Kur korumalı mevduatta ilk ödemeler yapıldı: Bakanlıkta açıklama

Kur korumalı mevduatta ilk ödemeler yapıldı: Bakanlıkta açıklama

Hazine ve Maliye Bakanlığı kur korumalı mevduat ürünüyle ilgili açıklama yayımladı. A

Kur korumalı mevduatta ilk ödemeler yapıldı: Bakanlıkta açıklama
16px
24px
23.03.2022 14:18
ABONE OLgoogle

Açıklamada 22 Mart itibariyle 270 milyar TL'si Hazine destekli ve 321 milyar TL'si TCMB destekli dövizden/altından dönüşümlü olmak üzere toplam 591 milyar TL'lik büyüklüğe ulaştığı belirtildi. Bakanlık'tan yapılan açıklamada ilk ödemelerin de 23 Mart itibariyle gerçekleştirildiği duyuruldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1 milyonun üzerinde hesap sahibinin tasarruflarını kur korumalı mevduatta değerlendirdiğini açıkladı.

Açıklamaya göre, kur korumalı mevduatta 22 Mart tarihi itibarıyla 270 milyar TL'si Hazine destekli ve 321 milyar TL'si TCMB destekli Dövizden/altından dönüşümlü olmak üzere toplam 591 milyar TL büyüklüğe ulaşıldı.

Sisteme dâhil olan hesap sahiplerinin yüzde 97'sini gerçek kişiler oluştururken, sisteme 28 bin 934 tüzel kişi katıldı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada finansal istikrara katkılar sunduğu ve bütçe üzerindeki yükünün oldukça sınırlı olduğu belirtilen KKM uygulamasının ekonominin geneline yayılan olumlu etkilerinin de gözlemlendiği belirtildi.

KKM, milli para birimimize duyulan güveni kuvvetlendirmenin yanı sıra yatırım ve üretimin en önemli unsuru olan öngörülebilirliğin artırılmasına katkı sağlamıştır.

Yabancı para mevduatın payı 10 puandan fazla azaldı

Bakanlığın açıklamasına göre KKM'nin hayata geçirilmesi ile yabancı para mevduatın toplam mevduat içindeki payı 10 puandan fazla azaldı.

Bakanlık, KKM uygulaması neticesinde TL mevduatın ortalama vadesinin iki katına yükselmesinin bankacılık sektörünün kredi-mevduat vade uyumsuzluğu sorununa iyileştirici yönde katkı sağladığını da ifade etti.

KKM istikrarıyla Fed, Ukrayna dalgalanması sınırlı kaldı

Bakanlık KKM kapsamında uygulanan faiz üst sınırının katkısıyla bankaların fonlama maliyetlerinin gerilediğini, bu durumun da ticari kredi faizlerinde düşüşü desteklediğini belirtti.

Bakanlık açıklamasında KKM uygulamasının oluşturduğu istikrarın etkisiyle Rusya-Ukrayna krizine ve Fed faiz artışına rağmen finansal piyasalarda yaşanan oynaklıkların sınırlı kaldığı da vurgulandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde