üst kısımda çok fazla etkilenme yok. Otele 100 metreyi aşan tekneleri ve özel uçaklarıyla geliyorlar. Petrol fiyatları düşse de onları etkilemiyor. Birikimleri çok fazla. Geldiklerinde uzun kalıyorlar. Milyon dolarlık harcamalar yapıyorlar. 

DÜĞÜN TALEBİ ÇOK FAZLA 

 Fiyat aralığınız nedir? 

Yaz sezonunda oda fiyatlarımız 1000 eurodan başlayıp 5 bin euroya kadar çıkıyor. Kral dairelerin fiyatı ise 15 ila 20 bin euro arasında değişiyor. Bu fiyata kahvaltı dahil. En pahalılara daha fazla talep var. 

 Bugüne kadar kimler geldi?

Katar kralının kardeşi ve Rus işadamı Abromoviç geldi. Dünyanın sayılı zenginlerinden Lakshimi Mittal ve yine Rus işadamı Oleg Deripaksa da otelimizde konakladı. Afrika'dan Amerika'ya kadar talep var. Yurtiçinin yanı sıra Körfez, Avrupa ve Lübnan'dan ciddi bir düğün talebi var. 

 Kuruçeşme Arena yatırımınız hangi aşamada?

Yine Mandarin markasıyla yapacağımız otelin mimari çalışmaları sürüyor. Bir yerli iki yabancı mimara çalışma yaptırıyoruz. Bu yıl sonu gibi inşaatına başlayıp, 2017'nin sonunda açmayı planlıyoruz. O da yine Bodrum gibi dünyanın sayılı projeleri arasında yer alacak. 120 odası olacak. 

MARKETTE İŞE BAŞLADIM

Samsun Bafra doğumlu olan Vedat Aşcı, 9 kardeş olduklarını söylüyor. Çocukluğunda Bafra'da babasının marketinde çalışarak iş yaşamına atıldığını anlatan Aşcı, "Marketin raflarını düzeltir, yerleri süpürürdüm. Liseyi bitirdikten sonra ağabeyimin yanına Almanya'ya gittim. İşe tekstil makinesi satışıyla başladım. Bugün çok şükür buralara geldik. Elbette çok çalıştım. Her şey kısmet işi" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMLE YAKINDAN İLGİLENİYORUZ

 Kentsel dönüşüm yatırımlarında yer almayı düşünüyor musunuz? 

Türkiye için kentsel dönüşüm son derece önemli. Buna ihtiyacımız var. Şu anda Beşiktaş ilçesinde üç siteyle ilgileniyoruz. Her gün bize teklif geliyor. Yeşili bol, kalitesi yüksek projeler yapmak istiyoruz. Kentsel dönüşümle birlikte hayata geçireceğimiz projelerin yüzde 30-35'ini yabancılara satmayı planlıyoruz. Yine İstanbul'da Mandarin Oriantal markasıyla bir şehir oteli yatırımı yapacağız. Beşiktaş hattında yer bakıyoruz.
Feride Cem/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde