MB kar yapan herhangi bir şirket değil

MB kar yapan herhangi bir şirket değil

Durmuş Yılmaz, hissedarlardan Mehmet Akçakoca'nın Merkez Bankası'nın sermayesine ilişkin eleştirilerine şu yanıtı verdi:

MB kar yapan herhangi bir şirket değil
16px
24px
14.04.2009 18:44
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bankanın bilançosunda kayıtlı bulunan sermayesinin Merkez Bankasının Türk ekonomisini yönetmek noktasında alacağı kararlar için yeterli olduğunu söyledi.

Merkez Bankasının bugün yapılan Genel Kurulu'nda D grubu hissedarlar, bankanın sermayesi ve temeddü miktarlarını eleştirdiler.

Yılmaz, hissedarlardan Mehmet Akçakoca'nın Merkez Bankası'nın sermayesine ilişkin eleştirilerine şu yanıtı verdi:

"Merkez bankaları kar maksimizasyonu yapan herhangi bir şirket değillerdir. Merkez bankaları özel şirkettirler. Değişik sermaye yapılarında merkez bankaları vardır. Merkez bankalarının kar maksimizasyonu yapan herhangi bir şirket gibi sermaye ihtiyacı var mı yok mu tartışılıyor. Merkez Bankasının bilançosunda kayıtlı bulunan sermayesi, bankanın Türk ekonomisini yönetmek için alacağı kararlar için yeterlidir. Bir sermaye sıkıntısı çekmiyoruz."

D grubu hissedarlardan Adnan Bahar da bankanın sermayesi ile kar paylarını eleştirdi ve "Merkez Bankası hissedarlarını karınca olarak görmekten, üvey evlat olmaktan çıkarın" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz da eleştirilere "Sermayenin artırılması ve kar payının dağıtılması bizim inisiyatifimizde değil" karşılığını verdi.

Yılmaz, Bahar'ın İstanbul'un finans merkezi olması noktasında Merkez Bankasına yönelttiği eleştiriyi yanıtlarken de "Öyle bir korkumuz yok. Ayrıca bu projeyi destekliyoruz. Merkez Bankasının İstanbul'a taşınması ise ayrı bir iş" dedi.

Durmuş Yılmaz, bankanın altın rezervleriyle ilgili bir başka eleştiriye cevap olarak da bugün itibariyle Merkez Bankasında 119,2 ton altın bulunduğunu, bunun 116,1 tonunun uluslararası standartlarda, 3,1'inin de standart dışı olduğunu bildirdi.

Genel Kurulun ardından bir süre kendilerini izleyen gazetecilerle sohbet eden Yılmaz, burada da Merkez Bankasının başarısının kar veya zararla ölçülemeyeceğini dile getirdi.
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde