Libor'da RBS'e suçüstü

Libor'da RBS'e suçüstü

Libor skandalında suçu ispatlanarak ceza alan İngiliz Barclays'in ardından gözler RBS'a çevrildi.

Libor'da RBS'e suçüstü
16px
24px
26.09.2012 10:22
ABONE OLgoogle

 Libor skandalında suçu ispatlanarak ceza alan İngiliz Barclays'in ardından gözler RBS'a çevrildi. Banka yöneticilerinin genişleme sürecinde Libor manipülasyonuna göz yumdukları ortaya çıktı

Küresel faiz oranlarını belirlemede ölçü olarak kullanılan Libor'un usulsüz olarak belirlendiği skandalda suçu ispat edilen bankaların sayısı her geçen gün artıyor. Son olarak bu halkaya Royal Bank of Scotland (RBS) eklendi. Yöneticilerin genişleme sürecinde Libor manipülasyonuna göz yumduğu ortaya çıktı. RBS'in üst düzey yöneticilerinin küresel faiz oranlarının manipülasyonuna göz yumdukları iddiası gündeme bomba gibi düştü. RBS, faiz oranlarını "ayarlamaya çalıştıkları" iddiasıyla dört kişiyi işten kovmuştu. Ancak kaynaklar, bankanın suça iştirakinin bundan çok daha fazla olduğunu iddia ediyor.

FAİZ DÜŞÜRME TEKLİFİ

İki kaynak, suça delil olarak 2007 sonlarına doğru bankanın o dönemde Singapur'daki yen bazlı varlıklar biriminin başkanı Jezri Mohideen'in İngiltere'deki meslektaşlarına gönderdiği anlık mesajları gösteriyor. Mohideen'in RBS'in o günkü Libor teklifini düşürmesi talimatı verdiği öne sürülüyor Mesajda, Mohideen'in neden teklifi düşürmek istediği belirtilmezken, faiz belirleyici kişinin bunu kabul ederek, talimatı yerine getirdiği ileri sürülüyor.

Ancak iddialara göre Mohideen bunu yapan tek kişi değil. Haber ajanslarına konuşan kaynaklar yetkililerin türev pozisyonlarından kâr sağlamak amacıyla 2007-2010 arasında rutin olarak bankanın Libor tekliflerini etkilemeye çalıştığını söyledi. Hatta kaynaklardan biri traderların diğer bankalardaki meslektaşlarıyla da Libor'un hangi seviyede olması gerektiğine yönelik görüşmelerde bulunduğunu iddia etti.

Günlük rutinin bir parçası gibi algılanıyor

Londra'daki Edwin Coe LLP Hukuk Danışmanlığı şirketinden David Greene, tür faaliyetlerin sektör geneline yayılmış olduğuna dikkat çekti. Greene, birçok traderın bu tür davranışlarda kusur görmediğini ve günlük uygulamalarının bir parçası olarak algıladığını söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde