Koza Altın, son 6 ayda 16. kez altın madeni açma başvurusunda bulundu

Koza Altın, son 6 ayda 16. kez altın madeni açma başvurusunda bulundu

Koza Altın, Giresun'da ormanlık alanlara iki farklı altın madeni açmak için başvuruda bulundu. İki maden ocaklarının toplam büyüklüğü yaklaşık 49 futbol sahasına denk geliyor.

Koza Altın, son 6 ayda 16. kez altın madeni açma başvurusunda bulundu
16px
24px
06.05.2023 08:43
ABONE OLgoogle

Madencilik şirketi Koza Altın, Giresun’da iki farklı altın madeni açmak için başvuru yaptı. Koza’nın Aralık 2022’den bu yana 16’ncı maden projesi oldu. BirGün gazetesinden Gökyay Başcan’ın haberine göre özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yoğunlaşan Koza sadece Giresun’da son 6 ayda 7 maden projesi için başvuru yaptı.

Bölgede çıkardığı cevheri ise Gümüşhane’de bulunan Mastra Altın Madeni’nde siyanürle ayrıştırma yapıyor. 2017 yılında faaliyete başlayan maden ocağı saate 56 ton altın ve gümüş siyanürle zenginleştirilerek üretim yapıyor. Son olarak şirket, geçen şubat ayında 2 milyon metreküp büyüklüğündeki tehlikeli kimyasal atık deposunun kapasitesini 5 milyon metreküpe yükseltti.

Koza Altın, 2022 yılında 4,1 milyar TL net kâr sağladı. Şirketin, önceki sene kârı 3 milyar TL olarak açıklanmıştı. Şirket proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre toplamda maden ocağı için 2 milyon 800 bin TL harcayacak. Son olarak Giresun Dereli ilçesinde birbirine yakın yerde iki ayrı başvuru yapan şirket, iki altın madenini de 25 hektarın altında gösterdi.

49 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Proje dosyalarında yer alan bilgilere göre ilk projenin büyüklüğü 21,44 hektar, diğer maden ocağının ise 13,14 hektar belirlendi. Ormanlık alanlarda planlanan maden ocaklarının toplam büyüklüğü ise yaklaşık 49 futbol sahasına denk geliyor.

Yılda yaklaşık 143 bin ton cevher üretimi yapılacak maden ocaklarından çıkarılan madenler Gümüşhane’de bulunan Mastra Altın Madeni’ne taşınacak. Şirket yakın zamanda Giresun’un yanı sıra Trabzon ve Gümüşhane’de de altın madeni açmak için başvuru yapmıştı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde