Koronavirüs, enfekte ettiği hücrelerden kollar çıkarıp hücreden hücreye geçiyor

Koronavirüs, enfekte ettiği hücrelerden kollar çıkarıp hücreden hücreye geçiyor

Araştırmacılar, Covid-19’un ardındaki Sars-Cov-2 virüsünün enfekte olmuş hücrelerde spagetti gibi kollar çıkmasına yol açtığını gördü. Deniz canlılarının dokunaçlarına benzeyen ender bu yapıların, virüsün birkaç hücreye birden aynı anda saldırmasına yardım ettiği belirtildi.

Koronavirüs, enfekte ettiği hücrelerden kollar çıkarıp hücreden hücreye geçiyor
16px
24px
28.06.2020 19:38
ABONE OLgoogle

Sputnik'in İngiliz Financial Times gazetesinden aktardığı haberine göre California San Francisco Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yeni Koronavirüs'ün hücrelere ne yaptığını gösteren yakın çekim yeni görüntüler yayınladı.

Sars-Cov-2 ile enfekte olmuş hücrelerden çıkıp uzayan ve spagettiyi andıran dokunaçların görüldüğü bu görüntülerin, çok güçlü bir elektron mikroskobu yardımıyla elde edildiği belirtiliyor.

Araştırma projesinin başındaki Profesör Nevan Krogan elde ettikleri görüntüleri, “Diğer hücrelere batıp delik açan ince, uzun kollar gördük; virüs bu kanalların içinden hücreden hücreye geçiyor” diye açıklıyor.

Krogan’a göre spagettiye benzeyen bu kollar, virüsün yayılımını hızlandırıyor.

Financial Times’ın aktardığına göre virüslerin çoğu, enfekte olan hücrelerden bu tip dokunaçlar çıkmasına neden olmuyor. Çiçek virüsü gibi hücrelerden dokunaçlar uzamasına neden olan virüsler bile, Sars-Cov-2 virüsünün sebep olduğu kadar çok kol uzamasına yol açmıyor.

Araştırmacıların, virüsün hücrelere ne yaptığını ortaya çıkaran bu buluşu, kanser tedavisi için geliştirilen birtakım ilaçların Covid-19 tedavisinde de kullanılabilme olasılığını gündeme getirmiş durumda.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde