Kulüplerin borçlarını Ziraat Bankası ödeyecek...

Kulüplerin borçlarını Ziraat Bankası ödeyecek...

TFF ile Bankalar Birliği arasında yapılan anlaşmaya göre kulüplerin borçlarını Ziraat Bankası ödeyecek.

Kulüplerin borçlarını Ziraat Bankası ödeyecek...
16px
24px
07.01.2019 05:20
ABONE OLgoogle

Çiftçiler “Kulüpler desteklenirken, bizim tarım borcumuza ya haciz geliyor ya da tarlalarımız satışa çıkarılıyor” diyerek karara isyan etti

Üreticiye, çiftçiye destek için kurulan Ziraat Bankası, kulüplerin borçlarını üstlenecek. Ziraat Bankası, Süper Lig takımlarından en alt lige kadar borcu bulunan kulüplerin borçlarını ödeyerek yeniden yapılandıracak.  Türk futbolunda yeni dönem: FPDK geliyor

Mali açıdan sıkıntılı süreçten geçen futbol kulüplerinin borçlarının ödenmesi ve yapılandırılması konusunda Ziraat Bankası devreye girdi. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) futbol kulüplerinin borçlarını üstlenmek üzere geliştirdiği ortak projede ilk adım atıldı.   Futbol kulüplerinin borçlarını TBB üstlenecek: Erdoğan ve Albayrak da destekliyor

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve Süper Lig kulüplerinin başkanları ile mali sorumluları, İstanbul’daki Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nde konuyu görüşmek için önceki gün bir araya geldi. 

Demirören ile Aydın’ın bugün tüm kulüplerin borçlarının Ziraat bankası tarafından ödenerek yapılandırılacağını açıklaması bekleniyor. Kulüpler 31 Ocak tarihine kadar borçlarını bankaya bildirecek ve ardından bu borçlar Ziraat Bankası tarafından ödenecek.

Kulüpler ise Ziraat Bankası’nın yapılandırmasıyla borçlarını taksitler halinde ödeyecek. Bu sistem alt lig kulüpleri için de geçerli olacak.

KULÜPLERE DESTEK ÇİFTÇİYE HACİZ

Ziraat Bankası kulüplerin 10 milyar dolar tutarındaki borcunu mali sıkıntı gerekçesi ile yapılandırırken, üreticinin yaşadığı mali sıkıntıyı görmezden gelmesi tepki çekti. Ülkenin farklı bölgelerinde tarım faaliyeti yürüten çiftçiler, zirai krediler için hiçbir kolaylık sağlanmadığını ifade etti.   Ziraat Bankası’nın 10 milyarı battı!

ÇİFTÇİ DESTEKLENMİYOR

Karadeniz Bölgesi’nde çay üretimi yapan çiftçi Harun Vayiç, “Devletin uyguladığı kota ve randevu sistemi sebebi ile çay çiftçinin elinde kalıyor. O zaman da devreye özel şirketler giriyor ve ellerimizdeki ürünü değerinin altında satın alıyor” dedi. Üretim yapabilmek için kredi kullandığını belirten Vayiç, şöyle konuştu: “Ziraat Bankası’ndan bir sene ödemesiz kredi aldım. Yüzde 5 faizle aldığım krediyi zamanında ödeyemediğimde bankaya iki kat faizle geri ödeme yapmam gerekiyor. Zirai kredi aldığımız için tarlayı teminat gösterdim. Çayı üretiyoruz ama çay satışı söz konusu olduğunda parasını zamanında elde edemiyoruz. Ürettiğimiz çayın parasını vadeli aldığımızdan biriktirmekte ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Kulüplerin borcu yapılandırılırken bizim çektiğimiz krediler için de zamanında ödeme yapılamadığında iki kat faiz uygulamak yerine borç ertelemesinde kolaylık sağlanması gerekir. Tarım gerçeği ortada dururken çiftçiden yana olmak gerekir. Bizim oralarda herkes ya borçlu ya da bir başka çiftçinin kefili…” 

TARLALARA İCRA GELDİ

Fatsa’da fındık üretimi yapan Cemil Ceylan da, zirai kredi ile ayakta durduklarını söylerken, “Borcu sürekli devrediyoruz. Borcu zamanında ödeyemediğimiz için borcu faiz artışı ile erteliyoruz. Daima borçluyuz” dedi.

Borcu zamanında ödeme konusunda ciddi sorunlar yaşandığına dikkati çeken Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kimse borcunu zamanında ödeyemiyor. Herkes borçlu. Tarımdan elde edilen gelir ile borcu zamanında ödemeye çalışan bir çok insan da arada kalan açığı kapatmak için başkalarından borç alıyor. İnsanların başı hacizlerle dertte. Kulüplerin bu kadar büyük borçları için yapılandırma yapılabiliyorsa neden çiftçi için de aynı kolaylık sağlanmıyor?”

ÜRETMEK DE SATMAK DA SIKINTI

Ege Bölgesi’nden Ali Akçapınar ise, “Emekli olduğumdan biriken gelir ile tarım faaliyeti yürütüyorum. 17 dekar bir alanda 4 ortak ile Amasya elması yetiştiriyoruz. Bu sene dolu elmaları vurduğundan büyük bir kayıp yaşadık. Pazarlamada da sıkıntı yaşıyoruz. Elmalarımızı hala satamadık” diye konuştu.

Burcu Cansu/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde