Kredi alacaklar dikkat! Sigorta zorunluluğu kalktı!

Kredi alacaklar dikkat! Sigorta zorunluluğu kalktı!

Ticaret Kanunu’nda tüketici kredilerinde yapılan düzenleme ile vatandaşlar kredi alırken hayat sigortası yaptırmak zorunda kalmayacak. Kredi kullanacaklara iki seçenek sunulacak. İşte detaylar...

Kredi alacaklar dikkat! Sigorta zorunluluğu kalktı!
16px
24px
08.11.2022 11:55
ABONE OLgoogle

Ticaret Kanunu’nda yapılan değişiklikle, tüketici kredisi veren bankalar vatandaşı hayat sigortası yaptırmaya zorlayamayacak. Banka sigortalı ve sigortasız olmak üzere iki teklif sunacak. Sigortalı kredi kullanacak olan tüketiciler, başvuru yaptıkları banka ya da finans kuruluşu dışındaki talep ettikleri herhangi bir sigorta şirketinden kriterlerine uygun Kredi Hayat Sigortalarını yaptırabilecek.

Yönetmelik değişikliği ile ilgili bilgi veren Viennalife Alternatif Dağıtım Kanalları Direktörü Murat Akçay, "Kredi kullanacaklara bankalar tarafından sigortalı ve sigortasız versiyonlu kredi teklifleri verilebilmesinin yanında tüketicilerin dilediği sigorta şirketinden satın aldığı poliçeyi bankalara sunabilmesi, yönetmelik değişikliği ile açıkça tanınan bir hak olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Murat Akçay, “Aslında söz konusu değişiklikten önce de kredi kullanacakların, hayat sigortalarını bankadan yaptırma zorunluluğu yoktu. Ancak yeni yönetmeliğin ilgili maddelerinin yürürlüğe girmesinden önce seçme hakkı olduğundan habersiz olan tüketici, bu konudaki hakları yasal çerçevede korunuyor olmasına rağmen, kredi kullandığı bankanın sunduğu Kredi Hayat Sigortasını satın almak durumunda kalıyordu. Yeni dönemde durum tamamen değişiyor. Kredi kullanacaklara bankalar tarafından sigortalı ve sigortasız versiyonlu kredi teklifleri verilebilmesinin yanında tüketicilerin dilediği sigorta şirketinden satın aldığı poliçeyi bankalara sunabilmesi, yönetmelik değişikliği ile açıkça tanınan bir hak olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Dijital platformun, konut, taşıt veya ihtiyaç kredisi kullanacak bireysel müşterilere, Kredi Hayat Sigortası ürününü piyasaya göre ortalama yüzde 40’a varan indirimle sunduğu bilgisini paylaşan Akçay, “olayinkolayi.com sitesini ziyaret edenler, kriterlerine uygun kredi tekliflerini listeleyip, kredi yolculuklarında ihtiyaç duydukları masraf hesaplama araçlarını da aynı platformda pratik bir şekilde kullanabiliyor” diye konuştu.

Kullanıcıların bireysel kredilerini güvence altına alan ve kredi masraflarının en büyük kalemi olan Kredi Hayat Sigortası teklifini yüzde 40’a varan avantajla ekranda görüntüleyebildiklerini ve teklifi tamamen online olarak poliçeye dönüştürebildiklerini ifade eden Akçay, poliçe satın alımlarında prim tutarına bağlı olarak kredi kartı veya bankamatik kartı ile tek çekim veya taksitli ödeme şeklinde esnek ödeme alternatifleri de sunduklarını söyledi.

60 günlük cayma süresi

Platformun, Kredi Hayat Sigortası için sektörde 30 gün olarak sunulan cayma hakkını, 60 güne çıkardığı bilgisini de paylaşan Akçay, “Platformdan Kredi Hayat Sigortası satın alan herkes, poliçe başlangıç tarihinden itibaren 60 gün içinde sigortadan cayma hakkını kullanıp kesintisiz prim iadesi seçeneğinden faydalanabiliyor” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde