Koridor açılırken dünya sarsıldı: Tahıl Kralı öldürüldü

Koridor açılırken dünya sarsıldı: Tahıl Kralı öldürüldü

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş 5'inci ayında devam ediyor. Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğuyla İstanbul'da tahıl krizine yönelik varılan anlaşma sonrası tam koridorların açılması beklenirken şoke eden bir gelişme yaşandı.

Koridor açılırken dünya sarsıldı: Tahıl Kralı öldürüldü
16px
24px
01.08.2022 04:38
ABONE OLgoogle

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Mykolaiv’e yönelik ağır bombardımanda ülkenin en varlıklı iş insanlarından birinin eşi ile birlikte öldürüldüğü bildirildi.

Ukrayna medyası, 74 yaşındaki Tahıl Kralı olarak da bilinen Oleksiy Vadaturskiy ve eşi Raisa Mikhailovna’nın yaşadığı evin, gece saatlerinde bir füze ile vurulduğunu aktardı.

Vadaturskiy'nin tahıl ticareti yapan Nibulon Grup’un sahibi olduğu ifade edildi. İş insanı aynı zamanda “Ukrayna’nın Kahramanı” madalyası sahibiydi.

Mal varlığı 450 milyon dolar

Forbes dergisinin 2020 yılı değerlendirmesine göre, Vadaturskiy'nin mal varlığı 450 milyon dolara ulaşıyordu. Çiftin öldürüldüğü saldırı için kentin belediye başkanı “Belki de bugüne kadarki en ağır Rus bombardımanıydı” ifadelerini kullandı.

Bölge valisi olan Vitaliy Kim, Vadaturskiy’nin ardından “Mykolaiv için çok fazla şey yaptı” dedi. Vitaliy Kim Telegram mesajında, “Tersane ve tarım endüstrileri ile bölgenin kalkınmasına olan katkısı çok değerliydi” ifadelerini kullandı.

Nibulon tahıl sevkiyatı için silo yapımı dahil çok sayıda altyapı çalışmasını hayata geçirdi.

Tahıl sevkiyatı için start bekleniyordu

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı canlı yayın programında tahıl sevkiyatına ilişkin açıklamalarda bulunmuş ve ilk geminin yarın yola çıkabileceğini ifade etmişti. Kalın, "Ukrayna tarafıyla sürekli temas halindeyiz.

Ruslarla da görüşüyoruz. Gemiler Odessa limanından çıkmaya hazır hale geldi. Hangi koordinattan nasıl çıkacak, uluslararası karasularına girdiğinde, Türk kara sularına girdiğinde kim yükleyecek gibi detayları var. İlk geminin yarın sabah ihtimali yüksek görünüyor" ifadelerini kullanmıştı.

Tahıl Sevkiyatı anlaşması İstanbul'da imzalanmıştı

Dünyayı etkisi altına alan ve büyük bir endişe yaratan gıda krizi çözümü için Tahıl Sevkiyatı Anlaşmasının imza töreni Ukrayna, Rusya tarafları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Guterres'in katılımıyla 22 Temmuz'da İstanbul'da gerçekleştirilmişti. Sözkonusu anlaşmayla birlikte İstanbul'da Müşterek Koordinasyon Merkezi kurulması kararı alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuştuğu Eyüpsultan Meydanı'nda düzenlenen "41 Ayda 41 Eser Toplu Açılış Töreni"nde gerçekleştirilen Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza törenine ilişkin, "Hububat meselesiyle alakalı sıkıntıları aşarak imzalar atılacak, bu imzalarla birlikte dünyaya müjdeyi vereceğiz" demişti.

Bu anlaşmanın imzalanmasını takiben İstanbul'da Müşterek Koordinasyon Merkezi kurulmuştu.

İstanbul'da yapılan Tahıl Sevkiyatı anlaşması ardından bölgedeki çatışmalar daha da şiddetlenmeye başladı.

Donetsk'i terk edin çağrısı

24 Şubat’ta başlayan işgalin beşinci ayında çatışmalar doğu bölgelerde yoğunlaşıyor.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenski, Cumartesi gecesi yaptığı paylaşımda, Donetsk bölgesindeki tüm sivillere bölgeyi terk etme çağrısı yaptı. Zelenski, “Donetsk bölgesinden daha fazla insanın ayrılması Rusya ordusunun daha az insanı öldürebileceği anlamına geliyor” dedi.

Bu bölgede halen 200 - 220 bin sivil yaşadığı düşünülüyor.

Rusya Ukrayna'yı suçlamıştı... Zelenski'den Olenivka çıkışı: Terör devleti

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde