MB, bankalara ‘Sen misin şikayet eden’ dedi, dört maddelik uyarı gönderdi

MB, bankalara ‘Sen misin şikayet eden’ dedi, dört maddelik uyarı gönderdi

Merkez Bankası’nın bankalara ilettiği uyarı metninde, son dönemde görülmeye başlanan dört uygulamanın MB düzenlemelerinin ‘ruhuna aykırı’ olduğu bildirildi.

MB, bankalara ‘Sen misin şikayet eden’ dedi, dört maddelik uyarı gönderdi
16px
24px
01.11.2022 16:45
ABONE OLgoogle

Yaklaşık bir sene önce başlatılan yeni modelde cari dengenin sağlanmasıyla enflasyonun düşeceğine inanılıyor. Modelde ayrıca, değersizleşen TL’nin ihracatı destekleyeceği, düşük faiz ortamının da yatırımları yukarı taşıyarak istihdamı artıracağı savunuluyor. Aradan geçen bir seneye karşın enflasyon ve TL’deki değer kaybı rekor seviyelerde. İktidarsa politikasında ısrarcı.

Banka genel müdürleri endişelerini Bakan Nebati'ye aktardı: Sistematik risk uyarısı

Nebati’ye şikayet etmişlerdi

Bu uğurda faizleri sürekli düşüren Merkez Bankası (MB), aynı dönemde uyguladığı ‘liralaşma stratejisi’ kapsamında bankalar için uyguladığı Türk Lirası cinsinden menkul kıymet tesisi oranını yükseltmişti. Ayrıca, TL mevduatın yüzde 50’nin altında kalması halinde bankalara ek yükümlülükler getirecek adımlar da atılmıştı.

Bu uygulamadan rahatsızlıklarını belirten banka genel müdürleriyse, daha önceki bir toplantıda MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nu Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye şikayet etmişti.

Bugün de İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Merkez Bankası’nın getirdiği düzenlemeler nedeniyle bankacılık sektörünün ‘yeni ekonomi modeli’nin desteklediği sektörleri bile destekleyemeyecek hale geldiğini söyledi.

Bankaların ekonomi modelini baltalayan aktörler gibi gösterilmesine isyan ettiğini söyleyen Aran “Yani bankaları hedef tahtası yapıp ‘Bak ben yüzde 9’a indirdim, kredi vermeyen onlar’ demek kolaycılık” dedi.

Bu sözlerden saatler sonra bankalar, MB tarafından kredi kullandırılması ve mevduat zorunluluğu da dahil olmak üzere bazı konularda uyarıldı.

Merkez Bankası, bankaları piyasa dışı saatte döviz işlemi yapmaması için tekrar uyarırken ayrıca tahvil yükümlülüğünden kaçınmak için yüksek mevduat faizi uygulamalarının da son bulmasını istedi.

Piyasa dışı saatte döviz işlemi yapmaması uyarısı ilk kez mayısta sözlü olarak yapılmış geçen hafta yazılı uyarıya dönmüştü. Ayrıca MB aksi durumlarda cezai işlem de uygulayabileceğine dikkat çekmişti.

Bugün bankalara gönderilen ‘TCMB Denetim’ başlıklı metinde, bankaların uygulamalarının ‘müfettişler tarafından’ incelenmeye devam edileceğini belirtildi.

MB’nin son verilmesini istediği dört uygulama şöyle:

Kredi kullanan müşterilerin elde ettikleri fonları kur korumalı mevduatta değerlendirilmesine izin verilmesi

Kredi kullanan müşterilere kredi konusu fonların bir kısmının veya tamamının bir süre vadesiz mevduat olarak değerlendirilmesi yükümlülüğü getirilmesi

TL mevduat kaynaklı yükümlülüklerden kaçınmak için piyasa mevduat faizlerinin çok üzerinde oranlar ile TL mevduat toplanması

Yurt dışı yerleşik bankalar ile off saatlerde yüksek tutarlı döviz alım satım işlemleri gerçekleştirilmesine devam edilmesi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde