Kredi kartı kullanımı KDV ve ÖTV, vergi gelirlerini coşturdu

Kredi kartı kullanımı KDV ve ÖTV, vergi gelirlerini coşturdu

Pandemi ile birlikte nakit yerine e-ticaret siteleri, sanal marketler ve kredi kartı ile yapılan alışveriş Maliye'nin vergi gelirlerini coşturdu.

Kredi kartı kullanımı KDV ve ÖTV, vergi gelirlerini coşturdu
16px
24px
19.11.2020 08:44
ABONE OLgoogle

Yılın ilk 10 ayında salgınla azalan ekonomik ve ticari ilişkilere rağmen vergi gelirleri yüzde 21 artışla 655 milyar liraya çıktı. Vergi gelirlerinin artışında dikkat çeken 3 vergide vatandaşın nakit kullanımından korkup kredi kartı kullanımının büyük etkisi oldu. KDV gelirleri yüzde 19 artarak 46 milyardan 54 milyar liraya, ÖTV de yüzde 38 artarak 164 milyar liraya çıktı. Kurumlar vergisi ise yüzde 41 tırmanışla 79 milyara ulaştı. Toplamda artan 105 milyarlık verginin üçte ikisi bu 3 vergiden geldi. Vergi gelirlerinin yüksek olmasının vergi affı yerine yapılandırmaya gidilmesinde etkili olduğu belirtiliyor. 

COVID-19 nedeniyle vatandaş nakit paraya dokunmaya korkunca bu durum Maliye'ye yaradı. Maliye'nin yıllardır hayalini kurduğu vergi kayıp kaçağının sıfırlanması neredeyse gerçekleşince bu durum vergi gelirlerini coşturdu.

Pandemi ile birlikte mart ayından sonra vatandaş nakit yerine e-ticaret siteleri, sanal marketler ve kredi kartı ile alışverişe yöneldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre yılın ilk 10 ayında salgınla azalan ekonomik ve ticari ilişkilere rağmen vergi gelirleri yüzde 21 artışla 655 milyar liraya çıktı.

3 VERGİ TÜRÜ YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Vergi gelirlerinin artışında e-ticaret ve kredi kartı kullanımı nedeniyle tüketimden alınan KDV ve ÖTV'deki artışın yanı sıra şirketlerin kurumlar vergisinin de rekor arttığı görüldü. Şimdi rakamlara bakalım. İstatistiklere göre Ocak-Ekim döneminde Katma Değer Vergisi (KDV) gelirleri yüzde 19 artarak 46 milyardan 54 milyar liraya, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 38 artarak 164 milyara çıktı. Kurumlar vergisi de yüzde 41 tırmanışla 79 milyara ulaştı. Yılın ilk 10 ayında artan 105 milyarlık verginin üçte ikisi yani yaklaşık 77 milyarı bu 3 vergideki yükselişten geldi.Vergi artışının 29 milyar lirası da ithalattan alınan KDV ve gümrük vergisinden kaynaklandı.

Öyle ki bu 3 vergide yıllık bütçe hedefleri de 10 ayda neredeyse yakalanmış durumda. 175 milyar liralık bütçe hedefine karşı ÖTV'de şimdiye kadar bu tutarın yüzde 93'ü olan 175 milyar lira tahsil edildi. KDV hedefinin yüzde 94'ü olan 54.7 milyar ve 89 milyar lira olan kurumlar vergisinin da yüzde 88'i olan 65.9 milyar lira kasaya girmiş durumda. Tüm vergi gelirleri hedefi de bu 3 kalemin etkisiyle gerçekleşecek gibi.

Çünkü 785 milyar liralık vergi geliri hedefinin yüzde 84'ü olan 655 milyar lirası 10 ayda tahsil edilmiş durumda. Bu gidişle son 2 aydaki gelirle hedef tutacak. Ancak gelir hedefine ulaşıldığı halde hem pandemi nedeniyle yapılan harcamalar hem de devletin diğer harcamaları nedeniyle yılın ilk 10 ayında bütçe açığının 145 milyar liraya yükseldiğini hatırlatalım.

VERGİ AFFINA BU YÜZDEN GİDİLMEDİ

Tabii ki bu gerçekleşmeler ekonomi yönetiminin vergiyle ilgili aldığı ve alacağı kararları da etkiliyor.

Örneğin vergi gelirlerinin yüksek olmasının bu dönem yaklaşık 1 ay önce vergi affı yerine sadece Maliye alacaklarında yapılandırmaya gidilmesinde etkili olduğu belirtiliyor.

Önceki yıllarda sürekli vergi afları ve matrah indirimleri ile Maliye vergi alacağını bir kısmından fedakarlık yaparak toplamaya çalışıyor bu ise büyük eleştirilere neden oluyordu. Özellikle vergisini zamanında ödeyenlere karşı haksızlık yapıldığı ifade ediliyordu.

Rahim Ak/Habertürk

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde