Küresel bankacılık siteminde endişeler devam ediyor

Küresel bankacılık siteminde endişeler devam ediyor

ABD'de hafta sonu boyunca yeni banka iflasları yaşanmadı. Ancak küresel bankacılık sisteminde endişeler devam ediyor. 

Küresel bankacılık siteminde endişeler devam ediyor
16px
24px
25.03.2023 10:17
ABONE OLgoogle

Devam eden endişenin iki nedeni var:

Dört ekonomist tarafından 13 Mart'ta yapılan bir araştırma, 186 bankanın 300 milyar dolarlık sigortalı mevduatın "değer düşüklüğü" riski altında olduğunu ortaya koyuyor.

19 Mart tarihli bir New York Times raporu, Federal Rezerv'in Silicon Valley Bank'ı (SVB) 2021'de finansal riskler konusunda uyarmaya başladığını - iflas etmesinden bir yıldan fazla bir süre önce - ancak SVB yönetiminin hiçbir şey yapmadığını ortaya koyuyor. Ayrıca Moody's, acil sermaye artırımını açıklamasından yaklaşık bir ay önce SVB'nin yönetimini olası bir not indirimi konusunda uyardı.

First Republic Bank'ın Hisseleri 16 Mart'ta diğer bankalardan 30 milyar dolar mevduat aldıktan sonra bulundukları yerin oldukça altında işlem görüyor. Bankacılık sisteminde daha fazla çökmenin an meselesi olduğu düşünülüyor.

Silikon Vadisi Bankası Neden Başarısız Oldu?

SVB, bankayı zamanında satın almak isteyen özel bir kurum bulamadı.

Bankanın toplam mevduatının yaklaşık dörtte biri olan, yalnızca 9 Mart'ta toplam 42 milyar doları bulan hızlı bir mevduat çıkışı, satış sürecini karmaşıklaştırıyordu.

SVB, 8 Mart'ta 21 milyar dolarlık hazine tahvili portföyünden 1,8 milyar dolar zarar ettiğini ve 15 milyar dolar borç aldığını duyurarak yatırımcıları şaşırttı. SVB'nin mevduatlarının yüzde 94'ü 250 milyon doları aştığı için, FDIC bunları sigortalamadı ve bu da mevduat sahiplerini kaçmaya teşvik etti.

Şubat 2023'te Moody's, SVB'ye kredi notunu düşürmeye hazırlandığını söyledi.

SVB'nin mevduatları ve tahvil portföyünün değeri keskin bir şekilde düşmüştü.

Fed faiz oranlarını artırdıkça, teknoloji hisseleri değer kaybettikçe, halka arz piyasası kurudukça, risk sermayesi şirketleri zararlarını karşılamak için girişimlere daha fazla sermaye sağlamayı bıraktıkça, yeni şirketler operasyonları finanse etmek için mevduatlarını çekmeye başladı ve yüksek faiz oranları değeri düşürdü.

Neden 186 Diğer Banka Silikon Vadisi Bankası Yoluna Gidebilir?

Dört ekonomist, SVB'nin başarısızlığına katkıda bulunan özellikleri paylaşan 186 başka banka buldu. Ortak fikirler ise, sigortasız mevduat sahiplerinin yalnızca yüzde 50'si fonlarını çekmeye karar verirse, 186 banka ve "potansiyel olarak 300 milyar dolarlık sigortalı mevduatın" risk altında olacağı sonucuna vardı.

CNBC, 70 milyar dolar geri çekilen First Republic'in hisselerinin, büyük bankaların buraya 30 milyar dolar yatırmasından bu yana değerlerinin yaklaşık yarısını kaybettiğini bildirdi.

Bankanın temettü ödemesini ve diğer sermaye artırma hareketlerini askıya alması, S&P'nin 19 Mart'ta "bankanın geçen hafta önemli mevduat çıkışları nedeniyle muhtemelen yüksek likidite stresi altında olduğunu" yazmasına yol açtı.

First Republic'in sıkıntıları giderilene ve SVB'ye komşu 186 banka düzeltilene kadar, finansal sistemdeki istikrarsızlılık daha da kötüleşebilir.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde