Krediler azaldı ‘hayat’ durdu

Krediler azaldı ‘hayat’ durdu

Çok fazla banka kredisi bağımlısı olan hayat branşı, ekonomideki küçülme sebebiyle geçen yılın ilk 11 ayında yerinde saydı.

Krediler azaldı ‘hayat’ durdu
16px
24px
08.01.2019 05:50
ABONE OLgoogle

Türkiye sigorta pazarının önemli branşlarından olan hayat branşı, ekonomideki sorunlar nedeniyle bu yıl önemli bir daralma içinde.

Yılın ilk 11 ayında bu branştaki prim üretimi sadece yüzde 2.2 artarak 6 milyar 379 milyon liraya ulaştı. Türkiye Sigorta Birliği açıklamasına göre bu branş reel olarak15.9 küçüldü. Bu nedenle toplam sigorta pazarındaki payı da yüzde 15.2’den yüzde 13.2’ye geriledi. Oysa bu branşta prim üretimi, 2017 yılında 2016’ya göre yüzde 35.8 artarak 6.8 milyar liraya ulaşmış, reel artış da yüzde 21.4 olarak gerçekleşmişti. 

Hayat sigortası pazarının daralmasının temel nedeni ise ekonomik krizin etkisiyle banka kredilerindeki düşüş. Türkiye’de yüzde 70-75 oranında bankaların verdiği kısa vadeli kredilere güvence olarak satılan hayat sigortaları, geçen yıl özellikle konut ve Kredi Garanti Fonu teminatlı kredilerle ve uzayan vade süreleriyle önemli bir ivme yakaladı. Ekonomik büyüme de hayat sigortası branşını olumlu etkiledi.

Yüzde 9 artış

Yıla güçlü başladıklarını hatırlatan Metlife Emeklilik Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven, yılın ikinci yarısında ise özellikle ağustos ayından sonra kredilerin hızla yavaşladığını, bundan tüketici ve mortgage kredilerinin de etkilendiğini belirterek “Bu durum özellikle ağustos ve eylülde hayat sigortalarını olumsuz etkiledi. Aralık ayında ise yeniden toparlanma oldu. 2018 üretiminde yüzde 8-9 nominal artış görebiliriz“ dedi. Yurtseven, yeni yıla ilişkin şöyle konuştu:

Güven önemli

“2019 yılı kredi pazarında henüz iyileşme yok ama hayat branşı açısından kanama durdu gibi görünüyor. Yeni yılda enflasyon düşerse toparlanma görebiliriz. Ekonomideki somut adımlara paralel olarak tüketici güveninin artması hayat sigortası pazarı için önemli olacak.” Yurtseven’e göre, ayrıca bu yıl kredi bağlantılı sigortaların dışında eğitim, kritik hastalıklara yönelik hayat sigortanda olumlu gelişmeler görüldü.

Serhat Aligil/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde