Kur korumalı da koruyamadı! Dolar neden yükseliyor?

Kur korumalı da koruyamadı! Dolar neden yükseliyor?

Dolar kuru 20 Aralık gecesinden bu yana ilk kez 15,60 seviyesine yükselerek son 6 ayın zirvesini gördü.

Kur korumalı da koruyamadı! Dolar neden yükseliyor?
16px
24px
16.05.2022 16:03
ABONE OLgoogle

Enflasyon, cari açıktaki artış ve enerji fiyatlarının ardından Rusya-Ukrayna savaşı da TL'yi giderek daha fazla baskı altında bırakıyor.

Güne 15,5014 liradan başlayan dolar yeni bir zirveyi test ederek 15,6622 seviyesine yükseldi. 16,1384 liradan güne başlayan euro ise 16,3466 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar ne kadar yükselecek bilinmiyor fakat 2021 yılının son aylarında ekonomik belirsizlikler, TL’de yaşanan kayıplar enflasyonun patlamasına neden olmuştu. Enflasyon TÜİK'e göre bile yüzde 70 seviyesine dayandı. Pandeminin ardından savaşın başlamasıyla TL'deki kaybı giderek artırıyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali öncesinde dolar/TL’de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) müdahalelerinin ve dövize endeksli mevduatla birlikte 13,50 civarında görülen yatay seyir, bozuldu. Dolar 6 ay öncesi seviyelere geri döndü.

Küresel piyasalarda olduğu gibi Türk Lirası karşısında küçük adımlarla da olsa yükselişini sürdüren dolar dolar yeni haftaya 15,5014 liradan başladı.

Öğleden sonra saat 14:24 civarında dolar 15,6622 seviyesine yükseldi. Dolar geçen haftayı 15,47 liradan kapatmıştı.

Euro ise 16,3626 liradan fiyatlanıyor. Euro geçen haftayı 16,11 lira seviyesinden tamamlamıştı.

Bugün yurt içinde ödemeler dengesi istatistikleri açıklanacak. ABD'de perakende satışlar, Euro Bölgesi ve İngiltere'de TÜFE enflasyonu haftanın gündeminde. Savaşın gidişatı ve FED kaynaklı açıklamalar izlenecek.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Analistler doların yükselişini iki önemli nedene bağlıyor.

İlk neden olarak bütün dünyada güçlenen dolara. Yani Amerika’nın faiz artışı ve bilanço küçültme operasyonu bütün ülkeleri olumsuz etkiliyor ve önümüzdeki günlerde daha da etkileyecek.

İkinci neden ise Türkiye’nin kendi ekonomik sorunları. Bütün dünya Merkez Bankaları enflasyona karşı faiz artışına giderken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tam tersini yaptı ve faizleri yüzde 14’e kadar düşürdü. Bu da TL’den kaçışı hızlandırdı.

Her ne kadar kur korumalı mevduat ile dolar belirli seviyede tutulduysa da şimdi zorlanılıyor.

Çünkü Türkiye’nin cari açığı  sıcak dolar girişine ihtiyaç duyuyor. Türkiye’ye döviz girmemesi  bu sorunu büyütüyor ve Türk lirası dolar karşısında değer yitiriyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde