Made in Russia ambargosu: Rusya’da üretim yapan Türklere şok!

Made in Russia ambargosu: Rusya’da üretim yapan Türklere şok!

Rusya’da üretim yapan tüketime yönelik sanayi yatırımlarında bulunan Türk şirketlerinin bazıları Ukrayna işgalinin yansımalarını yaşamaya başlamış durumda.

Made in Russia ambargosu: Rusya’da üretim yapan Türklere şok!
16px
24px
18.03.2022 08:39
ABONE OLgoogle

 

Savaş Rusya’da yatırımları bulunan Türk şirketleri nasıl etkiliyor? Bugün Rusya ile Türkiye arasında ticaret hacmi 35 milyar dolar seviyesinde. Bunun önemli kısmını Rusya’dan sağlanan enerji karşılıyor.

Dünya'dan Kerim Ülker'in yazısına göre Beyaz eşyadan kişisel bakım ürünlerine, bankacılıktan cam sanayiye bir çok alanda Türk firmalarının Rusya’da yatırımı bulunuyor.

Aralarında Koç Holding, Yıldırım Holding, FİBA, Şişecam Grubu, Hayat Kimya, Coşkunöz Holding, Rönesans Holding, ENKA, Zorlu Grubu, Rixos gibi Türk ekonomisinin önde gelen firmalarının bulunduğu yüzlerce Türk firmasının ülkedeki yatırımlarının büyüklüğü 10 milyar dolardan fazla. İnşaatta ise şu anda Rusya'da yaklaşık 21 milyar dolar değerinde 150 projenin devam ediyor.

“Made in Russia” yazılı ürünleri almıyorlar

Rusya’da üretim yapan tüketime yönelik sanayi yatırımlarında bulunan Türk şirketlerinin bazıları Ukrayna işgalinin yansımalarını yaşamaya başlamış durumda. Bazı Türk şirketlerinin iç pazardaki daralma endişesiyle üretim hacmini düşürdüğünü öğrendim. Asıl tehlikeyi ise Rusya’da üretim yapan ve bu ülkeden ihracat yapan Türk sanayi şirketleri yaşamaya başladı.

Görüştüğüm bir Türk sanayi devinin yöneticilerinden birisi “Üretimimizin bir kısmı Rusya iç pazarı, bir kısmı da Doğu Avrupa pazarına yönelikti. Savaştan önce yaşanan gerilimde pazarımız olan Polonya, Estonya, Litvanya, Çek Cumhuriyeti gibi pazarlardaki üreticiler üzerinde Rusya’da üretilen ürünlerimizi almamaya başladı. Savaşın başlamasıyla şu anda o pazarlarda ürün satamamaya başladık” diyor.

Görüştüğüm yönetici yakın zamanda Türk şirketlerinin Rusya sorunlarının ihracat ile sınırlı kalmayabileceğini de ekliyor: “Ödeme sistemlerinin aksamaya başlaması ilk büyük korkumuz. Ardından Batılı şirketlerin Rusya yaptırımlarına Türk firmalarının da katılması istenebilir. Asıl tedirginlik bu. Şu anda Rusya’da satışlarımız oldukça yüksek. Çünkü Ruslar Ruble’nin hızlı değer kaybı ve ürün bulamama korkusuyla ihtiyacı olmasa da alım yapıyor. Bunun bir diğer nedeni de fiyat artışları sırasında ürünleri bir yatırım aracı gibi kullanmak istiyorlar. Ama bu durum sona erecek.”

Rusya’ya yönelik üretim yapan firmalara yan sanayi tedariği sağlayan bir diğer Türk şirketi ise başta beyaz eşya olmak üzere müşterilerinin siparişlerini azalttığını ve iptallerin başladığını, Rusya’daki Türk şirketlerinin üretimlerini gözden geçirdiğini dile getiriyor.

Rusya, Ukrayna işgalini faturasını sadece savaş meydanında değil, ekonomik anlamda da ödemeye başladı. Kremlin’in açtığı savaşı tüm Rusya halkı ne yazık ki ödüyor. Büyük umutlarla ülkeye giden, binlerce insana iş kapısı olan  Türk şirketleri bu durumdan etkilenecek gibi görünüyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde