Mahkeme iptal etti ama Albayrak Grubu santral inşaatına devam ediyor

Mahkeme iptal etti ama Albayrak Grubu santral inşaatına devam ediyor

Varaka Kağıt Sanayi A.Ş’nin Balıkesir Paşaköy Mahallesi yakınlarında, eski SEKA Kağıt Fabrikası içinde Dumanca Mevkii’nde kurmak istediği ‘Kağıt Üretim Tesisi ve Enerji Santrali’, önce Paşaköy halkının direnişi ile gündeme geldi.

Mahkeme iptal etti ama Albayrak Grubu santral inşaatına devam ediyor
16px
24px
04.07.2016 04:27
ABONE OLgoogle
Mahkeme, Albayrak Grubu’na bağlı Varaka Kağıt Sanayi A.Ş.’nin Dumanca’da kurmak istediği ‘Kağıt Üretim Tesisi ve Enerji Santrali’ için hazırlanan ÇED raporunu havalimanına iniş-kalkış yapacak uçakları olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle iptal etti. Ancak santral inşaatı devam ediyor.

Varaka Kağıt Sanayi A.Ş’nin Balıkesir Paşaköy Mahallesi yakınlarında, eski SEKA Kağıt Fabrikası içinde Dumanca Mevkii’nde kurmak istediği ‘Kağıt Üretim Tesisi ve Enerji Santrali’, önce Paşaköy halkının direnişi ile gündeme geldi. Balıkesir’deki sivil toplum örgütleri ile Paşaköy ve diğer mahallelerde yaşayan vatandaşların başlattıkları imza kampanyasıyla ses getirdi. Konu Meclis’e taşındı. Projeyi anlatmak için Paşaköy Mahallesi’ne gelen şirket yetkilisini konuşturmayan mahalle sakinleri, ‘Termik santral istemiyoruz’ sloganı attı.

Bakanlık ‘olur’ dedi

Tüm tepkilere karşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tesisin yapımı için hazırlanan ÇED raporu için olumlu karar verdi ve şirket santrale başladı.

Balıkesir Barosu, Tabip Odası, Mimarlar Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Tüketiciyi Koruma Derneği, Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası, Paşaköy ve Büyükbostancı mahalleleri sakinleri, ÇED raporunun iptali için Balıkesir İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Dava dilekçesinde Balıkesir il merkezine 10 kilometre uzaklıktaki tesisin yerleşim alanlarına, hastanelere, üniversite yerleşkesine, içme suyu kaynaklarına yakınlığı nedeniyle insan sağlığı, tarım ve hayvancılık açısından tehditler içerdiği vurgulandı. ÇED raporunun eksik, mülkiyetin sorunlu olduğunu belirten davacılar, santralin kurulacağı alanın 9’uncu Ana Jet Üssü’ne de yakın olduğuna dikkat çekti. Tesisin baca yüksekliğinin, bacadan çıkacak dumanın uçaklar için tehlike oluşturacağı belirtildi. Tesisin yapılmasına karşı olduklarını beyan edenlerin verdiği toplam 9 bin 373 imza da mahkemeye sunuldu.

Mahkemeden iptal kararı

Balıkesir İdare Mahkemesi yapılması planlanan Kağıt Üretim Tesisi ile Enerji Santrali’nin Balıkesir Havalimanı’na ve iniş- kalkış yapacak olan uçaklara olabilecek olumsuz etkisi ve bu etkilerin giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalarla alınabilecek tedbirlerin ÇED raporunda yer almaması nedeniyle ‘hukuka uyarlık bulunmadığı’ kanaatine vardı. Mahkeme heyeti, oy birliğiyle işlemin iptaline karar verdi. Mahkeme tarafların 15 gün içinde Danıştay’a, temyizde bulunabileceklerini bildirdi.

İnşaatı derhal durdurun

Akademik Odalar Birliği, mahkeme kararının ardından Tabip Odası’nda düzenlenen ve Paşaköy muhtarı Mustafa İkiz’in de katıldığı bir toplantıyla mahkeme kararını değerlendirdi. Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, “Kazanan halk oldu. Ancak enerji santralinin inşaatı halkımıza, hukuki engellere ve son mahkeme kararına rağmen sürmektedir. Bu mücadelenin bileşenleri olarak mahkeme karanının uygulanmasını istiyoruz. Buradan Albayrak Grubu’na sesleniyoruz; Devam etmekte olan inşaatı derhal durdurun. Mahkeme kararlarına ve Balıkesir halkının temiz bir çevrede yaşama hakkına saygılı olun.” dedi. Uçan, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi’ni de görevlerini yapmaya çağırdı: “Yetkilileri mahkeme kararlarını uygulamaya ve inşaatı durdurmaya çağırıyoruz.”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde