Kulis: Erdoğan, fabrika ayarlarına dönmek istiyor

Kulis: Erdoğan, fabrika ayarlarına dönmek istiyor

"Erdoğan yeni parti hazırlıklarına karşı ‘vagonları koruma’, seçmeni ‘kuruluş ilkelerine dönüyoruz’ mesajıyla tekrar toplama stratejisi izliyor"

Kulis: Erdoğan, fabrika ayarlarına dönmek istiyor
16px
24px
30.05.2019 09:38
ABONE OLgoogle

AKP içinde bir süredir 31 Mart seçim sonuçları değerlendirilirken partinin ‘fabrika ayarları’na ve kuruluş ilkelerine döneceği beklentisi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, partide bir dönem etkili olan, ancak son dönemlerde kulvar dışı kalan 'önemli isimleri' yeni makam ve görevler vererek sahaya çekme girişimiyle kendini gösterdi. Sık sık "Bu trenden inen bir daha binemez" diyerek küskünlere ve muhaliflere mesaj gönderen Erdoğan’ın bu hamleyle yavaş yavaş ete kemiğe bürünmeye başlayan yeni parti hazırlıklarına karşı ‘vagonları koruma’ ve son seçimlerde kaybettiği seçmen kitlesini ‘kuruluş ilkelerine dönüyoruz’ mesajıyla tekrar toplama stratejisi izlediği kaydediliyor.

Erdoğan, bunun için şimdiye kadar eski vekillerin istihdam alanı olarak kullandığı bakan yardımcılıkları, bankalar ve kamuya bağlı şirketlerin yönetim kurullarına ek olarak yeni sistemin olanaklarını kullanıyor.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, Erdoğan, hem Ali Babacan hem de Ahmet Davutoğlu’nun parti kuracağı iddiaları, Davutoğlu’nun manifesto yayımlayarak şimdilik ‘parti içi mücadele’ gibi gözükse de resmen sahalara inmesi karşısında bazı kararlar almak zorunda kaldı. Parti kulislerinde zor bir süreçten geçildiği, bir tek kişinin bile kaybedilemeyeceği, "trenin ve vagonların korunması" gerektiği değerlendirmesi yapılıyor.



Bir dönem partide ve hükümette önemli görevler üstlenmiş, ancak sonraki süreçte dışarıda bırakılmış isimlerden eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, eski TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, farklı bakanlık görevlerinde bulunan Faruk Çelikbaşta olmak üzere partiyle bağını koparmayan ancak dışlandıklarını düşünen ve yeni oluşumlara doğru kayabileceği değerlendirilen isimlere yeni makam ve görevler verilmesinin Erdoğan’ın yeni stratejisinin bir parçası olduğu belirtiliyor.

Erdoğan’ın bu hamleyle hem parti içindeki küskünlüklere son verilmesi hem de olası parti kurulması girişimine karşı Davutoğlu ve Babacan’ın çevresinin boşaltılması, güçlenmelerinin önlenmesi ve iki ismin yanına kayma eğiliminde olan isimlerde ‘bize de görev verilebilir’ beklentisi oluşmasını amaçladığı kaydediliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde