Konut alımında üçüncü sırada

Konut alımında üçüncü sırada

Türkiye’de artan ev fiyatlarıyla geri dönüş süreleri uzayınca yatırımcı rotasını Londra’ya kaydırdı. Ağırlıkla Londra’dan yatırım amaçlı ev alan Türkler, Hong Kong ve Çinlilerin ardından en fazla alım yapanlar arasında 3’üncü sırada.

Konut alımında üçüncü sırada
16px
24px
05.06.2023 09:38
ABONE OLgoogle

Ekonomim’in haberine göre,Türkiye’de gayrimenkulde hızla artan fiyatlar ve uzayan geri dönüş süreleri konut yatırımcısını Londra pazarına yönlendirdi. Eğitim olanaklarının etkisiyle de Londra’da konut alımı tercih edilirken, 3,9 milyon konutla toplam piyasa değeri 1,9 trilyon sterline ulaşan kentte, Türklerin alımları son yıllarda yüzde 30-50 oranında artış gösterdi.

Türkler, Hong Kong ve Çinlilerin ardından en fazla alım yapanlar arasında 3’üncü sırada yer alırken, ortalama alımları 425 bin pound seviyesinde. Londra pazarının en büyük konut geliştirici olan Barratt London’un Barratt Developments PLC’nin iştiraki olarak faaliyet gösterdiğini söyleyen Barratt Developments Bölge Genel Müdürü Gary Ennis, her yıl 2 bin tanesi Londra’da olmak üzere Güney İngiltere'de 5 bin yeni konut geliştirdiklerini söyledi.

YATIRIMLARIN YÜZDE 90' LONDRA'YA

Türklerin Londra ağırlıklı artan alımlarına dikkat çeken Ennis, İngiltere’de gayrimenkul yatırımı açısından Barratt London’a en büyük talep Hong Kong, ABD, Çin ve Hindistan'dan geldiğini belirtti. Garry Ennis, “Türk alıcıların ilgisi ise son yıllarda yüzde 30-50 oranında arttı. Türkler Hong Kong ve Çin’in ardından 3’üncü sırada. Türk yatırımcılar özellikle İngiltere gayrimenkul piyasasındaki en iyi yatırım fırsatlarını ve en uygun geri ödeme koşullarına sahip konutları bulmak konusunda son derece tecrübeli” diye konuştu.

Alımların yüzde 70’ inin yatırım yani kiralama, yüzde 30’unun kendileri ya da çocuklar için olduğunu söyleyen Ennis, Türklerin yüzde 90 oranında başkent Londra’yı tercih ettiğini belirtti. Ennis, “Ayrıca Manchester, Liverpool gibi şehirler de tercih edilenler arasında. Ancak Türkler; Londra'nın güvenilir bir yatırım piyasası olması, şehrin kentsel dönüşüm alanlarında konut fiyatlarının düşük, sermaye artışı ve kira getirisinin yüksek olması gibi nedenlerle Londra’yı cazip bir konum olarak görüyorlar” diye konuştu.

TÜRKLER KUZEY LONDRA'DA AĞIRLIKTA

Ayrıca eğitim amaçlı İngiltere’de yaşama ihtiyacının da ön plana çıktığını ifade eden Ennis, “Dünyanın en iyi üniversitelerine ve eğitim kurumlarına ev sahipliği yapan Londra’da ev sahibi olmak finansal açıdan sıkça tercih ediliyor. Şehir merkezindeki kiraların pahalı, konutların standartların altında olması gibi etkenlerden dolayı, özellikle Kuzey Londra'nın bazı bölgeleri Türk yatırımcılar ve yabancı uyruklu vatandaşlar tarafından yıllardır popüler bir merkez olma özelliğini koruyor” dedi.

EN FAZLA SATIŞ YAPAN ELEMANI SEÇİLDİ

Unique London adıyla kurduğu şirketle Barratt London adına Türklere Londra’da ev satışı yapan Arzu Uygun, 2022 yılında şirketin en fazla satış yapan acentesi seçildi. Uygun, aynı zamanda bir kişiye birden fazla ev satmasıyla da öne çıktı.

BANLİYÖLER YÜKSELİYOR

Londra'da alım için son yıllarda gelişme kaydeden banliyö alanlarına işaret eden Barratt London Uluslararası Satış ve Pazarlama Direktörü Stuart Leslie, Londra’daki projelerinde fiyatların 360 bin Pound’tan başlayıp 1 milyona kadar çıktığını söyledi. Barratt London'ın birçok mülkü için yeni ev sahiplerinin güvenliğini sağlamak amacıyla kira garantisi programı sunduğunu söyleyen Stuart Leslie, “Örneğin Barratt London evlerinde Hendon Waterside’da kira getirilerinin yüzde 4,8'e kadar yükseleceği ve önümüzdeki beş yılda yüzde 18 büyüyeceği tahmin ediliyor” dedi. 

patronlardunyasi.com

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde