MESS: İşçilere yıllık yüzde 50’nin üzerinde zam teklifi yaptık

MESS: İşçilere yıllık yüzde 50’nin üzerinde zam teklifi yaptık

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), metal sektöründe devam eden grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanması için önemli bir uzlaşma adımı daha atarak teklifini, ikinci kez revize ettiğini açıkladı.

MESS: İşçilere yıllık yüzde 50’nin üzerinde zam teklifi yaptık
16px
24px
05.01.2022 18:55
ABONE OLgoogle

MESS yaptığı açıklamada, “1 Eylül 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak ilk 6 ay için yüzde 21 olan ücret artışı teklifi ile, ikinci 6 aylık enflasyon artışı birlikte değerlendirildiğinde, yıllık yüzde 50’nin üzerinde bir artışa tekabül eden bir teklif yaptık.” dedi.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş Sendikaları arasında devam eden ve 140 bin çalışanı kapsayan grup toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri devam ediyor.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanması hedefiyle ücret artışı teklifini ikinci kez revize etti. MESS, 5 Ocak 2022 tarihinde yeni teklifini çalışanları temsil eden Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş Sendikalarına iletti.

MESS, 1 Eylül 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde ilk 6 ay için ücret artışı teklifini %21’e yükseltti. İkinci 6 aylık enflasyon artışı ile birlikte MESS’in yeni teklifi yıllık bazda %50 seviyesine gelmiş oldu. MESS görüşmelerin başında, ilk 6 ay için, aynı döneme yönelik enflasyon oranı %8,81 iken %12 artış teklif etmiş, 27 Aralık 2021 tarihinde ise artış teklifini %17 olarak revize etmişti. Dolasıyla, son yapılan %21’lik revize teklif ile, ikinci altı ay için beklenen enflasyon artışı birlikte değerlendirildiğinde yıllık bazda toplam ücret artışı %50’nin üzerinde bir seviyeye geldi.

İşçi sendikalarıyla görüşmelerini sürdüren MESS, çözüm odaklı bir yaklaşım ile masada uzlaşı arayışına devam ediyor. MESS kamuoyu ile paylaştığı açıklamasında, devam eden toplu iş sözleşmeleri sürecinde gelinen noktayı değerlendirdi: “MESS olarak 1 Eylül 2021’den itibaren geçerli olmak üzere ilk 6 ay için %17 olan ücret artışı teklifimizi, %21 olarak revize ettik. Sözleşmenin ikinci 6 ayında da enflasyon oranında zam yapacağız. Dolayısıyla şu ana kadar fiilen gerçekleşmiş olan 4 aylık (Eylül-Aralık 2021 dönemi için) %21,89’luk enflasyon oranı dikkate alındığında, Ocak-Şubat 2022 döneminde minimum seviyeden bile enflasyon gerçekleşse, toplamda yıllık %50’nin üzerinde bir teklif sunuyoruz. Buna rağmen; kamuoyunda eksik veya yanlış bilgi ile sadece ilk 6 ay için verilen teklifin yıllık artış olarak değerlendirildiğini ve sosyal medyadan çeşitli kişi ve kurumlar tarafından bu şekilde hatalı olarak paylaşıldığını görüyoruz. MESS olarak bu süreci çok hassas yürütüyor, tüm çalışanlarımızı ve işverenlerimizi düşünerek ortak bir zeminde buluşmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Rekabet ortamı içerisinde istihdamı korurken, herkes için sürdürülebilir refah sağlamak en önemli önceliğimiz. Bu amaçla, her zaman olduğu gibi, çalışma barışını koruyarak, sektörümüzün ve ülkemizin önünü açacak bir sözleşmeyi muhatabımız üç sendika ile masa başında uzlaşıyla imzalamak istiyoruz.”

Çalışanlarının sürdürülebilir refahının sağlanması bakımından grup toplu iş sözleşmesi süreçlerini hassasiyet ile yürüttüğünü belirten MESS; açıklamasında, geçtiğimiz dönemlerde çalışanların faydasına yönelik hayata geçirilen uygulamalara da yer verdi: “MESS işçisi, gerek gelir seviyesi ve sosyal hakları, gerekse iş güvencesi bakımından ülkemizde her zaman örnek teşkil etmiştir. Çalışma arkadaşlarımıza yönelik sektörde bir ilk olan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, yine çalışanlarımızın lisede öğrenim gören çocukları için Türkiye’nin kendi alanındaki en büyük burs programı olan “MESS Yarınım” burs programı, aileleriyle ücretsiz tatil yapma imkanı sağlayan “Ortak Eğitim Programı”, çalışma arkadaşlarımızı geleceğe hazırlayan “Yönümüz Yarın” dijital dönüşüm eğitimlerimiz, aile bütçesine doğrudan katkı sağlayan “MESST” indirim programımız gibi birçok imkan ve sosyal haklara sahip MESS işçisi, her zaman ayrıcalıklı olmaya devam edecektir.”

MESS ayrıca açıklamasında, “Metali hayata dönüştüren ve ekonominin her alanına değer katan çalışma arkadaşlarımızın bugün ve yarınları için var gücümüzle çalışıyoruz. Amacımız, metal sanayisinin büyümesini ve gelişmesini sağlamak. Bu kapsamda dijital dönüşüm çalışmalarımızı üretim ve çalışma hayatının geleceği doğrultusunda şekillendirdik. Dijital dönüşüm yolculuğunda en iyisini yapabilmek için dünyanın en gelişmiş, en kapsamlı dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezi olan “MEXT”i ülkemize kazandırdık ve Türk Sanayisi’nin hizmetine sunduk. Dijital dönüşümün amiral gemisi olarak konumlandırdığımız MEXT’te dijital dönüşüm için ihtiyaç duyduğumuz tüm hizmetleri tek çatı altında topladık. Sektörümüzün, ülkemiz sanayisinde oynadığı kritik rolü göz önünde bulundurarak projeler üretmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda, üyelerimizin ve çalışma arkadaşlarımızın beklentilerini ve sürdürülebilir refah seviyesini dikkate alan, çalışma barışını ve istihdamı koruyacak bir toplu iş sözleşmesini uzlaşma ile masa başında imzalayabilmek için yapıcı adımlar atmaya devam ediyoruz. Çalışma hayatına “ben değil biz” anlayışıyla yaklaşıyoruz.” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde