Kuzey Ankara’ya rant ‘döşenmiş’

Kuzey Ankara’ya rant ‘döşenmiş’

Kuzey Ankara’ya yapılan inşaat işleri için şirketlere fazla ödeme yapıldığı ortaya çıktı

Kuzey Ankara’ya rant ‘döşenmiş’
16px
24px
07.01.2021 07:59
ABONE OLgoogle

Bölgedeki inşaatlara, ‘lamine parke’ döşeyeceğini taahhüt eden şirketlerin işe başladıktan sonra daha ucuz olan, ‘laminat parkeyi’ tercih ettiği ancak ödeme tutarını değiştirmediği belirlendi. Bu yolla kamu bütçesinden şirkete 24,3 milyon TL aktarıldı.

TOKİ’nin inşaatları ile hızla yapılaşan Kuzey Ankara bölgesindeki yapım işlerinde, şirketlere bol keseden ödeme yapıldığı açığa çıktı. Kuzey Ankara kent girişinde yer alan altı farklı yapım işi kapsamında inşaat şirketlerine toplam 24 milyon 384 bin TL fazla ödeme yapıldığı öğrenildi.

TOKİ BİLİYORDU

Kamu zararına yol açan yapım işlerinin sözleşmeleri, Sayıştay denetçilerince mercek altına alındı. İncelemeler ile inşaat şirketlerine yapılan toplam 24,3 milyon TL fazla ödemenin nasıl gerçekleştiği de tüm çıplaklığıyla gözler önüne serildi.

Buna göre, Kuzey Ankara Kent Girişi 5’inci Bölge’de yapılan 809 adet konut, bir adet ünite merkezi, kreş ve cami işinin ihalesi Şubat 2016’da 155,7 milyon TL bedelle tamamlandı. İmalatları tamamlanan işin geçici kabulü Aralık 2018’de yapıldı. İşin henüz devam ettiği 13 Ekim 2017 tarihinde, plan değişikliğine gidildiği tespit edildi. İhaleyi üstlenen şirketin, sözleşmede yer alan ve daha pahalı olan lamine parke yerine, birim fiyatı daha ucuz olan laminat parke kullandığı bildirildi. TOKİ’nin de bilgisi dahilinde yapılan değişikliğe karşın şirketin ödemelerinin, pahalı olan ve fiilen yapılmayan lamine parkeye göre devam ettiği görüldü. Bu uygulama ile şirkete fazladan yapılan ödeme 7,5 milyon TL oldu.

Benzer ‘hatalı uygulamaya’, Kuzey Ankara Kent Girişi 4’üncü Bölge’deki yapım işlerinde de rastlandı. Alanda konut, cami ve altyapı düzenlenmesi işi, Şubat 2016’da 63,8 milyon TL bedelle ihale edildi. Şirketle TOKİ arasında imzalanan sözleşmede de yer alan “lamine parke döşeme kaplama” planı yolun yarısında değiştirildi. Bunun yerine döşeme kaplamaları için laminat parke kullanıldı. Şirket, 807 bin TL tutarında iş yapmasına karşın idareden 3,3 milyon TL para aldı.

Kuzey Ankara Kent Girişi’ne yapılan 630 adet konut, bir adet ünite merkezi ve kreş inşaatlarında da ilk plandan vazgeçilerek yeni bir plan oluşturuldu ve işi üstlenen şirkete ilk plan üzerinden para ödendi. Yapılara laminat parke döşeyen şirket, “lamine parke döşemesi” yapmış gibi fazladan 5,3 milyon TL para aldı.

Bunların dışında, Kuzey Ankara Kent Girişi’nde yapılan işler için gerçekleştirilen diğer üç farklı ihalede de fazladan ödemeler yapıldığı anlaşıldı. Başkanlık onayı ile yapımından vazgeçilen imalat bedelleri kesilmeyerek, şirketlere fazladan toplam 24,3 milyon TL ödeme yapılmasına neden olunduğu belgelendi.

KEŞİF YAPILACAKMIŞ

TOKİ yetkililerinin, denetçilere yaptığı savunmada şu ifadeler kullanıldı: “Söz konusu işlerde Başkanlık olurları ile pek çok imalatta değişiklikler yapılmıştır. Bu bakımdan, bulguda bahsedilen eksilen imalatlar olduğu gibi artan imalatlarda bulunmaktadır. Hem öneride belirtilen eksilen imalatlar hem de artan imalatların değerlendirileceği mukayeseli keşif idaremizce zaten düzenlenecektir. Dolayısıyla öneri gereği yerine getirilecektir.”

Bu savunmaya karşın idarenin, fazladan ödenen tutarları yıllardır tahsil etmediği ifade edildi. Yapım işlerinin bazılarının üzerinden dört, bazılarının üzerinden ise üç yıl geçtiğinin altını çizen Sayıştay denetçileri, fazla ödemelerin kanuni faiz esas alınarak tahsil edilmesi konusunda idareyi uyardı.

Mustafa M. Bildircin/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde