Kredi çeken müşteriye ek ücret şoku!

Kredi çeken müşteriye ek ücret şoku!

Bankadan kullandığı kredi ile ilgili bilgi almak isteyen bir tüketiciye bankadan şok cevap...

Kredi çeken müşteriye ek ücret şoku!
16px
24px
01.07.2013 05:16
ABONE OLgoogle

Bankadan kullandığı kredi ile ilgili bilgi almak isteyen bir tüketiciye banka, "Bilgiyi sadece ücret karşılığı veriyoruz" yanıtı verdi.

OLAY NASIL GELİŞTİ?

İzmir'de yaşayan Hayati F. kullandığı kredilerle alakalı bilgi almak için bankanın şubesine gittiğinde 'Bilgi alma ücreti' ile karşılaştı. Şikayetçi banka ile yaşadığı olayı şöyle anlattı;

"Kullandığım kredilerle alakalı bilgi almak istedim fakat banka görevlileri bana bilgiyi sadece alacakları ücret karşılığında vereceklerini söyledi. Fakat bilgiyi bilgi edinme hakkı kanununa dayanak istediğimi söyleyip dilekçe vermek istediğimde ise böyle bir kanunu bilmedikleri söyleyerek dilekçemi bile kabul etmediler. Ben bu kanunu biliyorum banka çalışanı bilmiyor ve ücret ödemeden işlem yapamıyoruz diyor.Üstelik alacağı para karşılığında evrakları bulup bulamayacağının garantisi yok. Ona göre diyerek pazarlık yapıyor."

"BİLGİLENDİRİLMEK PARA İLE SATILAMAZ"

Şikayetvar uzmanları gelen şikayetler üzerine alınan ücreti eleştirerek şöyle konuştular: "Hizmet hakkında bilgilendirilmek para ile satılamaz. Firmaların verdikleri hizmet sonrası bilgi talebinde bulunan vatandaştan ücret talep edilmesinin yasal bir dayanağı yok. Tüketiciye ya da mevduat sahibine kazanç getirici bir katkısı yok. Verilen bir hizmetin takibi sağlanıyor. 4077 sayılı 'Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'nun 6'ncı maddesine aykırıdır. Çünkü tüketici aleyhine bir ücretlendirmedir.

Kanuna göre; satıcı veya sağlayıcının tüketici ile müzakere etmeden tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir. Sözleşme olmadan böyle bir ücretin talep edilmesi yasal değildir. 4982 sayılı 'Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'na göre tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkı vardır. Bilgi verme yükümlülüğü olan firmaların verdikleri hizmetler sonrası tüketicinin bilgi isteme hakkını hiçe sayarak bu uygulamadan ücret alması haksızlıktır."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde